«Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη Ιστορία»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Καμαρινού – ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Καμαρινού «Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη Ιστορία»

Καμαρινού

Με μεγάλη επιτυχία και στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου της Κοινο_Τοπίας πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η παρουσίαση του βιβλίου «Γυμνές αλήθειες γυναικών. Η αθέατη Ιστορία» της Δήμητρας Καμαρινού, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Πατρών, φιλολόγου-αρχαιολόγου, συγγραφέως.

Η ομιλήτρια Άννα Φτερνιάτη, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογράμμισε ότι η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα θέμα ανέγγιχτο. Διότι η Ιστορία δεν έχει ασχοληθεί με τον μισό πληθυσμό: τις γυναίκες. Περιέγραψε πώς η εξιστόρηση σε θεατρικό λόγο της τύχης δύο γυναικών στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, που παλεύουν να ορίσουν την τύχη τους ακροβατώντας ανάμεσα στην υποταγή και την απελευθέρωση, ξετυλίγει στο βιβλίο έναν απολογισμό της θέσης της γυναίκας και της έμφυλης βίας τότε και σήμερα.

Τόνισε ότι η συγγραφέας κρατώντας ευλαβικά ίσες αποστάσεις από Οθωμανίδες και Ελληνίδες, κατά βάθος ενώνει τη φωνή της με όλες εκείνες που βρήκαν το θάρρος και αποκάλυψαν πρόσφατα τα προσωπικά βιώματα κακοποίησης και βιασμού. Καταγράφονται μαρτυρίες περιηγητών για τα χαρέμια και τα σκλαβοπάζαρα, οι νόμοι ορόσημα για την αξιοπρέπεια των γυναικών, παρωχημένα στερεότυπα που οπλίζουν φονικά χέρια, φαινομενικά αθώες λέξεις της γλώσσας μας που όμως έχουν εγκλωβίσει νοοτροπίες. Το βιβλίο πραγματεύεται καίρια και επίκαιρα θέματα: Πόσο αφορούσε τις γυναίκες η Επανάσταση του 1821. Ποιοι νόμοι έχουν ορίσει την τύχη των γυναικών και ποιοι υπονομεύουν σήμερα την ασφάλειά τους; Τι ορίζουν και πώς ορίζονται η συναίνεση στον έρωτα και η αυτοδιάθεση;

Η Ευφροσύνη Κωσταρά, φιλόλογος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας επεσήμανε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βιβλίο ως εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων δεξιοτήτων για τη σεξουαλική αγωγή και για τα έμφυλα στερεότυπα. Όντας κατάλληλα γραμμένο το βιβλίο αποτελεί μία πρόταση για την αγωγή των νέων, των γονιών και των γυναικών.

Η ερμηνεία αποσπασμάτων του θεατρικού έργου «Χλωμό τριαντάφυλλο», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο και είναι γραμμένο με βάση πραγματικά γεγονότα της ζωής των γυναικών του χαρεμιού του Κιαμήλ μπέη στα δύο πρώτα χρόνια της Επανάστασης του 1821, από τη Σοφία Μορώνη, φιλόλογο και θεατρολόγο ήταν συγκλονιστική.

Παραστατικοί οι αφηγηματικοί διάλογοι του βιβλίου, που αναγνώστηκαν από την Άννα Φτερνιάτη και τη Σοφία Μορώνη, συγκίνησαν. Η χορωδία της Κοινο_Τοπίας με μαέστρο τη Λίνα Γερονίκου και πιανίστρια τη Μαρίνα Μυλωνά απέδωσε με ψυχή τραγούδια για τη γυναίκα τα οποία μάγεψαν τους παρευρισκόμενους.

Ενδιαφέρουσες απόψεις διατυπώθηκαν στη συζήτηση, που κατέληξαν στην απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Κοινο_Τοπία στις 18 και 19 Μαρτίου από τις Ιωάννα Μιχοπούλου και Δήμητρα Καμαρινού το Σεμινάριο «Δείξε μου το φύλο σου να σου πω ποιος είσαι. Αντιμετώπιση των έμφυλων στερεότυπων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές».

Καμαρινού Καμαρινού Καμαρινού Καμαρινού