Κακής ποιότητας και λίγο το νερό στην Αχαΐα – Στον «κάμπο» έντονο το πρόβλημα

Στο «κόκκινο» το νερό…στον Λαρισσό. Κακή η κατάσταση των υδάτων στο 29% των σημείων δειγματοληψίας. Καταγράφεται νιτρορύπανση και υφαλμύρινση των υπόγειων υδάτων

νερό

Σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων εντόπισαν οι επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στο 42% των σταθμών μέτρησης ανά τη χώρα, ενώ στο 24% καταγράφηκε πρόβλημα ως προς τα αποθέματα.

Συνολικά, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 6.385 δειγματοληψίες για κύρια ιόντα, αζωτούχες ενώσεις, φωσφορικές ενώσεις και ιχνοστοιχεία σε 1.896 υδροσημεία παρακολούθησης ανά την επικράτεια. Βάσει των αποτελεσμάτων, η κατάσταση των υπόγειων υδάτων χαρακτηρίστηκε στο 29% των σταθμών παρακολούθησης ως «κακή», στο 11% ως «κακή» από φυσικά αίτια, στο 58% «καλή» και στο 2% άγνωστη.

Σε σχέση με την ποσότητα των υδάτων στο 76% η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «καλή», στο 20% ως «κακή» και στο 4% ως «άγνωστη».

Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές με εντατική εκμετάλλευση των υδροφορέων, όπου καταγράφεται νιτρορύπανση και υφαλμύρινση των υπόγειων υδάτων εξαιτίας της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και της διείσδυσης θαλασσινού νερού, λόγω των υπεραντλήσεων, γεγονός που καθιστά τα νερά ακατάλληλα για πόση αλλά και για άρδευση καλλιεργειών.

Οσο για ένα μικρό ποσοστό υπερβάσεων που παρατηρήθηκε στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, ιχνοστοιχείων και ιόντων χλωρίου αποδίδεται από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (με επιστημονικό υπεύθυνο τον γεωλόγο Βασίλη Ζόραπα) σε φυσικά αίτια.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη έκθεση του «Δικτύου Παρακολούθησης Υπόγειων Νερών», η κατάσταση των υδάτων ήταν κακή (είτε από ανθρωπογενή, είτε από φυσικά αίτια) στο 29% της Δυτικής Πελοποννήσου. Οι μετρήσεις που έγιναν σε 114 σταθμούς έδειξαν ότι σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα 69 περιοχών (60%) και σε κακή κατάσταση 20 σημεία υδροληψίας (18%) που αποδίδονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Επίσης, 12 σημεία υδροληψίας βρέθηκαν ακατάλληλα λόγω φυσικών αιτίων (11%) και σε 13 ακόμα σημεία (11%) η ποιότητα του νερού δεν προσδιορίζεται.

Στη Δυτική Πελοπόννησο, η περιοχή με τα περισσότερα προβλήματα στην ποιότητα και καταλληλότητα των υπογείων υδάτων, είναι η Δυτική Αχαΐα και συγκεκριμένα η περιοχή του Λαρισσού, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη και όπως παραδέχθηκε στην «Πελοπόννησο» και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τάκης Κουνάβης.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και σχετίζεται κατεξοχήν με την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων για την κάλυψη των αυξημένων υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της έντονης αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας και κατά περιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη. Ετσι παρατηρούνται φαινόμενα υφαλμύρινσης (όχι μόνο στις παράκτιες, αλλά και σε εσωτερικές περιοχές).

Ο δεύτερος και πιο επικίνδυνος παράγοντας, όπως είπε ο κ. Κουνάβης, είναι νιτρορύπανση που έχει επιβαρύνει τα υπόγεια ύδατα από την εντατική καλλιέργεια. Οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΠ προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ασφάλεια του πόσιμου νερού, τόνισε ο κ. Κουνάβης, γιατί η υδροληψία γίνεται από μεγάλο βάθος, ωστόσο ο Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να επιβαρύνεται με το μεγάλο οικονομικό κόστος λειτουργίας και συντήρησής τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Δυτικής Αχαΐας, λειτουργεί αυτή τη στιγμή 90 γεωτρήσεις μαζί με αυτές που νοικιάζει από ιδιώτες, για να καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης του Δήμου, οι οποίες είναι διπλάσιες σε αριθμό από αυτές του Δήμου Πατρέων. Για τους παραπάνω λόγους, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου και της επέκτασης του αρδευτικού έργου από τον Πηνειό.

Η δημοτική αρχή, είπε ο κ. Κουνάβης, ευελπιστεί ότι σύντομα η περιοχή του Λαρισσού θα ενταχθεί και αυτή στο δίκτυο υδροδότησης από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ποιότητας του πόσιμου νερού και παράλληλα ο Δήμος να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που διαθέτει σήμερα για την ηλεκτροδότηση των δεκάδων γεωτρήσεων.

Οι αγωγοί ύδρευσης έχουν αρχίσει να τοποθετούνται από τον Αραξο προς τα Νιφορέικα και οι εργασίες θα επεκταθούν και μέσα στο 2024, οπότε ο Δήμος υπολογίζει ότι θα αποκτήσει ένα νέο δίκτυο με σταθερή πίεση καθαρού πόσιμου νερού.