Η «Δικαίωση 3368» της Ισμήνης Σακελλαροπούλου από ντοκιμαντέρ έγινε θεατρικό και βιβλίο

Την «Δικαίωση 3368» την γνωρίσαμε αρχικά ως ντοκιμαντέρ. Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου μετέτρεψε το ντοκιμαντέρ σε θεατρικό και το κείμενό της κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Κάπα Εκδοτική».

Δικαίωση

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε πάλι για την Ισμήνη Σακελλαροπούλου, με αφορμή την φεστιβαλική «βόλτα» του ντοκιμαντέρ της «Καλάβρυτα – Γκερνίκα». Τώρα, γράφουμε πάλι για την Ισμήνη Σακελλαροπούλου, αυτή τη φορά για ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ της, το οποίο επιστρέφει ως θεατρικό έργο αλλά και ως βιβλίο από την «Κάπα Εκδοτική».

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου κυκλοφόρησε το δραματοποιήμενο ντοκιμαντέρ της «Δικαίωμα 3368».

Δικαίωση

To ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» παρουσιάζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίωςτους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα.

Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλο που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουνκαι να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης 3.368.

Δικαίωση

Τώρα, η Ισμήνη Σακελλαροπούλου δίνει νέα μορφή στο ντοκιμαντέρ της και το μετατρέπει σε θεατρικό έργο, το οποίο μάλιστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Δήμου Καλαβρύτων για τα Ογδόντα χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στις 6  το απόγευμα, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων (Αίθουσα Συνεδριάσεων Πρωτοδικείου), απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Και δεν σταματά εκεί, καθώς το κείμενο, μια εικονική δίκη, Καλαβρυτινών-Γερμανών, μια δίκη που δεν έγινε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάπα Εκδοτική».

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αποζημιώσεις δεν είναι άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων, αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943. […]. Το θεατρικό έργο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να μείνει άσβεστη η μνήμη και να αναδειχθεί η ιερή προσπάθεια της δικαίωσης των θυμάτων των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών. Για μένα, η προσπάθεια αυτή είναι έργο ζωής!».

Δικαίωση

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ν. Κυριαζής, δικηγόρος Πάτρας παρ’ Αρείω Πάγω και Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, στο επίμετρο της έκδοσης επισημαίνει: «Το θεατρικό έργο της Ισμήνης Σακελλαροπούλου εντάσσεται στις πράξεις που ρίχνουν επιπλέον φως και συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση και του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

Συμπληρωματικά, ο δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου υποστηρίζει στην εισαγωγή ότι η συγκεκριμένη έκδοση «συνιστά μία θερμή και τεκμηριωμένη συνηγορία στον αγώνα διεκδίκησης των απαράγραπτων και θεμελιωμένων στο Δίκαιο και την Ιστορία Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ένα αγωνιστικό διάβημα Ειρήνης και Δημοκρατίας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, που απειλεί να επανακάμψει».

Τέλος, ως μια «εξαιρετική προσπάθεια» τη χαρακτηρίζει στον Πρόλογο της έκδοσης ο Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρώην εκπρόσωπος στη CCBE (Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων, Βρυξέλες), Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – ειδικός σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων, Διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής, προσθέτοντας ότι «η δραματοποίησή της επί σκηνής θα φέρει ρίγη, πετυχαίνοντας τον δέοντα σκοπό του κάθε έργου».