«Οι ξένοι τουρίστες δεν ζητούν τίποτα να δουν στη Πάτρα»
Η Πατρινή Θεώνη Παπαδημητρίου, μιλά στην «Π» και αφοπλίζει διπλά με την απάντηση στο ερώτημα, «τί ενδιαφέρονται να δουν στην Πάτρα οι τουρίστες», αφού αποκαλύπτει αρνητικά στοιχεία για την πόλη, αλλά και πλεονεκτήματα, αναξιοποίητα, με ομορφιές και αξιοθέατα, που ακόμα και ντόπιοι αγνοούν!
Είναι πιστοποιημένη ξεναγός του Υπουργείου Τουρισμού, συνοδεύει τους τουρίστες που φτάνουν στη Δυτική Ελλάδα και τους «ταξιδεύει» στο παρελθόν κατά τις επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και όχι μόνο.
Η Πατρινή Θεώνη Παπαδημητρίου μιλά στο pelop.gr για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξεναγών στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Μας αφοπλίζει με την απάντηση για τι ενδιαφέρονται να δουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Πάτρα και μας αποκαλύπτει τις ομορφιές, τα αξιοθέατα της πόλης, που ακόμα και οι ντόπιοι αγνοούν!
Ο κλάδος «αρρώστησε»…με μικρότερα γκρουπ
Η Θεώνη Παπαδημητρίου εργάζεται ως ξεναγός από το 2017 και μέχρι το 2019, λέει, πως οι χρονιές ήταν πολύ καλές και υπήρχε μεγάλο ποσοστό τουριστών στη χώρα. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν από το 2020, λόγω του κορονοϊού, παρ’ όλα αυτά η ίδια δεν πτοήθηκε, διοργανώνοντας ξεναγήσεις στην Πάτρα και τα περίχωρα, μέσω της επαγγελματικής της σελίδας στο Facebook.
Εξαιτίας της δραματικής κατάστασης με την πανδημία, το επάγγελμα του ξεναγού επλήγη σφόδρα και όπως αναφέρει «πολλοί στράφηκαν και σ’ άλλα επαγγέλματα για να επιβιώσουν. Ο κλάδος του τουρισμού «αρρώστησε». Δεν υπήρχε εισερχόμενος, κρουαζιέρες ή και εσωτερικός τουρισμός. Το 2020 δε πήγε καθόλου καλά. Ήταν μια «νεκρή» χρονιά. Λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, περιμέναμε το 2021 να ‘ναι μία πολύ καλή χρονιά, όμως οι προσδοκίες μας διαψεύθηκαν, αν και φέτος το ενδιαφέρον είναι περισσότερο από πέρυσι».
Πτωτική τάση καταγράφεται και στις ξεναγήσεις από Έλληνες τουρίστες , επισημαίνει η κα. Παπαδημητρίου, απόρροια των μέτρων για στους ανεμβολίαστους. «Οφείλουν να έχουν κάνει τεστ και άρα μιλάμε για πρόσθετο κόστος, γεγονός που καθιστά τη συμμετοχή σε ξενάγηση απαγορευτική. Πλέον κάνουμε ξεναγήσεις με μικρότερα γκρουπ (παλαιότερα έως 50 άτομα) 19 συν ο ξεναγός. Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε όλοι δουλειά. Η σεζόν εδώ είναι τις καλές εποχές από Μάρτιο έως Δεκέμβριο» μας εξηγεί.
Το χωριό Κατάκολο και η μεγαλούπολη των Πατρών
Κι όμως, όπως επισημαίνει η κ. ξεναγός Θεώνη Παπαδημητρίου, η Πάτρα είναι όμορφη πόλη, συνδυάζει λιμάνι, φυσική ομορφιά, θάλασσα, βουνό, ιστορία, αρχαιολογία, θρησκεία και γαστρονομία, γεγονός που της έδωσε το κίνητρο να διοργανώνει ξεναγήσεις εδώ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα πλεονεκτήματα αυτά. Η κα. Παπαδημητρίου, που αναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά ομάδες για να τις ξεναγήσει στην κοιτίδα του Ολυμπισμού, στην Ηλεία, αναφέρει ενδεικτικά ότι το Κατάκολο, παρότι είναι ένα χωριό λίγων κατοίκων, προσφέρει υπηρεσίες ικανές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όσων καταφθάνουν στο λιμάνι, εν αντιθέσει με τη μεγαλούπολη των Πατρών.
Τα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος…και η γαστρονομία
Η «Π» ζήτησε από την Πατρινή επαγγελματία ξεναγό Θεώνη Παπαδημητρίου να μάς αναφέρει, επιγραμματικά, τα σημεία της Πάτρας και της Αχαΐας που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος, είτε πρόκειται για τουρίστα του εξωτερικού, είτε Έλληνες επισκέπτες, είτε ακόμα και ντόπιους. Ιδού λίστα της:
> Βούντενη – Μυκηναϊκό Πάρκο, με παγκάκια και θέα πολύ ωραία στον Πατραϊκό Κόλπο
> Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
> Κάστρο Πάτρας, με χώρο πρασίνου για να παίξουν τα παιδιά και να ξεκουραστούν οι μεγαλύτεροι
> Οινοποιία Achaia Clauss
> Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο
> Κάστρο Ρίου
> Τριών Ναυάρχων
> Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα
> Φάροι
> Λιμάνι
> Ρωμαϊκό Ωδείο
> Διαδρομή που ακολούθησε ο Παυσανίας
> Walking tour στα graffiti
> Αιγείρα – Ακράτα, το αρχαίο θέατρο και τα μουσεία
> Καλάβρυτα για θρησκευτικό τουρισμό κυρίως
«Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος με ενδιαφέρει πολύ» αναφέρει η κ. Παπαδημητρίου και συνεχίζει: «Η περιοχή παράγει πολλά τοπικά προϊόντα όπως η τεντούρα, διάφορα λικέρ, λουκούμια, αλλαντικά, τυροκομικά κ.ά. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να προωθηθεί. Η γαστρονομία του τόπου μας εμπλουτίζει μοναδικά την πολιτιστική ταυτότητα της Πελοποννήσου».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News