Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Σε πλήρη ετοιμότητα η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μετά τα χτυπήματα σε δύο ελληνόκτητα πλοία

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Σε πλήρη ετοιμότητα η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μετά τα χτυπήματα σε δύο ελληνόκτητα πλοία

Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας βρίσκεται ξανά η Ερυθρά Θάλασσα, ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων, που οδήγησαν στον θάνατο τριών ναυτικών και στη βύθιση ενός πλοίου. Το περιστατικό αυτό ενεργοποίησε συναγερμό στη χώρα μας και ενίσχυσε τις φωνές στην Ευρώπη που ζητούν δυναμική απάντηση απέναντι στους τρομοκρατικούς πυρήνες που ελέγχουν λιμάνια της Υεμένης.

Reuters: Τέσσερις οι νεκροί στο ελληνόκτητο πλοίο μετά την επίθεση στην Υεμένη

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση ASPIDES υπό ελληνική διοίκηση, τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ενώ η απειλή για την εμπορική ναυσιπλοΐα στην περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον «κρίσιμη» για πλοία με σύνδεση στο Ισραήλ.

Ανεβαίνει η ένταση

Η τελευταία φορά που οι Χούθι επιτέθηκαν σε διερχόμενο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν ή την Ερυθρά Θάλασσα ήταν τον Νοέμβριο του 2024. Έκτοτε, είχαν στρέψει την επιθετικότητά τους κυρίως προς το Ισραήλ. Όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις κατά ελληνόκτητων πλοίων, με αποτέλεσμα την τραγική απώλεια τριών ναυτικών και την καταστροφή ενός εκ των πλοίων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ευρωπαϊκής αποστολής ASPIDES, που εδρεύει στη Λάρισα, η απειλή για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταβάλλεται. Παρότι η εκτίμηση κινδύνου για μη συνδεδεμένα με ΗΠΑ ή Ισραήλ πλοία παραμένει «χαμηλή», τα γεγονότα δείχνουν ότι κανένα πλοίο δεν είναι απόλυτα ασφαλές.

Συστάσεις σε πλοιάρχους

Η αποστολή ASPIDES υπενθυμίζει ότι:

  • Η απειλή είναι κρίσιμη για πλοία συνδεδεμένα με Ισραήλ.

  • Μέτρια για πλοία συνδεδεμένα με ΗΠΑ.

  • Χαμηλή για τα υπόλοιπα, αλλά με αυξημένη επαγρύπνηση.

Παράλληλα, δίνονται συστάσεις:

  • Αποφυγή πλεύσης εντός των χωρικών υδάτων της Υεμένης.

  • Πλοήγηση κοντά στις αφρικανικές ακτές.

  • Συνεχής επαφή με το MSCIO για αναφορές ύποπτων κινήσεων.

Η ASPIDES παρέχει δωρεάν στενή προστασία και παρακολούθηση στα πλοία που διέρχονται την περιοχή, ενώ συνιστάται η πλήρης αξιολόγηση κινδύνου από τις ναυτιλιακές εταιρείες πριν από κάθε διέλευση.

Καμία συνοδεία στα χτυπημένα πλοία 

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τα πλοία που επλήγησαν δεν συνοδεύονταν από σκάφη της ASPIDES, καθώς δεν είχε ζητηθεί προστασία από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) προχώρησε σε σειρά ενεργειών:

  • Παρέμβαση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.

  • Συνεχής επιχειρησιακή επικοινωνία με την ASPIDES.

  • Κατευθυντήριες οδηγίες προς ναυτιλιακές εταιρείες για προληπτικά μέτρα.

  • Συστάσεις προστασίας προς Έλληνες ναυτικούς, ακόμα και σε πλοία με ξένη σημαία αλλά ελληνική ιδιοκτησία.

Το Υπουργείο τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.