Καρκίνος Πνεύμονα: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Οι εκτεταμένες και καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών δεν περιορίζονται μόνο στην ισοπέδωση των φυσικών τοπίων και στην απώλεια περιουσιών και ζωών, αλλά επεκτείνονται και σε αυτές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας μακροπρόθεσμα

Καρκίνος

Από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι μέχρι τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια το προηγούμενο καλοκαίρι, το αρνητικό αποτύπωμα της φωτιάς στο φυσικό περιβάλλον, την ατμόσφαιρα και την ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένο.

Οι βλαβερές τους συνέπειες, όμως, εξακολουθούν να είναι εμφανείς και μεταγενέστερα, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο όσων διαμένουν κοντά στις πληττόμενες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill, στα άτομα που εκτίθενται στις πυρκαγιές, καταγράφεται υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και όγκων του εγκεφάλου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, αποτελεί την πρώτη ερευνητική απόπειρα που διερευνά πώς η εγγύτητα στις δασικές πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Θέτοντας υπό παρακολούθηση περίπου 2 εκατομμύρια Καναδούς σε μια περίοδο 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατοικούσαν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις πυρκαγιές τα τελευταία 10 χρόνια, παρουσίασαν 10% μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο και 4,9% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, σε σύγκριση με τα άτομα που διέμεναν σε μεγαλύτερη απόσταση.

«Πολλοί από τους ρύπους που εκλύονται λόγω των πυρκαγιών είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση σε αυτές θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου», εξηγεί ο Jill Korsiak, φοιτητής στο εργαστήριο του επικεφαλής της ανάλυσης Scott Weichenthal, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Εργασιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο McGill.

Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη εκτιμήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει περισσότερες πυρκαγιές και με μεγαλύτερη διάρκεια στο μέλλον. Συνεπώς, εφόσον οι πυρκαγιές πυροδοτούνται κάθε χρόνο σε παρόμοιες περιοχές, απειλείται η υγεία των κατοίκων από τους καρκινογόνους ρύπους.

Η επίδραση στο ευρύτερο περιβάλλον

Εκτός από την ποιότητα του αέρα, οι πυρκαγιές συμβάλλουν εξίσου στην μόλυνση του νερού και του εδάφους. Επιπλέον, υπάρχουν και χημικές ουσίες που παραμένουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλες χρονικές περιόδους μετά την περίοδο της καύσης, όπως τα βαρεά μετάλλα και οι υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται περισσότερη έρευνα με στόχο την πλήρη κατανόηση του πολύπλοκου μείγματος περιβαλλοντικών ρύπων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών αλλά και για να εκτιμηθούν σωστά οι επιπτώσεις στην υγεία.