Η Ελλάδα στο Eurogroup και στο Ecofin με φόντο τους δασμούς του Τραμπ

Δασμοί και χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών στο τραπέζι του Eurogroup και Ecofin. Ποια θέση θα υποστηρίξει η ελληνική πλευρά

Eurogroup

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως «Πρέπει να χτίζεις δεσμούς, όχι να βάζεις δασμούς» δίνοντας  το στίγμα της θέσης που θα αναπτύξει η Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 11/4  και αύριο Σάββατο 12/4/2025 στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Βαρσοβία.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα βρεθούν οι δασμοί που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ καθώς και η χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

«Θέλουμε, αυτό το οποίο είπε και ο Πρωθυπουργός, μια λύση win – win με τις Ηνωμένες Πολιτείες » υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος μιλώντας χθες 10/4 στη Βουλή τόνισε την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση, θεσμική συνέπεια και ευρωπαϊκή ενότητα ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος  για τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τους δασμούς.

Επιπτώσεις
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζονται ως περιορισμένες – καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε μόλις 2,4 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ – η ανησυχία εστιάζεται στις δευτερογενείς συνέπειες και συγκεκριμένα:

– Στην επενδυτική αβεβαιότητα που έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις

Στο ενδεχόμενο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ και Γερμανία)

– Στις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης δασμών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο και τη δομική αδυναμία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, όπως περιγράφεται στις εκθέσεις Draghi και Letta οι οποίες όπως είπε ο υπουργός «πρέπει να είναι ο «Βορράς» στην πυξίδα μας».

Με «εσωτερικούς δασμούς» σχεδόν 45% στη μεταποίηση και 110% στις υπηρεσίες, η Ευρώπη παραμένει ένας ημιτελής οικονομικός χώρος, σημείωσε ο υπουργός για να προσθέσει ότι «αυτό που πρέπει να κατακτηθεί και να επιτευχθεί είναι να αφαιρεθούν εμπόδια και εντός των οικονομιών και μεταξύ των οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ελλάδα, που πλησιάζει πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις εξαγωγές (43% του ΑΕΠ), θέτει ως στόχο την περαιτέρω διείσδυση σε αγορές όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει πιο ισχυρή φωνή στο ευρωπαϊκό τραπέζι των αποφάσεων.

Ρήτρα διαφυγής
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο τραπέζι της Βαρσοβίας είναι η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής «ρήτρας διαφυγής» για τις αμυντικές δαπάνες, που, σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» της Κομισιόν, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος να αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες έως και κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, χωρίς αυτές να υπολογίζονται στο δημοσιονομικό του έλλειμμα. Η ρήτρα, που θα ισχύσει για την περίοδο 2025-2028, ενεργοποιείται με αίτημα κάθε κράτους έως τα τέλη Απριλίου, το οποίο θα αξιολογήσει η Κομισιόν και θα εγκρίνει το Συμβούλιο τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μετά το 2021, μπορεί να υπολογίζει αυτές τις αυξήσεις ως μέρος της ρήτρας. Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής οικονομικής πολιτικής επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη λογική του «δώσ’ τα όλα» που περνάει τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές».

Πηγή: newsbeast.gr