«Κορονοϊός όπως γρίπη»: Το τέλος της πανδημίας θα κηρύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε φάση τέλους της πανδημίας και ριζικής αλλαγής της αντιμετώπισής του κορονοϊού, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Reuters.
Στροφή 180 μοιρών ετοιμάζεται από την Κομισιόν η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κηρύξει το… τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη που θα σημάνει και μια σημαντική αλλαγή πολιτικής. Η αλλαγή αυτή θα συνίσταται στο στοχευμένο τεστάρισμα αλλά και στην αντιμετώπιση του ιού όπως αντιμετωπίζεται και η εποχιακή γρίπη.
Η στροφή αυτή έρχεται την ώρα που τα κρούσματα σε επίπεδο Ευρώπης πέφτουν και πάλι, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον του ιού έχει αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα και περισσότερο από το 70% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν ανοσοποιηθεί, με το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού να έχει κάνει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
«Αυτή η επικοινωνία του προβλήματα αλλάζει την προσέγγιση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, περνώντας από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση» αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, στον οποίο και ανήκει η ευθύνη χαρακτηρισμού της πανδημίας -και ως εκ τούτου και του αποχαρακτηρισμού της- κάτι που έχει νομικό αντίκτυο σε μια σειρά από παράγοντες από ασφαλιστήρια μέχρι τους παραγωγούς των εμβολίων, δεν έχει πάρει πάντως καμία τέτοια απόφαση και εξακολουθεί να θεωρεί τον κορονοϊό πανδημία.
Τέλος στα μαζικά τεστ
Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναμένεται να είναι δεσμευτικό για τα κράτη μέλη και το οποίο επικαλείται το Reuters έρχεται με τη σαφή προειδοποίηση ότι «ο Covid ήρθε για να μείνει» ίσως και με νέα στελέχη και γι αυτό η «προετοιμασία όλων παραμένει βασική».
Το προσχέδιο του κειμένου που έχει προετοιμάσει η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη και συνιστά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παραμείνουν σε ετοιμότητα γιατί ίσως χρειαστεί και να επιστρέψουν σε «έκτακτα μέτρα». Παρόλα αυτά, αναγνωρίζει ακόμα ότι η πανδημία μπαίνει σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση για τη διαχείρισή της.
Αυτό σημαίνει ότι το μαζικό τεστινγκ, στο οποίο άνθρωποι με συμπτώματα και οι επαφές τους προχωρούν σε τεστ, εγκαταλείπεται κάτι που έχει ήδη συμβεί σε αρκετές χώρες, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Κίνα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News