Η ανομβρία σαρώνει τους ελαιώνες της Αχαΐας: Περιμένουν όλοι μια βροχή
Το 2024 ένα από τα πιο ξηρά έτη τα τελευταία 34 χρόνια. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, με την ελαιοπαραγωγή να βρίσκεται στα πρόθυρα τεράστιων απωλειών φέτος.
Διανύοντας ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας και ξηρασίας από την άνοιξη του 2024 μέχρι και σήμερα, σε πολλά σημεία της χώρας το έλλειμμα της ετήσιας συνολικής βροχόπτωσης ξεπερνά το 40-50% σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, ενώ στην περιοχή της Αχαΐας, το μέσο ύψος βροχής τον Οκτώβριο ήταν στο 1 χιλ., όταν ο μέσος όρος του μήνα, είναι στα 96 χιλ.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, με την ελαιοπαραγωγή να βρίσκεται στα πρόθυρα τεράστιων απωλειών φέτος.
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με γεωτεχνικούς, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες αυτοψίες στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και διαπίστωσαν το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που έχει προκαλέσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδεντρα, ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενες περιοχές. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, καρπόπτωση και εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών.
Οι ζημιές από την έως σήμερα ανομβρία είναι τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές:
Ποσοτικές Ζημιές:
- Αχαΐα: Με περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 12.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 8.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
- Αιτωλοακαρνανία: Με περίπου 6.200.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 25.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 16.000 τόνους, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 36%.
- Ηλεία: Με περίπου 11.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 30.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναμένεται παραγωγή περίπου 20.000 τόνων, δηλαδή μείωση τουλάχιστον κατά 33%.
Συνολικά, αναμένεται απώλεια πάνω από 23.000 τόνων ελαιολάδου (35%) για το έτος 2024.
Η Περιφέρεια μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της παρακολουθεί στενά και από την αρχή την εξέλιξη του προβλήματος. Επιπλέον, η ανομβρία και η ξηρασία φαίνεται να συνεχίζονται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην περιοχή μας, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις των μακροπρόθεσμων μοντέλων.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς και την κατάσταση που βρίσκεται ήδη η ξηρασία στη χώρα μας, το 2024 βαδίζει ως ένα από τα πιο ξηρά και ταυτόχρονα θερμότερα έτη στα χρονικά των καταγραφών.
Α. Φίλιας: Στήριξη παραγωγών
Οπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας καταλήγουμε στην ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης. «Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να στηριχτούν οικονομικά από την Πολιτεία, διότι διαφορετικά θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Ζητούμε άμεση οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη των παραγωγών, καθώς και υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών άρδευσης για την πρόληψη παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συζήτηση κριθεί απαραίτητη. Τέλος, θα υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και της κοινωνία για το μέγεθος του προβλήματος, σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.
Γ. Μποδιώτης: Κουκούτσι και πέτσα
Η εικόνα που περιέγραψε στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, είναι απογοητευτική. Στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου η πλειονότητα των ελαιώνων είναι ξερική, ο ελαιόκαρπος έχει αφυδατωθεί. «Εχει μείνει μόνο το κουκούτσι με την πέτσα» είπε ο κ. Μποδιώτης. Προβλέπεται ότι «φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί θα βγάλουν ελαιόλαδο μόνο για το σπίτι τους» είπε. Μάλιστα εκτίμησε ότι οι απώλειες θα φτάσουν μέχρι και 80%, ενώ για όσους έχουν ξεκινήσει να παράγουν λάδι, οι αποδώσεις φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση το 15-18%. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου έχει καλέσει και τους άλλους αγροτικούς συλλόγους της Δυτικής Ελλάδας σε σύσκεψη το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στην Ιχθυόσκαλα Πάτρας, για να τεθεί οργανωμένα αίτημα αποζημιώσεων.
Μ. Σταυρόπουλος: Κινδυνεύουν τα δένδρα
Ο διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, σημείωσε πως η ΠΕΣ έχει δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα ελαιοποίησης, που ανταποκρίνεται στις πιο εξελιγμένες και απαιτητικές τεχνικές προδιαγραφές, που έχει ως αποτέλεσμα να προσφέρει στους παραγωγούς της Αιγιάλειας άριστη ποιότητα ελαιολάδου, αλλά και προϊόν τυποποίησης που διαθέτει η Ενωση στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, διαπιστώνεται ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σημαντικά, λόγω του προβλήματος του καλοκαιρινού καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως, κατά τον κ. Σταυρόπουλο, είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί και το φυτικό κεφάλαιο στην πλειοψηφία των ελαιώνων. Σε κάθε περίπτωση όμως, το στρεσάρισμα των ελαιόδενδρων, θα επηρεάσει αρνητικά και την επόμενη ελαιοκομική χρονιά.
Γ. Γιαννακόπουλος: Σε στάση αναμονής
Ο Νίκος Γιαννακόπουλος είναι ιδιοκτήτης μεγάλου ελαιοτριβείου στην Καλλιθέα Πατρών. Τόνισε στην «Π» ότι οι εργασίες συγκομιδής της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έχουν ξεκινήσει δειλά τις τελευταίες ημέρες, αλλά, οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση αναμονής με την ελπίδα κάποιας σημαντικής αλλαγής του καιρού, μήπως οι πρώτες βροχοπτώσεις ενισχύσουν τις αποδόσεις. Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι χονδρέμποροι, που περιμένουν και αυτοί να δουν πώς θα εξελιχθούν και καιρικές συνθήκες και η παραγωγή, για να δώσουν τις προσφορές τους. Πάντως, ο κ. Γιαννακόπουλος διαπιστώνει πως η ποιότητα του ελαιολάδου στην περιοχή της Πάτρας δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά ως προς την οξύτητα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News