Ήλιδα: Φόρος τιμής στην Ελληνική Επανάσταση
Οι εκθέσεις, που ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Με δύο εκθέσεις, που έχουν ως σημείο αναφοράς τους Γάλλους φιλέλληνες και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη, τιμά ο δήμος της Ήλιδας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι εκθέσεις, που ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ο Ευγένιος Ντελακρουά και η Ελληνική Επανάσταση» περιλαμβάνει 7 έργα του Ευγένιου Ντελακρουά, ο οποίος αποτίει φόρο τιμής στο ηρωισμό του Ελληνικού Έθνους.
Τα έργα αυτά, τα οποία παρέχονται από την «Agence Photographique – Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais – Louvre », είναι τα εξής: «Το Πορτραίτο του Eugène Delacroix», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», «Σκηνές από τη σφαγή στην Χίο», «Σκηνή μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων», «Η μάχη μεταξύ του Γκιαούρη και του Πασά», «Δυο Έλληνες πολεμιστές χορεύοντας» και «Η σφαγή της Χίου».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη του πολυχώρου πολιτισμού του δήμου Ήλιδας και θα είναι ανοικτή για το κοινό πρωί (10:00-13:00) και απόγευμα (18:00-21:00).
Ταυτόχρονα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα Retro News, παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Ο Φιλελληνισμός, «Από αγάπη για την Ελλάδα».
Η έκθεση αυτή προσδοκά να αποδώσει τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις και το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από περισσότερα από 100 οπτικά τεκμήρια, προερχόμενα από τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BNF), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας, της
Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και του Μουσείου του Λούβρου, η έκθεση – η σημαντικότερη που έχει δημιουργηθεί ποτέ για το εν λόγω θέμα – αποκαλύπτει την κινητήρια δύναμη και τις διαστάσεις του φιλελληνικού κινήματος.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη , υπό την τήρηση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία των καλλιτεχνικών εκθέσεων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News