Ο Μητροπολίτης Γερμανός ως θρησκευτικός, πνευματικός, κοινωνικός ηγέτης

Του Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλου,  Νομικός, συγγραφέας, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ηλείας και Β΄Αθηνών

Η μετάσταση στους Ουρανούς του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γέροντα Γερμανού [Παρασκευόπουλου] αποτελεί μεγάλο πλήγμα και μέγιστη απώλεια για την Ηλεία και το πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός Γερμανός υπήρξε – κατά κοινή ομολογία – πρότυπο Θρησκευτικού, Πνευματικού και Κοινωνικού Ηγέτη κατ’ αρχήν για την Τοπική Εκκλησία, αλλά και για την Ελληνική Εκκλησία με παν-Ορθόδοξη αναγνώριση.

Το ήθος και η ακεραιότητά Του, ο ασκητικός χαρακτήρας Του στη λειτουργική, ποιμαντική και κοινωνική αποστολή Του σφράγισαν συνολικά τη ζωή και το έργο Του. Κατά τη διάρκεια της άσκησης του λειτουργήματός Του και συνολικά των καθηκόντων Του, ο Γερμανός επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον ΝΓ΄ κανόνα της Συνόδου της Καρθαγένης που ονομάζει τους Επισκόπους «ως ιθύνοντα τον λαόν και κατευθύνοντες προς την ορθήν πορείαν της πίστεως και της αρετής». Ανέδειξε τη δεσπόζουσα σημασία του εκκλησιαστικού αξιώματός Του, δεδομένου ότι «Ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της πνευματικής εξουσίας και η ορατή κεφαλή της κατά τόπους Εκκλησίας…» [Χρ. Ανδρούτσου, Δογματική κ.λπ.].

Ο Μητροπολίτης μας καθόλη τη διάρκεια της υπερτεσσερακονταετούς διακονίας Του ως «η ορατή κεφαλή» της Τοπικής Εκκλησίας, αναδείχτηκε άξιος όλων των στοιχείων που συγκροτούν «την υπεροχήν του επισκοπικού αξιώματος». Υπήρξε «Απόστολος», «Προεστώς», «Πρόεδρος», «Εφορος», «Αγγελος της Εκκλησίας», «Επίτροπος Χριστού». Και πάνω απ’ όλα υπήρξε εμπνευσμένος και γενναίος «ποιμένας λογικών προβάτων λογικής ποίμνης».

Υπήρξε αυστηρός, αλλά δίκαιος.

Υπήρξε σταθερός στις απόψεις Του, αλλά συγχωρητικός.

Υπήρξε απαιτητικός ποιμένας – ηγέτης, αλλά ευσπλαχνικός.

Υπήρξε παραστάτης αδικουμένων και πτωχών, αλλά αθόρυβος ενισχυτής. Υπήρξε αγωνιστικός – μαχητικός, αλλά παιδαγωγικός.

Θεωρώ μεγάλη τιμή ότι οικοδομήσαμε μια έντιμη πνευματική σχέση. Υπήρξε πάντα ευπροσήγορος και φιλικός απέναντί μου. Ευθύλογος συνομιλητής, σθεναρός υπέρμαχος των απόψεών Του και πάντα έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια όταν διαπίστωνε την ανάγκη…

Μας συνέδεε μια ανθρώπινη – πνευματική σχέση από το 1974, όταν για πρώτη φορά τον συνάντησα ως νεαρός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία. Είχαμε μια κοινή αναφορά: Είχε συμπεριληφθεί το 1974 ο Γερμανός στον «Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων» μαζί με τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ζαφειρόπουλο [αδελφό του πατέρα μου], πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Σιατίστης. Αυτή η πνευματική σχέση με βρήκε δίπλα Του, όταν οργανώθηκε συστηματική χαλκευμένη «δίωξή» Του από το προηγούμενο «αρχιεπισκοπικό καθεστώς». Αντιμετώπισε με ψυχραιμία τη δίωξή του με βαθύτατη πεποίθηση της αθωότητάς του, η οποία και αναγνωρίστηκε πανηγυρικά.

Ο ίδιος ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός Γερμανός αντιμετώπισε με σεμνότητα την νικηφόρα έκβαση της σύγκρουσής του με το τότε «αρχιεπισκοπικό καθεστώς» και συγχώρησε τους διώκτες του.
Με την ίδια σεμνότητα αρνήθηκε να διοργανωθούν τιμητικές εκδηλώσεις, για τη συμπλήρωση της 40ετούς Διακονίας Του, που του προτείναμε ο Λεωνίδας Ε. Βαρουξής, ο Γιάννης Π. Νικολόπουλος και ο γράφων.

Η εντιμότητά του αποθεώνεται όταν στο πλαίσιο των διαδικασιών εκλογής ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών του αείμνηστου κυρού Χριστοδούλου, αρνήθηκε να κατέλθει ως υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, γιατί είχε υποσχεθεί την υποστήριξή Του στο τότε υποψήφιο Μητροπολίτη Ανθιμο [Θεσσαλονίκης, από Αλεξανδρουπόλεως], φίλο και συμπολίτη Του.

Ο Γερμανός πίστευσε ότι «η υγεία είναι η μόνη φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου», όπως και ότι «Το όριο της υγείας είναι ο θάνατος». Και επιβεβαίωσε στην πράξη ότι δεν πρέπει «Ποτέ ο θάνατος να γίνεται μέρος της ζωής».

Η Διακονία Του υπήρξε υπόδειγμα και σημείο αναφοράς και σύγκρισης για το μέλλον. Τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό.

Η Ελπίδα για το μέλλον ζει γιατί η ζωή και το έργο του Γερμανού εμπνέουν τον άξιο διάδοχό Του Μητροπολίτη κ.κ. Αθανάσιο.

Αιωνία η Μνήμη Σου Αγιε Γέροντα!