Ο Γιώργιος Θυφρονίτης μιλάει στην “Π”: “Η μετάλλαξη που θέλω να γλιτώσουμε…”
Ο καθηγητής μιλά για την μετάλλαξη υψηλών συνεπειών. Είμαστε τυχεροί που την έχουμε αποφύγει. Ασπίδα το εμβόλιο
Δεν είναι απ’ αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο, που σπέρνουν τον πανικό. Αλλά είναι απ’ αυτούς που δε μασάνε τα λόγια τους, που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Γεώργιος Θυφρονίτης , καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλάει στην «Π».
-Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος; Κάποιοι βλέπουν επί θύρας την καταστροφή, κάποιοι θεωρούν υπερβολική την ανησυχία…
Κάπου στη μέση είμαι εγώ. Οπως γνωρίζετε, βιολόγος είμαι, δεν είμαι επιδημιολόγος, αλλά παρακολουθώ καθημερινά τις εξελίξεις και τα νούμερα. Εχουμε μια μετάλλαξη κι ένα στέλεχος πολύ πιο μεταδοτικό, μια κοινωνία που έχει ανοίξει διάπλατα και πάρα πολύ κόσμο που δεν τηρεί κανένα μέτρο προστασίας. Το ότι παραμένουμε ακόμα σε ελεγχόμενα επίπεδα κρουσμάτων και νοσηλειών, οφείλεται στο ποσοστό των εμβολιασμένων. Αυτό φρενάρει την εξάπλωση της πανδημίας, μολονότι δεν επαρκεί, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και στους ευάλωτους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν είχε κλείσει η κοινωνία και η οικονομία στο 2ο και 3ο κύμα…
-Τι θα λέγατε σ’ αυτούς που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο επειδή, όπως λένε, δεν έχει ακόμα επίσημη έγκριση;
Είναι λάθος να λέγεται ότι δεν υπάρχει επίσημη έγκριση. Δεν είναι πειραματικό το εμβόλιο. Εχει εγκριθεί με όλους τους προβλεπόμενους διεθνείς κανονισμούς. Εχουν γίνει και οι τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών. Εχουν γίνει 4 δις εμβολιαστικές δόσεις στον πλανήτη και επιμένουν κάποιοι ότι είναι πειραματικό; Απλώς υπάρχουν δύο τύποι εγκρίσεων. Οταν υπάρχει ένα εμφανέστατο ευεργετικό αποτέλεσμα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, και ταυτόχρονα μπαίνει σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, τότε δίνεται η άδεια της επείγουσας χρήσης, όπως τώρα. Η οριστική έγκριση παίρνει πολύ χρόνο. Δηλαδή τι έπρεπε; Να καθυστερούσαμε δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας; Εχουν πεθάνει πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Θα θέλαμε να γίνουν 8 και 10; Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι οι λιγότερες από ένα οποιοδήποτε φάρμακο.
-Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τη Δ;
Ολοι ανησυχούμε, αυτή είναι η αλήθεια. Οι μεταλλάξεις είναι καθημερινές. Και γι’ αυτό γίνεται αγώνας να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και να προσέχει. Γιατί αν πάμε σε άλλες μεταλλάξεις, θα γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις και κατατάσσονται στις 3 κατηγορίες.
Α. οι μεταλλάξεις ενδιαφέροντος, που απλώς τις παρακολουθούμε, αλλά δεν αλλάζουν την πορεία της νόσου.
Β. οι μεταλλάξεις ανησυχίας, όπως η Λ και η Δ, όπου αλλάζουν τα δεδομένα του ιού, αλλά όχι σε τραγικό βαθμό.
Γ. Οι μεταλλάξεις υψηλών συνεπειών. Ευτυχώς δεν έχουμε ως τώρα τέτοια μετάλλαξη. Γιατί αυτές οι μεταλλάξεις έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα και κυρίως θνησιμότητα. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας τέτοιας μετάλλαξης.
-Τι μπορεί να «γεννήσει» μια τόσο επιθετική και επικίνδυνη μετάλλαξη;
Εξαρτάται απ’ το πόσο έδαφος βρίσκει ο ιός στο ανθρώπινο σώμα. Εκεί μεγαλώνει, εκεί πολλαπλασιάζεται, εκεί μεταλλάσσεται.
-Υπάρχει τρόπος να φρενάρουμε αυτόν τον πολλαπλασιασμό;
Σε μεγάλο ποσοστό ναι, με τον εμβολιασμό. Στον εμβολιασμένο ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αλλά με πολύ μικρότερες ταχύτητες. Το ιικό φορτίο του είναι πολύ χαμηλότερο.
-Πότε θ’ απαντηθεί με σιγουριά το μετά από πόσο καιρό «ξεθυμαίνει» η δραστικότητα του εμβολίου;
Προς το παρόν, υποθέσεις κάνουμε. Αν το εμβόλιο συμπεριφερθεί όπως άλλα εμβόλια που αφορούν ιούς του αναπνευστικού, τότε πιθανά δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια η προστασία του. Γι’ αυτό υπάρχει παρακολούθηση από την επιστημονική κοινότητα. Το μεγάλο εργαστήριο είναι το Ισραήλ…
-Παρεμπιπτόντως, ωφελεί να κάνει κάποιος τεστ αντισωμάτων μετά τη νόσηση ή τον εμβολιασμό του;
Η μέτρηση τους μας δίνει μια πολύ μικρή πληροφορία, μερική. Για να παίρναμε όλη την πληροφορία, έπρεπε να κάναμε τεστ σε εξειδικευμένα εργαστήρια, τα οποία όμως κάνουν ελέγχους αποκλειστικά για ερευνητικούς λόγους και όχι για διαγνωστικούς.
-Τα παιδιά είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν;
Εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Στη Γαλλία ήδη έχει εμβολιαστεί το 30% των παιδιών από 12 έως 17 ετών. Το παιδί ζει στην κοινωνία. Είμαστε ένα κοινωνικό σύνολο, δεν ζει ο καθένας μόνος του. Και ο ιός πλήττει το σύνολο, δεν πλήττει μόνο συγκεκριμένες ομάδες.
-Αν το 95% του πληθυσμού από 30 χρόνων και πάνω είχε εμβολιαστεί, πάλι θα χρειαζόταν τα παιδιά να εμβολιαστούν;
Εκεί μπορεί να άλλαζε η άποψη των επιδημιολόγων. Πρέπει να ρωτήσετε έναν επιδημιολόγο, αλλά φαντάζομαι πως θα απαντούσε ότι ίσως και να μη χρειαζόταν. Δυστυχώς, όμως, έχουμε φτάσει σε σημείο που επιβάλλεται ο καθολικός εμβολιασμός. Θέλουμε να σταματήσουμε την κυκλοφορία του ιού. Και αυτό θα σταματήσει μόνο με τον εμβολιασμό. Φαρμακευτικός τρόπος δεν υπάρχει ακόμα. Και σας λέω ευθέως πως είναι παραμύθι ό,τι λέγεται τώρα περί φαρμάκων. Παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση 200.000 δόσεις ενός μονοκλωνικού αντισώματος. Καταλαβαίνετε ότι το νούμερο παραπέμπει μόνο σε πειραματικό επίπεδο…
-Πότε ξεμπερδεύουμε κύριε Θυρονίτη μ’ αυτόν τον εφιάλτη;
Αν δεν παρουσιαστούν στελέχη πολύ πιο επιθετικά, εκτιμώ μέσα στον χειμώνα. Απλώς ανησυχώ λιγάκι για το τι θα γίνει μετά τον δεκαπενταύγουστο. Οι νέοι που κατακλύζουν τώρα τα νησιά, θα γυρίσουν στο χωριό ή στο πατρικό τους και θα δουν τον παππού, τη γιαγιά, τον πατέρα τη μάνα. Αυτό με φοβίζει… Πρέπει να φρενάρουμε τη διασπορά του ιού. Είμαστε τυχεροί που ακόμα δεν έχουμε μεταλλάξεις υψηλών συνεπειών. Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Και οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Δεν αποκλείεται αύριο να έχουμε μια μετάλλαξη η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Το ν’ αλλάξουμε τον τύπο του εμβολίου είναι κάτι απλό εργαστηριακά, όμως οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί, πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες κλινικές μελέτες φάσης 1, 2, 3, που σημαίνει πως πρέπει να πάμε 3 με 4 μήνες πίσω στους εμβολιασμούς. Αναλογίζεστε τι θα γίνει σε αυτό το 4μηνο με ένα τόσο πιο μεταδοτικό στέλεχος;
-Θα χρειαστεί κι άλλη δόση εμβολιασμού;
Για τους ανοσοκατασταλμένους, που είναι αρκετοί στον πληθυσμό, πιστεύω πως ναι. Και για τους πολύ ηλικιωμένους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για τους υπόλοιπους βλέποντας και κάνοντας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News