«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα: «Σοβαρή υστέρηση» σε κοινωνικούς δείκτες,
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι βασικοί κοινωνικοί δείκτες για την Ελλάδα απαιτούν παρακολούθηση και εξέταση μέσω μιας δεύτερης αναλυτικής έκθεσης.
«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τους δείκτες κοινωνικής προστασίας, ένταξης και απασχόλησης, επισημαίνοντας την «κρίσιμη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτούς τους τομείς. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες ή σημαντικές ανισορροπίες, μαζί με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία. Επιπλέον, αναφέρεται ως μία από τις δέκα χώρες με “κινδύνους για την ανοδική κοινωνική σύγκλιση”.
Η μεγαλύτερη απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο της ΕΕ εντοπίζεται σε τομείς όπως η στέγαση, η ιατρική περίθαλψη, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων και οι εισοδηματικές ανισότητες. Οι προβληματικές περιοχές περιλαμβάνουν επίσης την αγορά εργασίας για γυναίκες και νέους, καθώς και τη συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση.
Η Κομισιόν επισημαίνει την «σοβαρή υστέρηση» της Ελλάδας σε κοινωνικούς δείκτες, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν χαμηλές και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το 2023 στο 18,9%, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε στο 16,4%. Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών επιδομάτων στη μείωση της φτώχειας έχει μειωθεί και το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παραμένει υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στη στέγαση, το 28,5% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει υπερβολικό κόστος στέγασης, το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ το 11,6% του πληθυσμού δεν μπορούσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους. Η παιδική φτώχεια παραμένει επίσης υψηλή, με σχεδόν 3 στα 10 παιδιά και εφήβους να πλήττονται, και η εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε ελαφρά το 2023. Επιπλέον, το ποσοστό των νέων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης αυξήθηκε στο 15,9%.
Η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι μόλις το 67% του μέσου όρου της ΕΕ και σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008.
Η Κομισιόν καταλήγει ότι οι βασικοί κοινωνικοί δείκτες για την Ελλάδα απαιτούν παρακολούθηση και εξέταση μέσω μιας δεύτερης αναλυτικής έκθεσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News