Κατώτατος Μισθός: Νέος τρόπος καθορισμού, οι αλλαγές ως το 2028

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάντα συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζομένους.

 

μισθός

Με την ψήφιση νέου νομοσχεδίου, η Ελλάδα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, στοχεύοντας στη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους εργαζόμενους και την αύξηση της κάλυψής τους από συλλογικές συμβάσεις στο 80% στην Ε.Ε.

Από την 1η Ιανουαρίου 2028, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με μαθηματικό τύπο, που λαμβάνει υπόψη:

  1. Τον πληθωρισμό, με έμφαση στα νοικοκυριά του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κλίμακας.
  2. Την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Ο τύπος θα είναι δεσμευτικός για τις κυβερνήσεις, με δυνατότητα παρέκκλισης μόνο σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα επιτρέπεται μείωση του κατώτατου μισθού.

Η διαδικασία για τα Έτη 2025-2027

Κατά την τριετία 2025-2027, ο μισθός θα καθορίζεται όπως σήμερα, με επιτροπή διαβούλευσης που περιλαμβάνει κοινωνικούς εταίρους και φορείς όπως η ΕΛΣΤΑΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η διαδικασία θα ξεκινά κάθε Αύγουστο και θα ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, με εφαρμογή από τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

  • Τον Απρίλιο του 2025, αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού από 830 σε 870 ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων.

Αυξήσεις στον Δημόσιο Τομέα

Ο μισθός των νεοεισερχομένων στο δημόσιο τομέα θα εξισωθεί πλήρως με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα από το 2026.

  • Για το 2025, η αύξηση θα είναι μερική, ώστε να καλυφθεί η τρέχουσα διαφορά (850 ευρώ στο δημόσιο έναντι 830 στον ιδιωτικό).

Συλλογικές Συμβάσεις 

Η κοινοτική οδηγία προβλέπει αύξηση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις, που στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις στο 25-30%. Εντός ενός έτους θα εκπονηθεί σχέδιο δράσης με στόχο:

  • Ενίσχυση διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
  • Συλλογή δεδομένων για μισθούς, κόστος παραγωγής και ανταγωνιστικότητα.
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο δράσης θα έχει διάρκεια 1-5 χρόνια και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάντα συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζομένους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Βροχερός και σήμερα 6/12, τα προγνωστικά για τα Χριστουγεννα ΧΑΡΤΕΣ

Γαλλία – Διάγγελμα Μακρόν: Ακροδεξιά και Αριστερά ενώθηκαν για να με ρίξουν ΒΙΝΤΕΟ

Δύο πορείες στην Πάτρα σήμερα για Γρηγορόπουλο, επί ποδός η ΕΛΑΣ

Επίδομα θέρμανσης: Οδηγίες για τις αιτήσεις για νοικοκυριά και διαχειριστές – Τελειώνει η προθεσμία

Αχαΐα: «Πάγος» στις αγορές πριν τις εορτές – Τα καταστήματα περιμένουν τα δώρα Χριστουγέννων

Προαστιακός Πατρών: Δρομολόγια με λεωφορεία, νέο πρόβλημα με μηχανοδηγούς