Νοσοκομείο Ρίου: Σωτήριες επεμβάσεις σε ασθενείς με καρκίνο – Πρωτοπόρο χειρουργείο στην Ελλάδα και η διάκριση

Πρωτοπόρα επέμβαση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών προσφέροντας στην ιατρική έρευνα και αναβαθμίζοντας το επίπεδο φροντίδας στον πληθυσμό της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδος. Διάκριση για το ΠΓΝΠ.

επεμβάσεις Η επέμβαση έγινε σε συνεργασία χειρουργών και επεμβατικών ακτινολόγων

Πρωτοποριακές επεμβάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο που είναι σωτήριες για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο κεφαλής παγκρέατος εφαρμόζονται στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με τη συνδρομή επεμβατικών ακτινολόγων.

Μάλιστα στις επεμβάσεις αυτές οφείλεται η διάκριση που απέσπασε η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο πλαίσιο των εργασιών του 33ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής-Διεθνές Χειρουργικό Forum, που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων που διενεργήθηκε επίσης στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η παρουσίαση περιστατικού με τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης, που επιμελήθηκε ο επιμελητής Β΄γενικός χειρουργός Κωνσταντίνος Μπουχάγιερ με τον καθηγητή Χειρουργικής Ιωάννη Μαρούλη και αφορούσε περιστατικό τοπικά προχωρημένου καρκίνου κεφαλής παγκρέατος που αντιμετωπίστηκε από την ομάδα των επεμβατικών ακτινολόγων με επικεφαλής τους καθηγητές Κωνσταντίνο Κατσάνο και Δημήτριο Καρναμπατίδη με διαδερμική IRE απέσπασε έπαινο και τιμητική διάκριση.

Η πρωτοπόρα αυτή επέμβαση διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με επιτυχία, και στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία της Χειρουργικής Κλινικής με τους επεμβατικούς ακτινολόγους, η οποία αναβαθμίζει το επίπεδο παροχής ιατρικής φροντίδας στον πληθυσμό της Πάτρας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδος.

επεμβάσεις

«Είναι μία επεμβατική πράξη, ανοιχτή ή διαδερμική που εφαρμόζεται σε ανεγχείρητους καρκίνους, οι οποίοι δεν επιδέχονται εκτομή του οργάνου. Αυτή τη μέθοδο την εφαρμόζουμε τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η διαδερμική που γίνεται σε συνεργασία με τους συναδέλφους επεμβατικούς ακτινολόγους δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, γι’ αυτό πήραμε κι αυτή τη διάκριση. Η ανοικτή όμως γίνεται πλέον και σε άλλα δύο επιλεγμένα κέντρα στη χώρα μας, στο Λαϊκό και στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μαρούλης και προσθέτει:  «Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται περίπου 10 περιστατικά τον χρόνο. Πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά κοστοβόρα, καθώς κοστίζει πάρα πολλά χρήματα τα οποία καλύπτονται από το νοσοκομείο. Βέβαια το κόστος αυτό δεν υπολογίζεται μπροστά στον χρόνο ζωής που κερδίζει ο ασθενής σε συνδυασμό με επικουρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την περίθαλψη στην περιοχή μας αποτελεί το γεγονός ότι στα επιστημονικά αυτά άλματα έχουν ενεργό ρόλο νέοι επιστήμονες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Κωνσταντίνος Μπουχάγιερ, ο οποίος αναφερομένους στο περιστατικό που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο και απέσπασε την πανελλαδική διάκριση αφορούσε «ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιστατικό προχωρημένου καρκίνου κεφαλής παγκρέατος. Αντιμετωπίστηκε με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στην Κλινική, με τη συνεργασία και των καθηγητών της επεμβατικής ακτινολογίας. Ηταν το πρώτο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε με αυτή τη σύγχρονη μέθοδο. Ο ασθενής είχε καλή πορεία μετά την επέμβαση και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο».

Η δεύτερη διάκριση της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ έγινε στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών λοιμώξεων. Από τις επιλεγμένες προφορικές ανακοινώσεις βραβεύθηκε η εργασία με τίτλο «Λοιμώξεις Χειρουργικού τραύματος μετά από κολοορθικές επεμβάσεις στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών» που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Μπουχάγιερ μαζί με τους καθηγητές Ιωάννη Μαρούλη και Γεώργιο Σκρουμπή. Το βραβείο απεδόθη με εγκωμιαστικά σχόλια στη Χειρουργική Κλινική για την εξαιρετική πορεία της στον ελλαδικό χώρο και την εν γένει προσφορά της στην ιατρική έρευνα.

«Κάνουμε πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά βάση στο ΠΓΝΠ. Κι αυτό διότι υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και πλέον κάνουμε τις επεμβάσεις αυτές και λαπαροσκοπικά» σημειώνει ο κ. Μαρούλης, προσθέτοντας «αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλο το φάσμα. Αλλά και τον σύγχρονο καρκίνο παχέος εντέρου με ηπατικές μεταστάσεις. Κάνοντας επέμβαση ταυτόχρονα και στα δύο όργανα ή ξεχωριστά».

επεμβάσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Μπουχάγιερ πρόσθεσε ότι «ήταν μία σύνθετη καταγραφή των περιστατικών των κολοορθικών επεμβάσεων και μελέτη των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση χειρουργικών λοιμώξεων.

Ο στόχος ήταν ο εντοπισμός αυτών των παραγόντων, ώστε να τους αντιμετωπίσουμε κι έτσι να περιορίσουμε τις χειρουργικές λοιμώξεις που είναι ένα μείζον θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα η δίκη της δολοφονίας της Πατρινής Χρυσοβαλάντως Πολύζου – Ο βασικός ισχυρισμος του συζυγοκτόνου

Εξαφάνιση Μεσολόγγι: Το χασίς, η… αμνησία και τα «δεμένα» στοιχεία!

Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: «Με χτύπησαν στη ΓΑΔΑ για να ομολογήσω»

Βόλος: Μετανιωμένος ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του – Κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του – ΒΙΝΤΕΟ

Θεσσαλονίκη: Το σκοτεινό παρελθόν του 39χρονου που δολοφόνησε την έγκυο σύντροφό του

Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη: Τι είπε για ομόφυλα ζευγάρια, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και γυναικοκτονίες