Γαλλικές εκλογές: Τι θα κρίνει το debate Μακρόν – Λε Πεν

Απόψε Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν θα δώσουν την πιο μεγάλη μάχη τους

εκλογές

Η μεγάλη ώρα, έφτασε. Η ώρα του debate ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν πριν από τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Απόψε (22:00) Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν θα δώσουν την πιο μεγάλη μάχη τους, πριν από εκείνη της κάλπης, την Κυριακή. Το debate θεωρείται κρίσιμο γιατί μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό άλλωστε είχε κάνει στην προηγούμενη αναμέτρηση, όταν η ακροδεξιά υποψήφια είχε εμφανιστεί απροετοίμαστη.

Γι’ αυτό και γιατί είναι πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις, για τη Μαρίν Λε Πεν τα πράγματα είναι ίσως λίγο πιο δύσκολα σήμερα.

Τέσσερα σημεία θα κρίνουν την έκβαση του debate, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το ύφος του Μακρόν
Ο Μακρόν έχει αγωνιστεί στη διάρκεια της προεδρίας του για να βρίσκεται σε επαφή με τους ψηφοφόρους εκείνους που δεν ανήκουν στην αστική, φιλελεύθερη βάση του. Συχνά χαρακτηρίζεται αλαζόνας και υπεροπτικός ηγέτης, χωρίς επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Το επικριτικό ύφος του πρώην επενδυτικού τραπεζίτη τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση στο παρελθόν. Έχει επιπλήξει απεργούς επειδή “προκάλεσαν φασαρία” και έχει χαρακτηρίσει τις δαπάνες στην κοινωνική πρόνοια “μια χούφτα χρήματα”.

Η Λε Πεν αναμένεται να αυτοπαρουσιαστεί ως η υπερασπίστρια των καταπιεσμένων εργαζόμενων και να σκιαγραφήσει τον Μακρόν ως ένα πρόσωπο που ανήκει σε μια μακρινή κυβερνώσα ελίτ, που θα θέσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πάνω από τις γαλλικές οικογένειες.

Οι δεσμοί της Λε Πεν με τη Ρωσία
Η Ρωσία και ο θαυμασμός που έχει επιδείξει στο παρελθόν η Λε Πεν για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να γίνει αιτία προστριβής.

Πριν αντιμετωπίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017 η Λε Πεν έλεγε ότι είχε κοινές αξίες με τον Πούτιν και ότι μαζί του, με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με την ίδια στην γαλλική προεδρία θα μπορούσε να προκύψει μια “νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων”.

Η Λε Πεν έχει καταδικάσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος μετά το τέλος του πολέμου. Ως προς την εξωτερική πολιτική της η Λε Πεν έχει δεσμευτεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

Ο Μακρόν ωστόσο θα πρέπει να βαδίσει προσεκτικά. Έχει υποδεχτεί τον Πούτιν στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών και στην θερινή κατοικία του στη Γαλλική Ριβιέρα. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία ο Μακρόν μιλούσε για την αναγκαιότητα να συνάψει η Ευρώπη μια νέα συμφωνία ασφαλείας με την Μόσχα.

Το κεκαλυμμένο Frexit
Πιθανόν ο Μακρόν να επιχειρήσει απόψε να εμφανίσει την Λε Πεν ως μια φανατική ευρωσκεπτικίστρια αποφασισμένη να δώσει τέλος σε δεκαετίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της μεταπολεμικής περιόδου.

Η Λε Πεν δεν πιέζει πλέον για ένα “Frexit” (για την αποχώρηση δηλαδή της Γαλλίας από την ΕΕ) ή για έξοδο από την ευρωζώνη. Αντίθετα, κάνει λόγο για αναδιάθρωση της ΕΕ εκ των έσω, μέσα από μια συμμαχία με ηγέτες παρόμοιων θέσεων όπως εκείνοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει τις εκλογές μάχη όχι μόνο για την διαμόρφωση του μέλλοντος της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης και έχει επιτεθεί σε αυτό που χαρακτηρίζει κρυφή ατζέντα της Λε Πεν για αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι σύμμαχοι του Μακρόν έχουν εστιάσει στην επιμονή της Λε Πεν να δώσει προτεραιότητα στους γαλλικούς αντί στους ευρωπαϊκούς νόμους και στη δέσμευσή της να επαναφέρει ελέγχους στα αγαθά που εισάγονται στη Γαλλία από άλλες χώρες της ΕΕ ως απόδειξη ότι οι ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της δεν έχουν μαλακώσει.

Συνταξιοδοτικό και οικονομία
Ο Μακρόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με μια προειδοποίηση που δύσκολα μπορούν να καταπιούν πολλοί ψηφοφόροι: θα δουλέψετε περισσότερα χρόνια αν κερδίσω.

Η Λε Πεν έχει χαρακτηρίσει “απολύτως άδικο” το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, στα 65.

Από την άλλη, εκείνος έχει διαμηνύσει στους ψηφοφόρους ότι όποιος υποψήφιος διατείνεται πως το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να παραμείνει ως έχει ψεύδεται.

Σε επίσκεψή του σε μια πόλη με μεγάλο ποσοστό εργατικής τάξης στον γαλλικό βορρά, ο νυν πρόεδρος είπε στους κατοίκους ότι οι υποσχέσεις της Λε Πεν που αφορούν την οικονομία και περιλαμβάνουν την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για κάποιους εργαζόμενους και την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες κάτω των 30 ετών, είναι φαντασιοπληξία.

Το πιθανότερο είναι ο Μακρόν να επιμείνει απόψε σε αυτή τη θέση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ