Κανονικοί άνθρωποι
Το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια μας βάζει δύσκολα. Καλούμαστε να παίξουμε ξύλο, μεταξύ μας αφενός, και –όσοι στέκονται ακόμα όρθιοι μετά την πατινάδα- να αναμετρηθούμε με δύσκολες έννοιες και ερωτήματα, αφετέρου.
Δικαιούται μια κυβέρνηση να νομοθετεί κόντρα στις διαθέσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας; Από συνταγματική άποψη ναι: Το μόνο εμπόδιο που θέτει ο νομοθέτης είναι η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών ή η υπέρβαση ενός επαυξημένου ορίου (180 ή 200) που τίθεται σε περιπτώσεις αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων.
Από ηθική και πολιτική άποψη όμως; Μια κυβέρνηση δεν υποχρεούται να υπακούει στις δημοσκοπήσεις, ειδάλλως δεν θα χρειαζόταν καν: Θα κυβερνούσε τη χώρα ένας υπολογιστής που θα προσάρμοζε σε νόμους τις κοινωνικές επιταγές. Ούτως ή άλλως, η απάντηση σε μια δημοσκόπηση δεν έχει τη βαρύτητα της ψήφου, αν και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος 2015 αποδείχθηκε ότι ούτε η ψήφος έχει κατ’ ανάγκην μεγάλη βαρύτητα, καθώς ο λαός πολύ συχνά άγεται και φέρεται από το θυμικό του ή εγκλωβίζεται σε πλάνες, προκαταλήψεις και προπαγάνδες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το γεγονός ότι το ζήτημα των ομοφύλων ο πρωθυπουργός το πήγε αβαβά (συνταγματικός όρος, που σημαίνει στρατηγική επιλεκτικής σιγής) σημαίνει πως γνώριζε το αρνητικό φρόνημα της πλειοψηφίας των πολιτών. Συνεπώς η άρνηση αυτή δεν είναι ευκαιριακή, αλλά σημαίνουσα πολιτική σταθερά.
Πότε μπορεί μια κυβέρνηση να ντριμπλάρει την κοινωνική πλειοψηφία; Είθισται αυτό να συμβαίνει όταν πρόκειται για το κοινωνικό όφελος, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ας πούμε, τη φορολόγηση, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ψαλιδίζουν περιουσίες. Είναι ζητήματα που κάνουν τον κόσμο να βράζει, αλλά όλοι ξέρουμε ότι τις σωστές ή τις ολέθριες αποφάσεις, τις βρίσκουμε μπροστά μας. Το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι να μπορέσεις να ερμηνεύσεις ορθά τις περιστάσεις ώστε να υποδεχθείς θωρακισμένος τα μελλούμενα. Είναι γνωστό ότι ο τόπος μας κατακάηκε όταν οι κυβερνήσεις πολιτεύονταν υπακούοντας στα γκάλοπ και κολακεύοντας τη μάζα.
Εν προκειμένω, ο γάμος των ομοφύλων δεν αφορά το κοινό όφελος με την κοινά προσλήψιμη έννοια. Πρόκειται όμως για απόδοση δικαιοσύνης. Και κάθε έλλειμμα δικαιοσύνης πλήττει το κοινό όφελος, διότι ένα κράτος που είναι δίκαιο απέναντι στους πολλούς αλλά όχι στους λίγους, δεν το έχει σε τίποτα να γίνει άδικο με όλους, καθόσον ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς κι εσύ ανάμεσα σε λίγους που θα σας ενώνει ένα ανεκπλήρωτο δικαίωμα ή μια ανεπούλωτη αδικία. Συνεπώς, δεν εξετάζουμε τα πράγματα δυνάμει τι μας αρέσει και τι μας πάει, αλλά από τη σκοπιά της καθολικής δυνατότητας σε απόλαυση δικαιωμάτων.
Κατά τα άλλα, είναι ενδιαφέρουσα η σιγουριά με την οποία πολλοί γύρω μας προεξοφλούν δυστυχίες και συμφορές για τα παιδιά που δεν μεγαλώνουν σε κανονική οικογένεια. Πάει να πει ότι είναι απόλυτα βέβαιοι ότι οι ίδιοι μεγάλωσαν σωστά. Μπράβο τους. Αν έχουν και δίκιο κι όλας, τότε είμαστε μια πατρίδα γεμάτη από άρτιους και θετικούς πολίτες.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News