Ιταλία: «Να μιλήσουμε με τον Πούτιν αν δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον», δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι
«Επαναλαμβάνω, έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ΥΠΕΞ
Μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Ο Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στην La Repubblica και τόνισε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, θα είναι έτοιμες να μιλήσουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αν εκείνος δείξει έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον.
«Η Ιταλία ενδιαφέρεται έντονα να στηρίξει κάθε πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία να μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, όλες οι χώρες που επιθυμούν την ειρήνη θα είναι έτοιμες να μιλήσουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν αποδείξει έμπρακτα ότι έχει ειλικρινές ενδιαφέρον» για την ειρήνη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.
«Επαναλαμβάνω, έφτασε η ώρα να εργαστούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ΥΠΕΞ. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι, στη φάση αυτή, η Ιταλία παρέχει στην Ουκρανία βοήθεια για την αποκατάσταση των ηλεκτρικών υποδομών και ότι υπάρχει η δυνατότητα αρωγής από μέρους της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.
«Η Μεσόγειος δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο»
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας υπογράμμισε: «Οι σχέσεις με το Παρίσι δεν έχουν διακοπεί. Θέτουμε ένα τεράστιο θέμα, εκείνο των μεταναστών, το οποίο πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προς το παρόν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο, πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με τους δουλεμπόρους. Η Ιταλία θα προτείνει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική, ύψους 100 δισεκατομμυρίων, με μια στρατηγική ανάπτυξης ικανή να σταματήσει τις αναχωρήσεις μεταναστών».
Σε σχέση με την Λιβύη, ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στην La Repubblica ότι «η Ιταλία έχει μια ιστορική σχέση με την Τρίπολη, αλλά στόχος παραμένουν οι εκλογές και η εθνική ενότητα». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι θεωρεί πως «το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει γεράσει πλέον, πρέπει να μεταρρυθμιστεί» ενώ «διερωτάται μήπως η επιστροφή του σε ισχύ μετά τον κορονοϊό θα έπρεπε να πάρει μια ακόμη αναβολή, έστω κι αν τροποποιηθεί».
Η κόντρα για την υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υποψηφιότητα του Λουίτζι Ντι Μάιο για την θέση ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου – η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ιταλία -, απαντώντας σε ερώτηση της La Repubblica αν η κυβέρνηση Μελόνι την στηρίζει, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν αντιτίθεται, αλλά πρόκειται για ατομική υποψηφιότητα, όχι της κυβέρνησής μας. Το έχω ήδη πει στον Μπορέλ, αν τον διορίσει στην θέση αυτή, η επιλογή είναι αποκλειστικά δική του».
Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν σχετικά ότι είναι η πρώτη φορά που υποψηφιότητα πρώην υπουργού Εξωτερικών μιας χώρας μέλους της ΕΕ δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση του κράτους-μέλους από το οποίο προέρχεται.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News