Φωτιά στην Ηλεία: Εφιάλτης δίχως τέλος – Πέρασε στην Αρκαδία η πυρκαγιά – Κάηκαν 200.000 στρέμματα
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν την φωτιά συνεχίζονται και την Κυριακή.
Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Ηλεία έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις, καθώς επίσης και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο.
Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.
Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ακόμη, στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εξάλλου συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
«Έχουν καεί πάνω από 200.000 στρέμματα»
Πλέον πάνω από 200.000 στρέμματα έχουν χαθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μετεωρολόγου Θοδωρή Κονδύλη.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος αναφέρει πως «μια χοντρική εικόνα της μέχρι στιγμής έκτασης έως 7/8, χωρίς να περιλαμβάνεται η σημερινή επέκταση της Νεμούτας προς την Γορτυνία (ο δορυφόρος πέρασε πριν την εξέλιξη της αναζωπύρωσης).
Η απόσταση από την έναρξή της 24,3 km, έχει ξεπεράσει προφανώς τα 25km, έκταση ~ 210.000 στρέμματα, και η περίμετρος είναι στα 60km.
Tρία είναι τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά.
Τα στοιχεία του Δασαρχείου κάνουν λόγο για 90.000 στρέμματα που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Από αυτήν την έκταση έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.
Αυτό λένε τα στοιχεία του Δασαρχείου όπου όμως τη Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
«Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες» ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Όπως επισήμανε, «στόχος είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές», προσθέτοντας ότι «στις πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και πεζοπόρα τμήματα, ειδικά στην περιοχή Δούκας, που είναι σε ορεινό σημείο».
Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «στην Αχλαδινή, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν και μηχανήματα έργου», συμπληρώνοντας πως «είναι θετικό το γεγονός, ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».
Ακόμη, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο», ενώ, όπως σημείωσε, «είναι καλύτερη η εικόνα με την φωτιά στις περιοχές Λιναριά, Μιράκα και Μουριές».
Νεμούτα: «Αν φεύγαμε θα καιγόντουσαν τα σπίτια μας»
«Αν φεύγαμε θα καιγόντουσαν τα σπίτια μας» λένε την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Νεμούτας που ήρθαν αντιμέτωποι με τις γλώσσες της πύρινης λαίλαπας την Παρασκευή το βράδυ αλλά και το Σάββατο το μεσημέρι, όταν σημειώθηκε αναζωπύρωση.
Όπως αναφέρει το patrisnews.com, η μάχη ήταν άνιση με το φόβο πως ότι έκτισαν μία ζωή θα καταστρεφόταν μέσα σε πέντε λεπτά ενώ ορισμένοι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν από την φωτιά αλλά ευτυχώς με τις προσπάθειες των άλλων κατοίκων και την συνδρομή των πυροσβεστών απεγκλωβίστηκαν.
«Προσπαθήσαμε να τους προσεγγίσουμε αλλά δεν μπορούμε πρέπει να πάμε με νερό κοντά. Τους έχει κυκλώσει η φωτιά γύρω γύρω προσπαθούμε να σβήσουμε. Πρέπει να πάμε», ήταν τα λόγια του Γιάννη Γαλανόπουλου ενός κατοίκου που συμμετείχε στην επιτυχή διάσωση των εγκλωβισμένων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News