Ο θείος από το εξωτερικό;
Τι λένε οι νέοι άνθρωποι για το τι πρέπει να ισχύσει σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού; Ο σπουδαστής δημοσιογραφίας Αρης Φίλος έστειλε στο pelop.gr τη δική του άποψη.
Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, όλοι αναγνωρίζουμε το πληθυσμιακό μέγεθος των Ελλήνων της διασποράς, όσες διαφωνίες και να έχουμε σχετικά με τα χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν τον Έλληνα πολίτη. Παρακολουθώντας το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, είμαστε υποχρεωμένοι, τουλάχιστον όσοι αντιλαμβανόμαστε την ιδιότητά μας ως πολιτικά και κοινωνικά όντα, να αναρωτηθούμε το εξής: “Είναι καλό να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς στις βουλευτικές εκλογές;”
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η μεγαλύτερη μερίδα ομογενών βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στην Αυστραλία, χώρες με οικονομία πιο ισχυρή από της Ελλάδας. Οι μισθοί είναι διαφορετικοί (όπως στην Αυστραλία ή στη Γερμανία), οι πολιτικές καταστάσεις επίσης (βλ. δικομματισμός στις ΗΠΑ). Από την άλλη, η οπτική ενός ομογενή που δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα, είτε οικονομική, είτε πολιτική, της Ελλάδας, είναι αυτονόητο πως σχηματίζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ή αυτή των προγόνων του. Βάσει αυτού του δεδομένου, είναι εξοπλισμένος με τα απαραίτητα εφόδια ένας ομογενής να συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία, παίρνοντας μέρος έτσι σε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας;
Η απλή απάντηση, είναι πως όχι, δε θα πρέπει κάποιος να ψηφίζει με εν δυνάμη τόσο ελλιπή δεδομένα. Το θέμα προφανώς όμως, δεν είναι τόσο απλό. Αντί να πέσουμε σε γενικεύσεις, όπως ότι οι ομογενείς βρίσκονται σίγουρα εκτός της Ελληνικής πραγματικότητας, είναι καλύτερο να εφαρμοστούν κάποια κριτήρια σχετικά με το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Κριτήρια όπως η χρονική απουσία του ομογενή από την Ελλάδα, η μονιμότητα της παρουσίας του στο εξωτερικό, η συμμετοχή του στον οικονομικό πλούτο της χώρας μας, καθώς και το άμα φορολογείται σε αυτήν, αλλά και άλλες νομικές λεπτομέρειες, που σίγουρα δεν μπορώ να χωρέσω σε αυτό το άρθρο.
Αυτό το νομικό «κόσκινο», θεωρώ είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει μια πιο συμφέρουσα, για το σύνολο των Ελλήνων, εκλογική διαδικασία.
* Ο Αρης Φίλος είναι σπουδαστής δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Πάτρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News