Η Δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών
Δεν είναι μια απλή βιβλιοθήκη, αλλά ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ένας από τους πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας που κάνουν περήφανους τους πολίτες της.
Κοινωνικό έργο
Προσανατολισμένη εδώ και κάποιες δεκαετίες στη λειτουργία της κυρίως σαν αναγνωστήριο, παρέχει έπους χιλιάδες επισκέπτες της ένα κοινωνικό έργο. Ορισμένοι ίσως υποστηρίξουν ότι θα έπρεπε να δοθεί βάρος διαχρονικά στην εξειδίκευση της Βιβλιοθήκης σε κάποιους τομείς και στον συνεχή εμπλουτισμό της πάνω σ’ αυτούς. Είναι μια άποψη που δεν πρέπει να θεωρείται λανθασμένη, αλλά υπηρετεί μια διαφορετική αντίληψη και κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της λειτουργίας των βιβλιοθηκών διεθνώς.
Η συλλογή της ανέρχεται σε πάνω από 200.000 αντίτυπα και κατανέμεται σε δύο συλλογές: Την παλαιά συλλογή με 50.000 περίπου αντίτυπα και τη σύγχρονη συλλογή με υλικό που καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία, εφημερίδες και περιοδικά
Εγινε δημοτική
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών με την υπ’ αριθμ. 287/30.3.1945 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, κατέστη ίδιο ΝΠΔΔ, με τίτλο «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών», σύμφωνα με το άρθρο 205 του Κώδικα Περί Δήμων και Κοινοτήτων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΙ< 45 Α/ 21.2.1948.
Από τον Απρίλιο του 2011, η Βιβλιοθήκη, αποτελεί τμήμα του.
Οι συλλογές
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκεται επί της οδού Μαιζώνος 110, δίπλα στο Δημαρχείο.
Η συλλογή της ανέρχεται σε πάνω από 200.000 αντίτυπα και κατανέμεται σε δύο συλλογές: Την παλαιά συλλογή με 50.000 περίπου αντίτυπα και τη σύγχρονη συλλογή με υλικό που καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία, εφημερίδες και περιοδικά.
Λειτουργεί δανειστικό τμήμα για τα λογοτεχνικά έργα (μυθιστόρημα, διήγημα και ποίηση) Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Διαθέτει : Αναγνωστήριο 80 θέσεων, έξι ηλεκτρονικούς υπολογιστές για αναζήτηση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, σταθμό εργασίας για ΑΜΕΑ και μικροφωνική εγκατάσταση για τη διενέργεια εκδηλώσεων.
Τα παραρτήματα
Το Παράρτημα της Βιβλιοθήκης βρίσκεται επί της οδού Φωκαίας 26, στα Προσφυγικά. Η συλλογή του ανέρχεται στα 15.000 αντίτυπα και καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία. Διαθέτει αναγνωστήριο για ενήλικες και παιδιά.
Ολα τα βιβλία του Παραρτήματος διατίθενται για δανεισμό, εκτός από τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά και τα λευκώματα.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Παιδικό Τμήμα βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η συλλογή του ανέρχεται στους 3.000 περίπου τίτλους βιβλίων. Ολα τα βιβλία δανείζονται, εκτός από τις εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά.
Τα «χνάρια» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Την απαρχή για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών αποτέλεσε η αποδοχή της Βιβλιοθήκης της «Βιοτεχνικής Εταιρείας Πατρών» εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, η οποία διαλύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της το 1903. Οι 5000 τόμοι της Βιβλιοθήκης παραδόθηκαν προσωρινά στη «Σχολή του Λαού», η οποία ιδρύθηκε το 1877 από τον «Αχαϊκό Σύλλογο» και ήταν ένα είδος «Λαϊκού Πανεπιστημίου».
Στις 14 Μαΐου 1908, μετά από πλήθος εκκλήσεων στον τοπικό Τύπο για την ανάγκη δημιουργίας δημόσιας βιβλιοθήκης, επί δημάρχου Πατρέων Δημητρίου Βότση, ψηφίζεται η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και δημιουργείται η πρώτη εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Δ. Βότση ως πρόεδρο και τους Σακελλαρίου, θεοχάρη, Δριβελόπουλο και Γριμάνη.
Το πρώτο κτίριο
Δύο χρόνια μετά, σας 28 Ιουνίου 1910, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο χειρόγραφο κατάστιχο με τίτλο «Χρονικόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης», καθώς και η διαδρομή της Βιβλιοθήκης από το 1910 μέχρι το 1919.
Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διακόπηκε το 1926, εξαιτίας της εγκατάλειψης που υπέστη και το υλικό της μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1944, όταν, χάρη σε μια κίνηση ομάδας βιβλιόφιλων της πόλης, τους Κώστα Τριανταφύλλου, Μάριο Πραπόπουλο, Αιμίλιο Μπεντερμάχερ-Γερούση, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Πελία Σαγρή, μεταφέρθηκαν τα κιβώτια με τους τόμους της παλιάς Βιβλιοθήκης από το υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οικία του τέως δημάρχου Ιωάννου Βλάχου και στη συνέχεια στο Μέγαρο Καραμανδάνη, Μαιζώνος 42.
Τα εγκαίνια
Στις 30 Νοεμβρίου 1947, επί δημάρχου Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, εγκαινιάσθηκε η μεταπολεμική Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε περί τους 18.200 τόμους
Οι δωρεές
Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκες προέρχεται από δωρεές πατρινών συμπολιτών, φορέων και εκδοτικών οίκων, αλλά και από προγραμματισμένες αγορές, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.
Το «Χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης» περιέχεται στο βιβλίο που εξέδωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, με τίτλο «Χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών 1910-2010». Βρέθηκε στα κατάλοιπα του Γεωργίου Μπούρα, σχολάρχη του «Αρεθείου» Εκπαιδευτηρίου και παραδόθηκε στον Χρήστο Αθ. Μούλια από τον γιο του, Νίκανδρο Μπούρα.
Οι πρώτες έξι
Το 1920 λειτουργούσαν στην Ελλάδα μόνο έξι δημόσιες βιβλιοθήκες (Εθνική, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Σάμου και Ανδρίτσαινας) και ελάχιστες δημοτικές, με αρχαιότερη τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών. Αφότου ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών μέχρι σήμερα, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με σημαντικές δωρεές βιβλίων και ιδιοκτητών βιβλιοθηκών και σήμερα έχει φθάσει να αριθμεί πάνω από 200.000 τόμους. Λόγω δε τών σπανίων εκδόσεων που κατέχει, περιλαμβάνεται στις βιβλιοθήκες – σημείο αναφοράς της ελληνικής βιβλιογραφίας.
Η συμβολή της, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία της, είναι σημαντικότατη εξαιτίας της διαχρονικής προσφοράς της, της αποθησαύρισης πλήθους βιβλίων και πολύτιμων συλλογών είτε από δωρεές είτε από αγορές, καθώς και της εξυπηρέτησης πάνω από 30.000 επισκεπτών τον χρόνο
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ΓΙατρών αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Πάτρας και κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Η συμβολή της, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία της, είναι σημαντικότατη εξαιτίας της διαχρονικής προσφοράς της, της αποθησαύρισης πλήθους βιβλίων και πολύτιμων συλλογών είτε από δωρεές είτε από αγορές, καθώς και της εξυπηρέτησης πάνω από 30.000 επισκεπτών τον χρόνο.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών αποτελεί τo αποθετήριο της εκδοτικής παραγωγής της πόλης από το 1836 που τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο μέχρι σήμερα. Ο σημαντικός αριθμός των 600 τίτλων που εκδόθηκαν μέχρι το 1900, καταμαρτυρεί την ευμάρεια της πόλης και την πνευματική καλλιέργεια και αναζήτηση των κατοίκων της.
Σε ιδιαίτερο τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών φυλάσσεται η συλλογή με τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία. Η συλλογή είναι κλειστή και η πρόσβαση επιτρέπεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου καί με παρουσία υπαλλήλου. Απαγορεύεται η φωτοτύπησή τους και η έξοδος από τη Βιβλιοθήκη.
Η συλλογή
Η συλλογή δημιουργήθηκε κυρίως από τις δωρεές των Γούναρη, Μιχαλακόπουλου, και Μάξιμου. Είναι σπάνιες εκδόσεις, με περίτεχνες βιβλιοδεσίες μοναδικής αισθητικής αξίας.
Οι τόποι έκδοσής τους -Βενετία, Γενεύη, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα, Κέρκυρα, Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα- αντανακλούν τα ενδιαφέροντα των κατόχων τους και αποτυπώνουν την ιστορική πορεία του βιβλίου στο πέρασμα του χρόνου, από το 1572 μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.
* Από τις “Επιλογές” της “Π” της 22ας Αυγούστου 2015
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News