Η σύγκριση της στέψης του Καρόλου και της Ελισάβετ

στέψη

Σχεδόν 70 χρόνια χωρίζουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου από εκείνη της μητέρας του. Δυο τελετές, με αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές.

Το BBC δημιούργησε ένα βίντεο που περιλαμβάνει πλάνα από σημαντικές στιγμές της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου και εκείνης της βασίλισσας Ελισάβετ, για χάρη της σύγκρισης δύο δύο ιστορικών ημερών για τη Βρετανία.

Ήταν 2 Ιουνίου του 1953 όταν στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ. Χθες, πολλά άλλαξαν στην τελετή στέψης του γιου της, αν και τηρήθηκαν παραδόσεις εκατοντάδων ετών. Για παράδειγμα, αμφότεροι στέφθηκαν με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος ήταν εκείνος που ορκίστηκε πίστη στη μονάρχη αμέσως μετά τη στέψη. Χθες, τον ίδιο όρκο έδωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γονατισμένος μπροστά στον πατέρα του.

Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν προσκληθεί 2.200 άτομα. Από την άλλη, τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν παρακολουθήσει από κοντά 8.000 προσκλεκλημένοι.

Άλλη μια διαφορά ήταν η άμαξα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Κάρολος. Έφυγε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ για το Αβαείο του Ουέστμινστερ με την άμαξα που είχε κατασκευαστεί το 2012, για το διαμαντένιο ιωβηλαίο της μητέρας του. Όμως, στην επιστροφή τήρησε την παράδοση, επιβαίνοντας στη χρυσή άμαξα του 1762, που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις στέψεις μοναρχών από το 1831.

Όμως, η δική του διαδρομή ήταν πολύ πιο σύντομη σε σύγκριση με εκείνη που είχε ακολουθήσει η μητέρα μετά τη στέψη, καθώς τότε είχαν χρειαστεί σχεδόν 2 ώρες για να φτάσει στο Μπάκιγχαμ. Μάλιστα, δεκαετίες αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δηλώσει πως ήταν μια «φριχτή» διαδρομή και ότι η χρυσή άμαξα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις.

Πηγή: lifo.gr