Η Αχαΐα δεν έχει πρόβλημα νερού – Τι λέει στην «Π» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης
Ο Αβραάμ Ζεληλίδης μιλά για τον ρόλο του υδάτινου στοιχείου στις πολλές καλλιέργειες της Αχαΐας
Αυτό καταγραφεί η γνώµη της ολοµέλειας της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες µε θέµα «Βιώσιµη διαχείριση υδατικών πόρων σε συνθήκες κλιµατικής κρίσης».
Αν και η επεξεργασία για την κατάληξη της γνώµης της ΟΚΕ είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, η δημοσιοποίησή της µερικούς µήνες µετά τις πληµµύρες στη Θεσσαλία έρχεται να συμβάλει στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ξηρασία.
Η «Πελοπόννησος», θέλοντας να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα θέματα διαχείρισης υδατίνων πόρων.
Ο Αβραάμ Ζεληλίδης εξήγησε ότι η Αχαΐα ειδικότερα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα υδροδότησης τα επόμενα χρόνια και αυτό, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
«ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ»
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, Αβραάμ Ζεληλίδης, δήλωσε: «Ισχύει ότι η δυτική Ελλάδα έχει μεγάλα ποσοστά βροχόπτωσης, όμως κυρίως αυτό έχει να κάνει με την Αχαΐα και όχι τόσο με την Ηλεία όπου τα ποσοστά είναι λιγότερα, καθώς παίζει ρόλο και το γεγονός ότι έχει πολλές καλλιέργειες.
Η Αχαΐα δέχεται τόσο μεγάλα ποσοστά βροχής κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς οι βροχές έρχονται από δυτικά προς ανατολικά. Σε συνδυασμό με το ότι η μορφή της γεωλογίας είναι ασβεστολιθική, κάτι που σημαίνει ότι εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, αυτό δείχνει ότι η Αχαΐα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα υδροδότησης για τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, πλεονέκτημα είναι ότι η Αχαΐα έχει πολλές πηγές οι οποίες βοηθούν στην υδροδότηση και για μένα πρέπει να αξιοποιηθούν, αλλά δυστυχώς απουσιάζει η βούληση από τους αρμόδιους. Η Αχαΐα με τα ποτάμια και τις πηγές που διαθέτει, θα πρέπει να προχωρήσει σε έργα εμπλουτισμού για να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ το θέμα της υδροδότησης. Εκτός από αυτό όμως, μπορεί να γίνουν έργα που θα αναπτύξουν περιοχές, όπως το Πλανητέρο που διαθέτει νερά, σε τουριστικό επίπεδο».
Πάντως, λόγω της ανισορροπίας στην Ελλάδα – η δυτική Ελλάδα είναι πλεονασματική σε νερό την ώρα που η Θεσσαλία αντιμετωπίζει πρόβλημα- ως προς το ύψος των βροχοπτώσεων, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να εκπονηθεί σχέδιο από την πολιτεία για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στο ανατολικό τµήµα της χώρας αναπτύσσονται κυρίως οι γεωργικές καλλιέργειες, βρίσκονται μεγάλα αστικά κέντρα (µεταξύ αυτών και η υδροκέφαλη πρωτεύουσα) και αναπτυσσόµενες τουριστικές δραστηριότητες, µε συνέπεια αυξημένες ανάγκες.
ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, «η κλιµατική αλλαγή αναµένεται να επηρεάσει αρνητικά βασικές υδρολογικές µεταβλητές», µε βασικότερες επιπτώσεις την αύξηση της εξατµισοδιαπνοής και τη µείωση της εδαφικής υγρασίας, τη µείωση των βροχοπτώσεων και αντίστοιχα της απορροής, την επιδείνωση της συχνότητας και της δριµύτητας των πλημμυρών, της ξηρασίας και της λειψυδρίας, την υποβάθµιση της ποιότητας των υδάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η Πολιτεία θα πρέπει μέσω μελετών να προχωρήσει συγκεκριμένες δράσεις που θα θωρακίσουν την χώρα στο θέμα της υδροδότησης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News