Λέκκας για φωτιές: Αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση από το 2004
Ο Ευθύμης Λέκκας εξέφρασε τη σκέψη του πως δεν έχουμε κάνει βήματα στην πρόληψη για τις πυρκαγιές.
Δυστυχώς δε φαίνεται να έχουμε κάνει ιδιαίτερα βήματα πρόληψης όσον αφορά στις πυρκαγιές που μαίνονται όλο και περισσότερο στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι, αυτή είναι η άποψη που εξέφρασε ο Ευθύμης Λέκκας.
«Δυστυχώς δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο επίπεδο της πρόληψης. Την πρόληψη την επικαλούμαστε μονάχα όταν έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Μάλιστα σημείωσε «Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων. Στη θεωρία το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι ότι η διαχείριση των καταστροφών και των κρίσεων διαχωρίζεται σε τρία μέρη. Στο επίπεδο της πρόληψης, το προ καταστροφικό, στο επίπεδο της καταστροφής και το επίπεδο της αποκατάστασης στο μετά καταστροφικό στάδιο».
«Τα ίδια πράγματα συζητάμε ξανά και ξανά και δυστυχώς η έρευνα η δικιά μας πάει πίσω 20 χρόνια. Εάν πάει κάποιος από το 2004 μέχρι τώρα συνεχώς υπάρχει η ίδια κατάσταση, αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση. Γι αυτό και με τις προτάσεις που κάναμε για τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν άμεσα, έχουμε δέκα προτάσεις, πέντε καλές πρακτικές και πέντε κακές πρακτικές. Και δεν εστιάζουμε μόνο σε μία τετραετία ή σε δύο τετραετίες, έτσι ώστε να υπάρχει μία πολιτική διάσταση. Εστιάζουμε στα τελευταία 20 χρόνια» υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σημείωσε πως «Ξέρω την πλήρη διάσταση των αρμοδιοτήτων. Η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τα ρέματα, τα οποία και για τους ποταμούς, τα οποία είναι στο πεδινό τμήμα, στο ορεινό τμήμα, εκεί που είναι δάσος, είναι η Δασική υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, ό, τι δεν γίνεται σωστά στο δάσος το υποδέχεται η Περιφέρεια και κατηγορούμε τις περιφέρειες».
Ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπογράμμισε πως «είναι καθαρά πολιτικό θέμα να λυθεί γιατί κατά τη διάρκεια της διαδρομής ενός ποταμού μπορεί να έχουν ευθύνες τρεις φορείς. Δεν είναι μόνο η Περιφέρεια, μπορεί να είναι και οι δήμοι όταν περνάει μέσα από ένα δημοτικό διαμέρισμα. Έτσι λοιπόν το ποτάμι το χωρίζουμε σε πρώτη φάση σε τρία μέρη, πράγμα το οποίο δεν λειτουργεί στα θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας».
View Video – no integration ID provided
Το γεγονός πως δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες είναι ένα θέμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το θέμα των τεχνικών παρεμβάσεων, το θέμα του τεχνικού παρεμβάσεων. Πρέπει οι τεχνικές παρεμβάσεις να προσαρμοστούν στην κλιματική κρίση. Και ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα προωθημένης επιστημονικής έρευνας».
«Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνουν άμεσα έργα τα οποία να συγκρατούν τη διάβρωση εδάφους. Όχι έργα που μέχρι τώρα γίνονταν και τα οποία είναι πολλά άστοχα. Έργα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στην κλιματική κρίση. Πρώτον αυτό.
Ένα παράδειγμα το οποίο σας λέω και το οποίο προχθές βασικά διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, είναι ποταμός Γιαννούλας, ο οποίος Γιαννούλας ποταμός κατά 70% η λεκάνη απορροής κάηκε. Είναι ακριβώς πάνω από τον Ασπρόπυργο που περνάει κάτω από την Αττική οδό. Πάνω έχει μεγάλο δυναμικό, μεγάλο φορτίο και εδαφικής διάβρωσης από τις πυρκαγιές αλλά και πλημμυρικών φαινομένων. Εάν πέσει μία ισχυρή βροχή θα έχουμε πλημμύρα. Εάν πάει κανένας στον Ασπρόπυργο θα δει ότι ένα ποτάμι το οποίο είναι πολύ μεγάλο πάνω, έχει ένα εύρος της τάξεως των 50 μέτρων το οποίο έγινε 30 γιατί απορρίπτουν μπάζα συνέχεια τα οποία διαβρώνονται. Είναι αξίζει τον κόπο κάποιος να πάει να πάρει το ποτάμι αυτό από πάνω μέχρι κάτω και όταν πάει στον Ασπρόπυργο ψάχνει κανένας να βρει την κοίτη του. Δεν υπάρχει κοίτη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «Το οξύμωρο της όλης διαδικασίας είναι το εξής ότι ενώ οι σεισμοί είναι το κυρίαρχο φαινόμενο, γεωδυναμικό φαινόμενο στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε και στο οποίο καταστρέφονται μεγάλες περιοχές, τις είδαμε στην Τουρκία τι έγινε. Το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας είναι πάρα πάρα πολύ υψηλό και το προσυπογράφω αυτό και το γράφουν όλοι οι Έλληνες. Αντίθετα σε φαινόμενα ήσσονος σημασίας, όπως οι πυρκαγιές, όπως είναι οι πλημμύρες που μας προειδοποιούν, που είναι φαινόμενα τα οποία είναι απλά φαινόμενα, δεν είναι θέματα όπως ο σεισμός που δεν πηγάζει από το ότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνει σεισμός. Φωτιά τη βλέπουμε και δεν ξέρουμε πού θα γίνει σεισμός. Δεν ξέρουμε που θα γίνει. Το επίπεδο της εθνικής ασφάλειας λοιπόν είναι εξαιρετικά υψηλό, δούλεψε πολύ καλά οργανισμός τα τελευταία 40 χρόνια με τον αείμνηστο, τον καθηγητή, τον καθηγητή μου το Γιάννη Δρακόπουλο, τον Βασίλη Παπαζάχο και όλους αυτούς, ενώ σε άλλα φαινόμενα δεν είμαστε επαρκείς.
Κλείνοντας ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Βλέπω τον διάλογο που αναπτύσσεται και σε πολιτικό επίπεδο και πραγματικά λυπάμαι για τον εξής λόγο. Γιατί την κλιματική κρίση πρώτα εμείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την είχαμε προτείνει όχι ως κλιματική αλλαγή, ως κλιματική κρίση. Το 2015 λοιπόν, αυτή η κλιματική κρίση όντως υπάρχει και όντως εξελίσσεται πολύ γρήγορα από ότι το περιμέναμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Λοιπόν, αυτή η κλιματική κρίση, πρώτον, δεν μπορεί να χρησιμεύει ως άλλοθι. Δεύτερον όμως, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι γνώσεις των Ελλήνων επιστημόνων και σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε διαμέσω επιχειρησιακών σχεδίων να κάνουμε πράγματα τα οποία πραγματικά θα μειώσουν τις καταστροφές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News