Οι επιστήμονες μιλούν: Έρχονται φάρμακα κατά της παχυσαρκίας – Το δύσκολο θέμα της παρένθετης μητρότητας
Το πανελλήνιο ενδοκρινολογικό συνέδριο «Ενδόραμα» στην Πάτρα. «Δεν θα ήθελα η παρένθετη μητρότητα να μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν» επισήμανε ο καθηγητές Νεοκλής Γεωργόπουλος
Παγκόσμια επανάσταση έχουν φέρει τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας που φτάνουν στη χώρα μας τον ερχόμενο Ιούνιο.
Την ανακοίνωση αυτή έκαναν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του πανελλήνιου Ενδοκρινολογικού Συνεδρίου «Ενδόραμα» 2023 που ξεκινάει αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, καταγράφοντας συμμετοχή ρεκόρ ενδοκρινολόγων απ΄ όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι καθηγητές Κώστας Μάρκου και Νεοκλής Γεωργόπουλος και η επίκουρος καθηγήτρια Μαρίνα Μιχαλάκη.
Απαντώντας στο ερώτημα για το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα στον χώρο της Ενδοκρινολογίας τα τελευταία χρόνια, η κ. Μιχαλάκη ανέφερε: «Είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα τόσο για τον σακχαρώδη διαβήτη όσο και για την παχυσαρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί μία επανάσταση και άκρως ελπιδοφόρα θεραπευτική προσέγγιση για τις παθήσεις αυτές. Τα φάρμακα αυτά αναμένονται στη χώρα μας τον Ιούνιο».
Η ίδια, αναφερόμενη στο τριήμερο συνέδριο σημείωσε ότι «η καινοτομία του συνεδρίου αυτού είναι ότι εστιάζει στις εξελίξεις που υπάρχουν στον χώρο της Ενδοκρινολογίας. Δηλαδή, μέσα σε ένα τριήμερο συμπυκνώνει όλη αυτή τη γνώση και μας δίνει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας».
Η ίδια χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα φροντιστήρια που περιλαμβάνει το «Ενδόραμα» και εκπαιδεύει τους γιατρούς
στις αντλίες ινσουλίνης, στους υπερήχους κ.ά.
ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το δημογραφικό πρόβλημα και το έργο της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε: «Η περιοχή μας πρέπει να είναι περήφανη που διαθέτει δημόσια μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπό τη διεύθυνση του κ. Αντωνάκη. Το 2023 έγιναν 100 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και αισιοδοξούμε ότι φέτος θα τους διπλασιάσουμε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δική μας κατάψυξη ωαρίων και εμβρύων».
ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
Ερωτηθείς ο κ. Γεωργόπουλος για την παρένθετη μητέρα υπογράμμισε πως «πραγματικά δυσκολεύομαι να έχω γνώμη, διότι δεν έχει γίνει μία ξεκάθαρη συζήτηση. Στη χώρα μας η παρένθετη μητέρα επιτρέπεται καθαρά για ιατρικούς λόγους. Εχουμε κάποιο λόγο να αλλάξουμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση; Εάν πούμε “ναι’’ εμπορευματοποιούμε τη μήτρα της γυναίκας. Το θέλουμε αυτό ως κοινωνία; Από την άλλη όμως αυτό έχει κατοχυρωθεί σε άλλες χώρες. Κι αυτό πρέπει να διαχειριστούμε σωστά. Δεν είναι ένα θέμα που προσφέρεται για συνθηματολογία. Απαιτεί σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση. Η κυβέρνηση δεν με έχει πείσει για τις προθέσεις της. Ως άτομο εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα η παρένθετη μητρότητα να μετατραπεί σε εμπορικό προϊόν».
Διαβάστε επίσης
Υπόθεση Πισπιρίγκου: H ώρα της κρίσης – Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Αχαΐα: Το ατύχημα, η νοσηλεία και το ξαφνικό «φευγιό» για τον Πέτρο Σακελλαρόπουλο
Αχαΐα: Συνάντηση της τοπικής ηγεσίας της Αστυνομίας με Χρυσοχοΐδη και η επανεκκίνηση
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News