Ιάσων Φωτήλας στο RGC: «Mόνο με αξιολόγηση οι κρατικές επιχορηγήσεις»
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος στη θεματική της συζήτησης του πάνελ: «Πολιτιστική Εξωστρέφεια στην Ελληνική Περιφέρεια ως Αναπτυξιακή επιλογή», τόνισε πως η Κυβέρνηση με διάφανο και αξιολογημένο τρόπο μέσω των προγραμμάτων θα στηρίξει την ελληνική περιφέρεια

Ιδιαίτερα αυστηρός για τα κριτήρια χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε καλλιτέχνες και φορείς, εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας. «Είναι γνωστό, ότι η χρηματοδότηση γινόταν με πολιτικό μέσο. Μπαίνει τέλος σε αυτό με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η αξιολόγηση θα γίνεται από ανεξάρτητους ανθρώπους της Τέχνης. “The party is over”», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφερόμενος στη θεματική της συζήτησης του πάνελ: «Πολιτιστική Εξωστρέφεια στην Ελληνική Περιφέρεια ως Αναπτυξιακή επιλογή», τόνισε πως η Κυβέρνηση με διάφανο και αξιολογημένο τρόπο μέσω των προγραμμάτων θα στηρίξει την ελληνική περιφέρεια. «Η πολιτιστική στρατηγική μας είναι βαθύτατα εξωστρεφής» και «δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια», σημείωσε. Όπως είπε, ο κ. Φωτήλας, η ενίσχυση της Περιφέρειας είναι εργαλείο προώθησης για την ανάπτυξη, την πολιτιστική μνήμη και κυρίως την ταυτότητα του κάθε τόπου, που είναι το μεγαλύτερο κέρδος. «Η πολιτιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μόνο προνόμιο των μεγάλων κέντρων», πρόσθεσε και έκανε ειδική αναφορά στα προγράμματα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που ξεκίνησε επί Covid-19 και τη «Δημιουργική Ελλάδα» για μικρότερους φορείς. Τέλος, συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί η πολιτική βούληση και τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται η συμμετοχή των φορέων και της τοπικής κοινωνίας με κοστολογημένες προτάσεις.
Η Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, επεσήμανε πως το Εθνικό Θέατρο από νωρίς ανοίχτηκε στον κόσμο, κάνοντας, στα τέλη δεκαετίας του ’30, τις πρώτες περιοδείες στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια βγαίνει δυναμικά στο εξωτερικό με την «Ορέστεια» και το «Goodbye, Lindita», που κάνουν διεθνή περιοδεία, ενώ ο Γερμανός Ούλριχ Ράσε θα σκηνοθετήσει την «Αντιγόνη» στην Επίδαυρο. Επίσης, υλοποιήθηκε 3ετές πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ για την ανανέωση του προγράμματος σπουδών.
Ο Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (ΣΦΜ), Αλέξανδρος Χαρκιολάκης μίλησε για ένα αθηνοκεντρικό αρχικά σωματείο, που επεκτάθηκε σταδιακά στην Περιφέρεια με προγράμματα για νέους μουσικούς μέσω των Μουσικών Συνόλων, αλλά και της Καμεράτα Junior. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να νιώθει κάποιος, ότι ανήκει κάπου, κάνοντας αναφορά στον όρο «active music making», αλλά και ερευνητικά προγράμματα, όπως η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση της μουσικής της Θράκης. «Οι άνθρωποι νιώθουν, ότι ανήκουν κάπου, που δεν είναι στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, περιέγραψε το ΜΟΜus ως παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, καθώς ιδρύθηκε το 2018 ως αποτέλεσμα συνένωσης ενός κρατικού μουσείου με ένα ιδιωτικό ίδρυμα. «Είναι παράδειγμα εξωστρέφειας, μία απόφαση όχι μόνο πολιτική, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αναθέσεις ψηφιακών έργων από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ως δείγματα εξωστρέφειας.
Τη συζήτηση συντόνισε η Πολιτιστική Συντάκτρια Εφημερίδας «Πελοπόννησος», Κρίστυ Κουνινιώτη.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News