ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ: Η πιο high tech φάρμα προβάτων στην Ελλάδα βρίσκεται στην Αχαΐα

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Γιαννόπουλος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει την καλύτερη φάρμα προβατοτροφίας στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια

ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ

Η ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ, είναι μια πρότυπος και καινοτόμος μονάδα προβατοτροφίας, που ιδρύθηκε το 2016 από τον γνωστό επιχειρηματία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο Καγκάδι Αχαΐας, μια ιδανική τοποθεσία με ήπιο κλίμα, έχοντας ως στόχο να παραγάγει ζώα αναπαραγωγής υγιή και καθαρόαιμα και με υψηλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής, για την ίδια, αλλά και για τους έλληνες κτηνοτρόφους. Η δυναμικότητά της φτάνει τα 2.200 αρμεγόμενα πρόβατα, 1.200 αρνάδες και 160 κριάρια. Ολα αυτά στεγάζονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις «5 αστέρων» που εκτείνονται συνολικά σε 13.400 τ.μ. Η φάρμα περιλαμβάνει σύγχρονο αρμεκτήριο 72 θέσεων με ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση, αναθρεπτήριο χωρητικότητας 500 αρνιών με έλεγχο κλίματος και ξεχωριστούς στάβλους ανά κατηγορία ζώου, αρμεγόμενα, κριάρια, αρνάδες.

Η ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ παράγει ετησίως 1.000 τόνους πρόβειου γάλακτος και 1.500 βελτιωμένα ζώα αναπαραγωγής. Με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας στο παραγόμενο προϊόν προσφέροντας άριστες συνθήκες υγιεινής και ευζωίας στον στάβλο. Στη μονάδα απασχολούνται ζωοτέχνης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και 15 άτομα μόνιμο προσωπικό από τα χωριά της περιοχής (ταϊστές, σταβλίτες, αρμέκτριες, αναθρέπτριες). Η εταιρεία συνεχίζει πάντα να επενδύει πολλά στο ανθρώπινο δυναμικό με συνεχή εκπαίδευση και συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα στο κλάδο της προβατοτροφίας. Η φάρμα διαθέτει πρόβατα φυλής Lacaune (Λακόν) γαλλικής προέλευσης που είναι από τις υψηλότερες γαλακτοπαραγωγικές φυλές ευρωπαϊκά. Τα στοιχεία που συγκεντρώνεται καθημερινά από συμβούλους της φάρμας, αποτελούν εργαλεία επιλογής των πλέον παραγωγικών ζώων που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους για αναπαραγωγή, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας κάθε μονάδας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η επένδυση που έχει κάνει ο Χρήστος Γιαννόπουλος στο Καγκάδι δεν είναι μικρή. Η πρωτότυπη μονάδα της Μιλιόρα Φαρμ, έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο, είχε μια μικρή στήριξη, ύψους 500.000 ευρώ, γιατί όταν ξεκινούσε αυτό το εγχείρημα, η πρωτογενής παραγωγή δεν είχε την στήριξη που άξιζε. «Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο για την κτηνοτροφία;» τον ρωτήσαμε και μας είπε τα εξής: «Παραδοσιακά στην Ελλάδα η κτηνοτροφία ήταν απαξιωμένη. Εμείς όμως, δείχνουμε έναν άλλο δρόμο. Τον αληθινό δρόμο. Γιατί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι οι στυλοβάτες της οικονομίας, όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία, όπου όλοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την διατροφή τους. Δεν είναι μια επένδυση που θα σου αποφέρει φοβερά κέρδη. Αλλά, δεν θα σε εγκαταλείψει και πολύ περισσότερο, δεν θα σε χρεοκοπήσει. Είναι μια σταθερή και όμορφη επιχείρηση» μας είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Και σε ό,τι αφορά το μέλλον, έχει στήριγμα και συνεχιστή την κόρη του Αρτεμις, που μετά τις σπουδές της στην Αγγλία, ανέλαβε το μάρκετινγκ των επιχειρήσεων, ήδη από την «Ανδρομέδα» όπου και εκεί ήταν διευθύντρια πωλήσεων όπως και σήμερα στη Μιλιόρα Φαρμ. «Είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Σιγά – σιγά αλλάζουν τα πράγματα με τους νέους. Είναι όμορφο να ασχολείται κανείς με τα ζώα και να τα φροντίζει», μάς εξομολογήθηκε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΥΡΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ

Ο Χρήστος Γιαννόπουλος, είναι ο δημιουργός αυτής της πρωτότυπης και καινοτόμου φάρμας και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. «Πάντα μου άρεσε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής», μας είπε. «Από περίπου δέκα επαγγέλματα που έχω κάνει στη ζωή μου, αυτά που ξεχώρισα ήταν η διδασκαλία και ο πρωτογενής τομέας». Να σημειώσουμε πως, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, εκτός από μια επιτυχημένη 20ετή διαδρομή στην ιχθυοκαλλιέργεια, όπου ίδρυσε το 1998 και διεύθυνε την γνωστή εταιρεία «Ανδρομέδα», σπούδασε φιλολογία και κοινωνιολογία και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ Αυστραλίας. Μετά την πώλησή της εταιρείας στο επενδυτικό fund της Global Finance το 2006, «βγήκε στην στεριά», κάνοντας στροφή στην προβατοτροφία με την Μιλιόρα Φαρμ. Ποιο ήταν το κριτήριο αυτής της απόφασης;

ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜΟ ίδιος μας είπε τα εξής: «Διαπίστωσα πως υπήρχε ένα έλλειμα, σε ό,τι αφορά τη γενετική βελτίωση των ζώων, για περισσότερη γαλακτοπαραγωγή και υγεία και αυτό επιδιώκουμε στη Μιλιόρα Φαρμ στο Καγκάδι. Η μονάδα έγινε με αυτό τον στόχο. Να προμηθεύει τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας με καλό γενετικό υλικό. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι το πετύχαμε. Τα ζώα που παράγουμε πωλούνται αμέσως. Παράλληλα, βοηθούμε και την κτηνοτροφία της χώρας μας, να έχει πιο παραγωγικά ζώα, καθώς και τους κτηνοτρόφους να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα». Ο Χρήστος Γιαννόπουλος θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτό τον χώρο, αλλά, όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται στην Ελλάδα όλο και πιο πολλές σύγχρονες μονάδες εκτροφής ζώων. «Η προβατοτροφία εξελίσσεται και σιγά – σιγά από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής, προχωράει σε πιο οργανωμένες μορφές. Η μετεξέλιξη μπορεί να γίνεται με αργούς ρυθμούς, αλλά, η τάση είναι προς την μέθοδο του σταυλισμού των ζώων. Είναι αυτή που δείχνει η Μιλιόρα Φαρμ» είπε ο κ. Γιαννόπουλος.