Ογκολογικό Τμήμα Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου: Ξεμένουν οι καρκινοπαθείς από γιατρούς
Αποψιλώνεται από ιατρικό προσωπικό ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά τμήματα πρώτης γραμμής που περιθάλπει ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια ασθενών που είναι οι καρκινοπαθείς. Πρόκειται για το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Αποψιλώνεται από ιατρικό προσωπικό ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά τμήματα πρώτης γραμμής που περιθάλπει ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια ασθενών που είναι οι καρκινοπαθείς. Πρόκειται για το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ογκολογία στη χώρα.
Το ήδη ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό συρρικνώνεται περαιτέρω, καθώς η μία επικουρική γιατρός πήρε θέση στο Ογκολογικό Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» το οποίο επίσης είναι υποστελεχωμένο. Ενα ακόμα γιατρός μετακινείται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Παράλληλα ένα από τα βασικά στελέχη του Τμήματος που ανήκει στον πανεπιστημιακό χώρο βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και έχει πάρει ιατρική άδεια επ’ αόριστον.
Αυτό σημαίνει ότι το θεραπευτικό καταφύγιο των καρκινοπαθών που έχει ως πληθυσμιακή αναφορά πλέον του 1 εκατομμυρίου πολιτών στηρίζει τη λειτουργία του στον καθηγητή και διευθυντή Αγγελο Κούτρα και σε δύο ακόμα γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σοβαρότητα αλλά και την επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται.
Βέβαια η αρνητική αυτή εξέλιξη δεν προέκυψε αιφνιδίως. Οι πληροφορίες της «Πελοποννήσου» αναφέρουν ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχαν έγγραφες παρεμβάσεις του διευθυντή του Τμήματος προς κάθε αρμόδια αρχή για την υποστελέχωση του Τμήματος, η οποία πέραν του ιατρικού επεκτείνεται στο νοσηλευτικό και στο διοικητικό προσωπικό.
Οχι μόνο δεν ενισχύθηκε το προσωπικό, αλλά την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ελήφθη απόφαση ένας από τους ελάχιστους γιατρούς του Τμήματος που παρακολουθεί μάλιστα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, να μετακινηθεί στην Κέρκυρα. Το χειρότερο δε όλων, εάν ευσταθούν οι πληροφορίες είναι ότι τη μετακίνηση αυτή την απαίτησαν πολιτικά πρόσωπα αδιαφορώντας εάν η εξέλιξη αυτή απειλεί τη λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα ογκολογικά τμήματα της χώρας και το μοναδικό αυτής της έκτασης στην ευρύτερη περιφέρεια.
Για να είμαστε ακριβείς εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εκατοντάδες καρκινοπαθείς θα μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη και θεραπευτική φροντίδα.
Οπως είναι γνωστό το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών καλύπτει τη Νοτιοδυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) τα νησιά του Ιονίου και ενίοτε δέχεται ασθενείς, από την Καλαμάτα και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οπως είναι επίσης γνωστό ο καρκίνος πλέον έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας με σχεδόν κάθε οικογένεια να έχει στους κόλπους της τουλάχιστον έναν ασθενή.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος σημειώνουμε τα παρακάτω αποκαλυπτικά στοιχεία που αποτυπώνουν το έργο που παράγει το Τμήμα αλλά και το έργο που πρέπει να καλύψουν οι γιατροί του. Οι τελευταίοι καλούνται καθημερινά να ανταποκρίνονται σε πέντε παράλληλες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών.
– Στο Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών καθημερινά 55 – 60 ασθενείς υποβάλλονται σε ενδοφλέβια θεραπεία. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μόνο τον Ιανουάριο παρασκευάστηκαν φάρμακα για 1.114 ασθενείς. Πέραν αυτών υπάρχει ένας πολύ μεγάλων αριθμών ογκολογικών ασθενών που λαμβάνει θεραπεία από το στόμα και παρακολουθείται από τους γιατρούς του Τμήματος.
– Λειτουργούν τρία ιατρεία στα οποία εξυπηρετούνται ημερησίως 309 ασθενείς.
– Καθημερινά πρέπει οι ίδιοι γιατροί να καλύπτουν τις ανάγκες συνταγογράφησης σε 110 ασθενείς είτε με φυσική παρουσία είτε με άυλη συνταγογράφηση.
– Οι ίδιοι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τους 15-20 νοσηλευόμενους καρκινοπαθείς στις παθολογικές ή άλλες κλινικές του νοσοκομείου.
– Επίσης οι γιατροί του Τμήματος που ανήκουν στον παθολογικό τομέα, καλούνται να καλύψουν και εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
– Αυξημένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις (ενημερωτικά σημειώματα, πιστοποιητικά, αιτήσεις προς τα ΚΕΠΑ) και επειδή το Τμήμα χορηγεί και φάρμακα υψηλού κόστους απαιτείται ένας κύκλος εγγράφων κ.ά. για την προέγκριση της χορήγησής τους.
Και το αποκορύφωμα είναι ότι στο Τμήμα υπηρετεί μόνο μία διοικητική υπάλληλος η οποία είναι και επικουρική.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News