Οι νέοι δεν πάνε για δουλειά – Έρευνα της «Π» για τραγικά κενά σε επιχειρήσεις της Αχαΐας

Οξύ το πρόβλημα σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, όπου οι πιο πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους.

δουλειά

H εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού -τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου- συνιστά μεγάλο πρόβλημα για πολλές τοπικές επιχειρήσεις, αυτό, άλλωστε, δείχνει και πανελλαδική έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στην οποία διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα έχει πλέον οξυνθεί σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, αφού καταγράφει πως περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις ζητούν εργαζόμενους, αλλά στην παρούσα χρονική συγκυρία δυσκολεύονται να βρουν!

Η «Πελοπόννησος», σε δική της δημοσιογραφική έρευνα, κατέγραψε τι ισχύει σε επίπεδο Αχαΐας, ποιες επιχειρήσεις «αγγίζει» το πρόβλημα αλλά και πώς βλέπουν οι φορείς της πολλά από τα δυσεύρετα επαγγέλματα.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει ασχοληθεί με το έντονο αυτό πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού κι έχει καταγράψει τους επιχειρηματικούς χώρους, όπου κυρίως εντοπίζεται.

Ο πρόεδρος, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, δηλώνει σχετικά στην «Π»: «Το πρόβλημα υπήρχε και στο παρελθόν, όμως πλέον, μετά την πανδημία και τα λοκντάουν, έχει γίνει ακόμα πιο έντονο. Σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει προσωπικό, εκτός από ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που δουλεύουν σε συγκεκριμένες ιδέες. Η έλλειψη είναι σοβαρή για πολλές εταιρείες. Δεν νομίζω ότι οι μισθοί είναι το πρόβλημα, αλλά πως ένα σημαντικό ποσοστό της νεολαίας δεν έχει μάθει να δουλεύει. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κλάδος που να δηλώνει ότι βρίσκει προσωπικό κι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ανάμεσα στις προτάσεις, που έχει επεξεργαστεί το ΕΒΕ Αχαΐας, απευθυνόμενο στον κ. Ψάλτη της ΔΥΠΑ, είναι να σταματήσει η επιδότηση ανεργίας και να ξεκινήσει η επιδότηση εργασίας και ήδη -το τελευταίο διάστημα- γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιχορηγούνται επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς, έχει χαθεί το όραμα και η προοπτική στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Μέρος της νεολαίας έχει συμβιβαστεί με μία λογική επιδότησης, συν τα χαρτζιλίκια από το οικογενειακό περιβάλλον. Αν αλλάξει αυτή η λογική, προϊόντος του χρόνου θ’ αλλάξει και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού» σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας.

Η Ενωση Ξενοδόχων Αχαΐας, επίσης, γνωρίζει καλά το μείζον πρόβλημα, αφού το βιώνει πολύ έντονα.

Ο αντιπρόεδρος, Χρήστος Κανελλής, περιγράφει στην «Π» την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Αχαΐας, με έλλειψη προσωπικού και υπάλληλων ειδικευμένων, στον κλάδο. «Υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα οξύ, το οποίο δημιουργήθηκε στην πανδημία, όπου τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά και αναγκαστικά πολλοί υπάλληλοι στράφηκαν σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια που έχει ανοίξει ο Τουρισμός, να παρατηρείται το φαινόμενο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο service, καθώς δεν υπάρχουν υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν το εστιατόριο κι όλα τα συναφή στα ξενοδοχεία. Πρόβλημα υπάρχει και με τις καμαριέρες, αν όχι τόσο έντονο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν το αντίδοτο. «Υπάρχει αύξηση στους μισθούς κι εκτός αυτού, επιδιώκουμε να προσφέρουμε έξτρα κίνητρα, όπως διαμονή και άλλα» λέει ο κ. Κανελλής.
Ηδη, στην Αχαΐα, υπάρχουν ξενοδοχεία όπου το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατασκευές – Αγγελόπουλος: «Δεν τους κολλάνε ούτε ένσημα»

«Δεν βλέπω έλλειψη προσωπικού, αλλά μη τήρηση των νόμιμων», λέει στην «Π», ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών Πάτρας, Μίμης Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στο τι ισχύει στον κλάδο των Κατασκευών, στην περιοχή της Αχαΐας.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάλι οικοδομική δραστηριότητα, αλλά δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία. Βλέπουμε πολλούς συναδέλφους να δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή, να μην τους κολλάνε ούτε ένσημα και να τα παντελονιάζουν διάφοροι. Εμείς έχουμε υπογράψει αύξηση του μεροκάματου, που φτάνει το 40% και είναι βασικό το να τηρείται από τους αρμόδιους. Υπάρχει ευθύνη από το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, που δεν κάνουν ελέγχους, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραβατικότητα και καταγγελίες» προσθέτει.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη τεχνιτών, αλλά σε επί μέρους τομείς της Οικοδομής αυτή η έλλειψη ολοένα και μειώνεται.
«Σε μία ακόμα περίπτωση φαίνεται πως η μεγάλη δύναμη του εργάτη και χωρίς αυτόν δεν μπορεί να φτιαχτεί τίποτα σε κανέναν κλάδο» καταλλήγει ο κ. Αγγελόπουλος.

Τουρισμός – Βασιλείου: «Βάζουν εργαζόμενους να κοιμούνται… σε τρώγλες»

Τη δική του άποψη για το αντικείμενο της έρευνας καταθέτει στην «Π» και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Βασίλης Βασιλείου, αφού και σε αυτούς τους τομείς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ότι στα ξενοδοχεία οφείλεται σε δύο λόγους. «Ο ένας είναι οι συνθήκες διαμονής, όταν βάζουν εργαζόμενους να κοιμούνται σε δωμάτιο με 4 – 6 άτομα μαζί και μάλιστα σε τρώγλες. Ο άλλος, έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε συνδυασμό με το ύψος των μισθών. Δύσκολα εργαζόμενος θα δουλέψει συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό ή με ελάχιστα, καθόλη τη διαρκείας του καλοκαιριού» επισημαίνει.

Το μόνο θετικό είναι ότι τελευταία τα ξενοδοχεία αυξάνουν τις αποδοχές υπαλλήλων τους, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά, ενώ μέσω διακρατικών συμφωνιών φέρνουν κι από άλλες χώρες, αν και ανειδίκευτο προσωπικό.

Στην εστίαση, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, καθώς πολλοί υπάλληλοι φεύγουν για σεζόν σε νησιά. Παράλληλα, μιλάμε για έναν κλάδο με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα και πολλές καταγγελίες εργαζομένων. «Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες είναι να τους βάζουν να δουλεύουν περισσότερες ώρες» καταμαρτυρά ο κ. Βασιλείου.

Ως προς τις προτεινόμενες λύσεις, από πλευράς επιχειρηματιών, για να μειωθεί το πρόβλημα, ο ίδιος καταθέτει: «Αν και είναι αυτονόητο, πρέπει να τηρείται η εργατική νομοθεσία, με ασφάλιση. Από εκεί και πέρα, να αυξηθεί ο μισθός στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να δοθούν κίνητρα στους υπάλληλους, ώστε να στραφούν σ’ αυτούς τους κλάδους. Αν βελτιωθούν οι απολαβές και παράλληλα τηρείται το ωράριο εργασίας, τότε θα υπάρξει αύξηση στην απασχόληση».