Ο καύσωνας έκαψε τη σταφίδα
Η έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί καλλιέργειες και παραγωγή από τον καύσωνα είναι αδύνατον να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση.
Απανωτά είναι τα κτυπήματα που δέχονται οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας στον νομό Ηλείας με αποκορύφωμα τον καύσωνα, ο οποίος στο παρά πέντε της νέας σοδειάς κατάφερε ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειες καίγοντας την παραγωγή πριν τη συγκομιδή. Τα κακά μαντάτα κόμισε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο δήμαρχος του Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χριστιάνα Κολογήρου, ενημερώθηκε εκτενώς από τον δήμαρχο του Πύργου για τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας.
Η έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί καλλιέργειες και παραγωγή από τον καύσωνα είναι αδύνατον να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση. Το βέβαιον είναι ότι η φετινή χρονική συγκυρία βρίσκει σε δεινή θέση τους παραγωγούς της Ηλείας, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα με τις αδιάθετες ποσότητες σταφίδας, που λόγω της πανδημίας βρίσκονται στις αποθήκες.
Η καταγραφή της ζημιάς που έχει υποστεί φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή, αποτέλεσε το βασικό ζήτημα που έθεσε ο δήμαρχος του Πύργου στη γενική γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, ζητήθηκε από την κ. Καλογήρου να ληφθεί μέριμνα από την ηγεσία του υπουργείου, ώστε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή της ζημιάς, ώστε πολύ γρήγορα να στηριχθούν οικονομικά οι πληγέντες παραγωγοί. «Η αγωνία τους για το μέλλον είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού μη μπορώντας να διαθέσουν το προϊόν τους, όχι μόνο δεν θα έχουν το εισόδημα για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά δεν θα μπορούν να προετοιμάσουν και τις συνθήκες για την παραγωγή για την επόμενη χρονική περίοδο», τόνισε ο δήμαρχος του Πύργου στη γενική γραμματέα, Χ. Καλογήρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα και κυρίως στο νομό για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησαν σε… «βρασμό» τον καρπό και σε ξήρανση το φύλλωμα με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν οι καλλιέργειες σταφίδας σε πολλές περιοχές. Η εικόνα στις περισσότερες καλλιέργειες είναι αποκαρδιωτική, αφού ο καρπός είναι αφυδατωμένος και κατεστραμμένος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News