Μηνύματα υγείας και ζωής στην ημερίδα προπομπό του 2ου Patras Half Marathon – Φωτογραφίες

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 2ο Patras Half Marathon έχει ήδη ξεκινήσει και οι διοργανωτές προσέφεραν ως… πρώτο πιάτο μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Τρέξιμο και Υγεία: Συμβουλές για συστηματικούς και νέους δρομείς».

Patras Το πάνελ της ημερίδας που διοργανώθηκε ως προπομπός του 2ου Patras Half Marathon

Μηνύματα υγείας, άθλησης και ζωής εστάλησαν κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης «Τρέξιμο και Υγεία: Συμβουλές σε συστηματικούς και νέους δρομείς» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «My Way» από τους διοργανωτές του 2ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου της Πάτρας, που θα διοργανωθεί στην πόλη μας στις 7 Απριλίου.

Πριν από την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος και ο ιατρός-νεφρολόγος Παναγιώτης Τρίγκας, επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS, ενώ υπήρξε και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Πύρρο Δήμα.

Patras

Στο πάνελ της ημερίδας βρέθηκαν:

– Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, πρωταθλητής Ελλάδας στον αυθεντικό μαραθώνιο και παγκόσμιος κυπελλούχος ορεινού τρεξίματος, καθώς επίσης και πτυχιούχος προπονητής κλασικού αθλητισμού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πρακτικές προπονητικές συμβουλές-Διαχείριση της προπονητικής καθημερινότητας και του προαγωνιστικού άγχους».

– Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, συντονιστής Τομέα μεσαίων-μεγάλων Αποστάσεων της Ομοσπονδίας (ΣΕΓΑΣ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Προπονητικός προγραμματισμός και φορμάρισμα πριν τον αγώνα».

– Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, PhD κλινική διαιτολόγος, αθλητική διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκοπείου πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική υπεύθυνη Διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα», διατροφολόγος Εθνικής ομάδας στίβου, επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος της διατροφής στην αθλητική απόδοση, προτεινόμενες διατροφικές συνήθειες».

– Ο Θεόδωρος Μπέτσος, φυσικοθεραπευτής-ορθοπαιδικός θεραπευτής με χειρισμούς-medical training therapist, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα: «Συχνότεροι τραυματισμοί δρομέων, πρόληψη και αντιμετώπιση».

– Η Σοφία Ρήγα, πρωταθλήτρια Ελλάδας στον κλασικό μαραθώνιο, συμμετέχουσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τε Τζανέιρο το 2016, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κομβικά σημεία της προπονητικής περιόδου».

– Ο Δρ. Γεώργιος Σταυρουλάκης, MD, PhD, FESC, καρδιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στην Αθλητική καρδιολογία, ανέπτυξε το θέμα: «Προαγωνιστικός έλεγχος-Καρδιαγγειακή υγεία και ρόλος της φυσικής δραστηριότητας».

Patras

Το πάνελ της ημερίδας με συντονιστή τον τεχνικό διευθυντή του Patras Half Marathon και πολυνίκη στο άθλημα του Μαραθωνίου Νίκο Πολιά

Patras

Ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου

Patras

Ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλου

Patras

Κατάμεστη η αίθουσα του ξενοδοχείου «My Way»

Patras

Στην πρώτη γραμμή οι Παναγιώτης Τρίγκας, Ανδρέας Τσώκος, Χαράλαμπος Μπονάνος και Αννα Μαστοράκου

Patras

Ο εκδότης της «Πελοποννήσου» Θεόδωρος Λουλούδης με τη σύζυγό του Μάγδα Οικονόμου και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Τάκη Πετρόπουλο

PatrasPatras

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος στάθηκε στη σημασία του κλασικού αθλητισμού για την Υγεία. «Ζούμε σε μια χώρα με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και το τρέξιμο είναι ζωή. Τέτοιες διοργανώσεις, όπως ο Patras Half Marathon προσφέρονται για να φύγουμε όλοι από τον καναπέ. Ο δεύτερος λόγος για να τρέξουμε είναι η καταπολέμηση ασθενειών. Για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε μάστιγα στη χώρα μας. Η κίνηση και το βάδισμα τον εμποδίζει από το να αναπτυχθεί. Παράλληλα, αξίζει να τρέχουμε γιατί καταπολεμούνται και προβλήματα ψυχολογικά. Η άθληση είναι ευεξία κι εκτόνωση. Τέλος, εμάς σαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώσεις όπως ο Patras Half Marathon μας ενδιαφέρουν και λόγω αναπτυξιακού χαρακτήρα. Προσελκύουν κόσμο, επισκέπτες και αναβαθμίζουν την περιοχή μας. Πραγματικά διψάμε για αθλητικά γεγονότα. Οι διοργανωτές του Patras Half Marathon είναι μια ωραία παρέα που αγαπούν αυτό που κάνουν».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ημερίδας και μετέφερε τη στήριξη του Δήμου Πατρέων στον Ημιμαραθώνιο, ανέφερε τα εξής: «Στον αγωνιστικό αθλητισμό η παρτίδα σώζεται χάρη στην αυταπάρνηση των προπονητών. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα. Οι προπονητές παρακολουθούν ενημερωτικά σεμινάρια, προμηθεύονται μια πανάκριβη βιβλιογραφία και σε υποστηρίζονται από ένα αξιόπιστο επιτελείο, με γιατρό, εργοφυσιολόγο, κλπ. Αυτοί που είναι εκτεθειμένοι στην ανεξέλεγκτη τοξική υπερπληροφόρηση του Διαδικτύου είναι οι δρομείς υγείας. Η Πάτρα είναι η 3η πόλη της Ελλάδας, με τεράστια παράδοση στο δρομικό κίνημα. Η πόλη σηκώνει δυο μεγάλους ημιμαραθωνίους. Σε ό,τι αφορά αυτή τη Δημοτική Αρχή, έχει δημιουργήσει τρία σημεία όπου με ασφάλεια οι δρομείς υγείας μπορούν να αθληθούν. Ο λόγος για το Ελος της Αγυιάς, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το Νότιο Πάρκο, ενώ στα σχέδιά μας είναι κι ένας ακόμη σταθμός στο μελλοντιόο Ανατολικό πάρκο στον Ριγανόκαμπο, το οποίο θα το πάρουμε και θα το φτιάξουμε».

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου ανέφερε τα εξής: «Εμείς σαν ΠΔΕ και σαν ιατρικός Σύλλογος βλέπουμε πάντα πολύ ένθερμα τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η χώρα έμεινε αρκετά πίσω στην άσκηση. Είναι, όμως, ο ιδανικός τρόπος για να αφήσουμε τον καναπέ και να πάρουμε ζωή. Το τρέξιμο είναι πηγή οξυγόνου και αντίδοτο για πολλές παθήσεις, όπως π.χ. η παχυσαρκία. Παράλληλα, τονώνει την όρεξη για ζωή, μειώνει την κατάθλιψη κι ενεργοποιεί το σώμα. Παλιότερα εισηγήθηκα στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ένα πρωτόκολλο που να αφορά τους αθλητές. Είδα έκπληξη σε αυτήν μου την πρόταση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι επιβάλλεται να χαραχθούν τέτοιες πολιτικές. Απαιτήσαμε να υπάρξει ειδικός ατομικός φάκελος αθλητή. Πρέπει να υπάρξει κουλτούρα και στους γονείς. Η γνωμάτευση πρέπει να γίνεται μετά από την εξέταση του ασθενούς. Το φαινόμενο της εξ αποστάσεως Ιατρικής, μας οδηγεί σε λάθος δρόμους για τη δημόσια υγεία. Ούτε από το Google πρέπει να ενημερωνόμαστε, αλλά οφείλουμε να επισκεπτόμαστε τον γιατρό. Χάνουμε άδικα αθλητές γιατί δεν δίνουμε σημασία σε αυτό που προτάσσει το επιστημονικό πρωτόκολλο».

Τέλος, ο Παναγιώτης Τρίγκας στάθηκε στη σημασία του τρεξίματος στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νόσων και αποκάλυψε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να τρέχει σε καθημερινή βάση, στηρίζοντας ταυτόχρονα κάθε τέτοια προσπάθεια όπως αυτή του Patras Half Marathon. Μάλιστα αστειεύτηκε, λέγοντας ότι ο επόμενος στόχος του είναι να περάσει στο τρέξιμο τον εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Θεόδωρο Λουλούδη, ο οποίος είναι και ο ίδιος δρομέας.

Patras

Παρόντες στην ανοικτή συζήτηση ήταν δεκάδες φίλοι του κλασικού αθλητισμού, εκπρόσωποι από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, τα σωματεία της περιοχής μας (Πέλοπας που είναι και διοργανωτής του Patras Half Marathon, Ολυμπιάδα, Φειδιππίδης, Αρίων, Κούρος, Αθλόραμα, ΓΑΣ Αγρινίου, ΣΔΥΠ, κ.ά.). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συζήτησης παρουσιάστηκε το επίσημο promo trailer του Patras Half Marathon.

Τέλος, μέσω βίντεο υπήρξε εισήγηση και από τον Dan Benardot, professor of Practice in the Center for the Study of Human Health at Emory Univercity, με θέμα: «Διατροφικές συμβουλές για συστηματικούς και νέους δρομείς».

Η επιτυχία της ημερίδας ήταν μεγάλη και, πλέον, το ραντεβού όλων δίνεται για το κυρίως πιάτο, τον 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο της Πάτρας την Κυριακή 7 Απριλίου. Λάβετε θέσεις…