ΗΠΑ: Θετικές βλέψεις για πώληση F-16 στην Τουρκία
Η επιστολή για πιθανή πώληση F16 στη Τουρκία, εκφράζει θετική άποψη για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η απόφαση στις σχέσεις με την Άγκυρα.
Ευχαρίστηση έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η είδηση πως οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εκφράζουν την πρώτη θετική άποψη για πιθανή πώληση των μαχητικών F-16 Block 70 στην Τουρκία.
Ωστόσο, η επιστολή δεν δίνει διαβεβαιώσεις για πώληση, απλώς εκφράζει θετική άποψη για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η απόφαση στις σχέσεις με την Άγκυρα.
Τι αναφέρει η επιστολή
Σε επιστολή που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο αναφέρει πως για την Ουάσιγκτον μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία πιστεύουν πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ευόδωση των προσπαθειών προμήθειας των συγκεκριμένων μαχητικών.
Η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από την αξιωματούχο της υπηρεσίας, την τουρκικής καταγωγής Ναζ Ντουράκογλου, αλλά δεν δίνει ξεκάθαρη διαβεβαίωση πώλησης, ούτε χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Η επιστολή αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας την προηγούμενη περίοδο, υπενθυμίζει τις κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400, και αναφέρει πως αυτός ο αποκλεισμός ήταν «ένα σημαντικό τίμημα».
«Συμφέροντα ασφαλείας»
Ικανοποίηση στην Άγκυρα που διακρίνει εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έπειτα από την επιδείνωση της τελευταίας περιόδου.
Στην επιστολή που εστάλη στο Κογκρέσο αναφέρεται πως «η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφαλείας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία».
Το θετικό κλίμα με Τουρκία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει, επίσης, ότι η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες, και έχει φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα τονίζει πως η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε πολλές αποστολές της Συμμαχίας.
Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η απάντηση σε μια άλλη επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Φρανκ Παλόν και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά των μαχητικών από την Αγκυρα, επικαλούμενοι, όπως ανέφεραν, την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 υπέβαλε το αίτημά της στην Ουάσιγκτον για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και ζήτησε και την άδεια εκσυγχρονισμού άλλων 80 F-16 που διαθέτει στον στόλο της.
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αμερικανικά αεροσκάφη F-35 και συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής, ωστόσο η Ουάσιγκτον την απομάκρυνε από αυτό μετά την εμμονή Ερντογάν να αποκτήσει και να ενεργοποιήσει τους S-400, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής πλευράς.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δίνουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην επιστολή: Η εφημερίδα Yeni Safak στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως «έρχονται τα F-16», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV τονίζει πως «αρχίζει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News