«Μαύρο ρεκόρ» για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για δύσκολο χειμώνα
Προειδοποίηση από τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα
Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την Ελλάδα, η οποία φαίνεται πως κινείται ήδη στον επικίνδυνο φαύλο κύκλο της κλιματικής κρίσης: Μετά την ξηρασία και τις μεγάλες πυρκαγιές έρχονται πλημμύρες με τις βροχές του χειμώνα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών έχουν καεί στη χώρα 1. 250. 000 στρέμμα δάσους. Στις πυρκαγιές του Ιουλίου κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ τον Αύγουστο έγιναν στάχτη περισσότερα από 730.000 στρέμματα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, παρότι ξέσπασαν 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, στις καμένες εκτάσεις κατεγράφη αύξηση 195%. Με 1.281.480 καμένα στρέμματα έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα καταγράφει «μαύρο ρεκόρ» και κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο MEGA, προειδοποιεί για έναν δύσκολο χειμώνα.
«Στον Έβρο ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μικρός, λόγω της γεωγραφίας της περιοχής. Στη Ρόδο ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μέσος. Στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι αυξημένος από την Πάρνηθα, από την καμένη περιοχή».
«Το φορτίο είναι πάρα πολύ μεγάλο δεδομένου ότι δεν θα έχουμε μόνο την εύκολη απορροή των υδάτων, αλλά θα έχουμε και τη μεταφορά μεγάλων ποσών εδαφικού μανδύα αλλά και καμένων υλικών».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News