Φοιτητές με κρίσεις πανικού και ψυχικές διαταραχές – «Καμπανάκι» κινδύνου για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Πολυάριθμα τα περιστατικά φοιτητών που φτάνουν στα νοσοκομεία της πόλης, αναδεικνύοντας περίτρανα την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινωνικής Μέριμνας του ΑΕΙ.

Φοιτητές

Τα δύο τελευταία περιστατικά αυτοκτονίας και απόπειρας αυτοκτονίας δύο φοιτητριών του Πανεπιστημίου Πατρών με διαφορά λίγων ωρών. Τα δεκάδες περιστατικά φοιτητών που φτάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της πόλης μας με κρίσεις πανικού και ψυχικές διαταραχές αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» είχε παρουσιάσει με σειρά δημοσιευμάτων της το έργο της Κοινωνικής Μέριμνας μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν την ανάγκη της συνέχισης λειτουργίας της η οποία απειλήθηκε από την έλλειψη χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί, με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες και ανησυχίες οποιασδήποτε φύσεως.

Ο καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής και αναπλ. πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας, Απόστολος Βανταράκης, μας είχε περιγράψει ως καταγραμμένα προβλήματα τα εξής: Δυσκολίες προσαρμογής στην ακαδημαϊκή ζωή, άγχος εξετάσεων, μειωμένη απόδοση, μειωμένη συγκέντρωση, έλλειψη κινήτρων, δυσκολίες επανένταξης ανενεργών φοιτητών, δυσκολίες στις σχέσεις, μοναξιά, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, αυτοκτονικό ιδεασμό, διαταραχές ύπνου, διαταραχές διατροφής κ.ά.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν λάβει ψυχολογική στήριξη πάνω από 1.100 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών και είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 συνεδρίες. «Από το 2020 έως και το 2023 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, όπως καταγράφεται και στα περισσότερα πανεπιστήμια» πρόσθεσε ο κ. Βανταράκης.

Την αύξηση των περιστατικών καταγράφουν και εφημερεύοντες γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. «Ιδιαίτερα από την εποχή του κορονοϊού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεκάδες τα περιστατικά φοιτητών και φοιτητριών που έρχονται σε εμάς με κρίσεις πανικού, ψυχικές διαταραχές και πολλά άλλα προβλήματα. Πραγματικά είναι μία εικόνα που συζητάμε με τους συναδέλφους και μας λυπεί ιδιαιτέρως. Σε αυτή την ηλικία που έπρεπε να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη φοιτητική τους ζωή δίνουν μάχη με φοβίες, και διαταραχές» μας περιέγραψε συμπολίτης γιατρός.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ

Από τους πρώτους που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ανεύρεση χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτή της υπηρεσίας ζωής στους φοιτητές ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας. Πέραν του ότι το έθεσε προς κάθε αρμόδια αρχή μαζί με τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, προχώρησε στη λήψη μέτρων που κλήθηκε να εφαρμόσει η νέα αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Λένα Αλμπάνη.

Φοιτητές

Η Λένα Αλμπάνη

«Μας ανησυχεί όλη αυτή η κατάσταση. Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν φοιτητή μας, αλλά και γενικότερα μέλος του Πανεπιστημίου μας χωρίς βοήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωράμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου παροχής βοήθειας» μας είπε η κ. Αλμπάνη, εξηγώντας ότι:

«Πέραν του ότι το Πανεπιστήμιο με ιδίους πόρους καλύπτει τη λειτουργία της Κοινωνικής Μέριμνας, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος, προχωράμε στην Ιδρυση Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής υποστήριξης. Στόχος μας η πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε όλους τους φοιτητές, στα μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς και άλλων κατηγοριών υπαλλήλους».

Ηδη έχει βγει σχετική πρόσκληση, ώστε η επιστημονική επιτροπή να φτιάξει το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου αυτού. «Καλούμε όλα τα μέλη ΔΕΠ που έχουν ειδικότητα σχετική με την ψυχική υγεία, ώστε μαζί με τους έξι εξωτερικούς συνεργάτες που στελεχώνουν την υπηρεσία να φτιάξουν το συγκεκριμένο πλαίσιο. Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να μην αφήσουμε κανέναν αβοήθητο».