Πάτρα: Ολυμπία Μπάρλου Πρώτα δασκάλα και μετά διευθύντρια
Η Ολυμπία Μπάρλου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Πιστή στις αρχές με τις οποίες μεγάλωσε, οπλισμένη με δυναμισμό, ενθουσιασμό και ψυχική δύναμη, πορεύεται πάντα με αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η Ολυμπία Μπάρλου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Εντονότερες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;
Πολλές και αναλλοίωτες ….Γεννήθηκα στην Πάτρα και μεγάλωσα στην περιοχή Κουκούλι όπου εκεί και συνεχίζω να μένω.
Αυτό που κυρίως θυμάμαι είναι η αίσθηση της γειτονιάς πολύ παιχνίδι και πολλή προσοχή από τους γονείς . Ανέμελες στιγμές . Εχω φιλίες από τότε που κρατάω μέχρι σήμερα. Μια αγαπημένη γειτονιά με πολλά παιδιά που χανόμασταν αλλά και ξαναβρισκόμασταν.
Φοιτήσατε στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Παν/μιο Πάτρας. Επιλέξατε τις συγκεκριμένες σπουδές επειδή…
Ηταν όνειρο ζωής! Οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν παράδοση αιώνων και η ύπαρξή τους καταξιώνεται από την διαχρονική παρουσία και προσφορά τους στην εκπαίδευση. Η έρευνα σε αυτές πλουτίζει τις γνώσεις μας για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του, τη δράση του, τα δημιουργήματά του, τις επιτυχίες και αποτυχίες του. Η μελέτη των ανθρωπιστικών επιστημών, οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, εξακολουθεί να έχει υψηλή παιδευτική αξία, που χρωματίζεται, όπως συνέβαινε πάντα, από τις ιδιαίτερες αναζητήσεις και ανάγκες της εποχής μας.
Πιστεύω πως οι Ελληνες είμαστε ένας εξαιρετικά προικισμένος λαός, καθώς διατηρούμε στη συνείδησή μας την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά πολλών χιλιάδων ετών. Η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της κληρονομιάς και οφείλουμε όλοι να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, σεβόμενοι το παρελθόν αλλά και εστιάζοντας στο μέλλον.
Τι αγαπάτε στη διδασκαλία;
Η χαρά που νιώθεις όταν μεταδίδεις γνώση κι εμπειρία ταυτόχρονα σε κάνουν καλύτερο ως άνθρωπο. Ενας καλός δάσκαλος είναι εκείνος που διδάσκει όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την καρδιά.
Η επικοινωνία δασκάλου μαθητή είναι μια αμφίδρομη διαδικασία στην οποία λαμβάνει μέρος και ο μαθητής. Σημαντικά στοιχεία της επικοινωνίας εκ παιδευτικών και μαθητών είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η ενσυναίσθηση και η αμοιβαία συμπάθεια.
Ο ρόλος λοιπόν του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι σημαντικός. Πιστεύω ότι ο καθένας στον κόσμο είναι ένας δάσκαλος κατά μία έννοια. Ολοι διδάσκουμε κάτι σε κάποιον κάποια στιγμή της ζωής μας. Ωστόσο, μερικοί από εμάς συμβαίνει να είναι σπουδαίοι δάσκαλοι. Αποψή μου είναι ότι αυτό συμβαίνει όταν πιστεύουμε στη δύναμη της εκπαίδευσης.
Νιώθω ευτυχής, που είμαι εκπαιδευτικός και υπηρέτησα τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στα Δημόσια ΙΕΚ για πολλά έτη από τη θέση της Υποδιευθύντριας, συμβάλλοντας από τη μεριά μου στην ποιοτική κυρίως αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης. Αυτή την ιδιότητά μου θα εξακολουθώ να τη φέρω με περηφάνια ως στοιχείο της ταυτότητάς μου. Μεταγενέστερες θέσεις, όπως αυτή που έχω την τιμή να κατέχω τώρα δεν μεταβάλλουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού.
Διευθύντρια σήμερα του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, έχοντας πολυετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις. Ποιες προκλήσεις, οι δυσκολίες της δουλειάς σας και τι σας ιντριγκάρει σε αυτή;
Καταρχήν ήταν μια πολύ τιμητική πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών και κ. Ανδρέα Κατσανιώτη που με επέλεξε για αυτή τη θέση και οφείλω να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μου έδωσε.
Ξεκίνησα ως εθελόντρια του γραφείου και ήμουν τυχερή που στην αρχή αυτής της διαδρομής και μέχρι σήμερα συνεργάζομαι με ανθρώπους που με πίστεψαν και με εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Εξι χρόνια μετά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η θέση που βρίσκομαι με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ, να γνωρίσω νέους συνεργάτες, νέους φίλους, καινούριους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, η θέση της Διευθύντριας ενός Πολιτικού Γραφείου έχει πράγματι πολλές προκλήσεις και εμπόδια για τα οποία η καθημερινή διαχείριση τους απαιτεί ψυχική δύναμη γνώσεις, ικανότητα και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.
Το ζήτημα της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας είναι κυρίαρχο. Ίσως και αυτό να είναι το σημείο που με ιντριγκάρει περισσότερο από κάθε άλλο. Ως γυναίκες άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε στο multitasking και στην ενσυναίσθηση, που είναι κυρίαρχο στο κομμάτι της πολιτικής και τις συναναστροφής με τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς και να μπορείς να νιώθεις πώς νιώθει ο άλλος.
Στην έως τώρα πορεία σας -επαγγελματική και προσωπική- ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας σας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη;
Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα μου που με έχουν βοηθήσει στην προσωπική και επαγγελματική μου πορεία είναι η δημιουργικότητα, ο ενθουσιασμός, η υπομονή και η επιμονή, η ενσυναίσθηση, η διορατικότητα, η αφοσίωση, η ειλικρίνεια, το πνεύμα συνεργασίας και η αποφασιστικότητά μου. Μα πάνω από όλα η αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Δεν βάζετε νερό στο κρασί σας όταν…
Οταν αντιλαμβάνομαι την αίσθηση της αδικίας. Είμαι ένας άνθρωπος που παραμένω σταθερή στις αρχές και τις αξίες μου. Αξίες τις οποίες μου δίδαξε η οικογένεια μου για την οποία νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων που με τις στοιχειώδεις γνώσεις αλλά με περίσσεια στοργή και αγάπη με έμαθαν ότι αυτό που πρωτίστως έχει σημασία στη ζωή είναι να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία.
Πάνω σε αυτή τη βάση λοιπόν διαμόρφωσα την προσωπικότητά μου και τον χαρακτήρα μου.
Τα περιστατικά βίαιων συμπεριφορών κατά γυναικών, που φτάνουν έως και τον φόνο, πολλά στις μέρες μας. Τι καταδεικνύουν, κατ’ εσάς, για τη θέση των εκπροσώπων του φύλου μας τον 21ο αιώνα;
Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο και τραγικό να γινόμαστε τόσο συχνά θεατές τόσο αποτρόπαιων πράξεων. Δυστυχώς καταδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι η έμφυλη βία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία καθώς πρέπει να σπάσουμε πολλά στερεότυπα.
Η νοοτροπία του να θεωρούμε κεκαλυμμένα τα θύματα βίας συνυπεύθυνα του αδικήματος που υπέστησαν είναι διαχρονικά διαδεδομένη. Η τάση που ονομάστηκε διεθνώς «victim blaming» και είναι το φαινόμενο καταλογισμού στο θύμα καίριας ευθύνης για το τραυματικό αποτέλεσμα το οποίο υπέστη.
Μεγαλώνουμε με ακούσματα και εικόνες ότι η γυναίκα είναι για μέσα στο σπίτι και ο άνδρας έχει δικαίωμα να γυρίζει έξω να δοκιμάζει και να ξεσκάει.
Είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως των γονιών να κατανοήσουν ότι η έμφυλη βία θα ξεκινήσει να σπάει όταν εκπαιδευτούν τα παιδιά αγόρια και κορίτσια μέσα σε αμοιβαίο σεβασμό.
Εναν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν και τα σχολεία. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, από πέρυσι, πειραματικά και πιλοτικά, «τρέχουν» προγράμματα και εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν την έννοια του αλληλοσεβασμού. Είναι ένα βήμα που βοηθάει πολύ να πιάσουμε το νήμα από την παιδική ηλικία, να καταλάβει κάθε παιδί τι σημαίνει σεβασμός στο σώμα, στον άλλον και στα όρια τα οποία πρέπει να υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Από εκεί και πέρα, απέναντι στη βία κατά των γυναικών, το κράτος πρέπει να αντιδρά άμεσα -παίρνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις για τον δράστη, προστατεύοντας παράλληλα τη γυναίκα που την υπέστη και τα παιδιά της.
Στόχοι/όνειρά σας;
Πρωτίστως να είμαι καλά στην υγεία μου για να μπορώ να σχεδιάζω το μέλλον μου. Εχω συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ζούμε τη στιγμή και το παρόν. Όχι γιατί αδιαφορώ για την προσωπική μου εξέλιξη ή δεν έχω φιλοδοξίες, αλλά έχω καταλάβει από πολύ μικρή ότι είναι σημαντικό να προσπαθείς να διαμορφώνεις το παρόν με τους καλύτερους όρους και μετά όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με τις ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί και είμαι πολύ συγκινημένη. Δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο. Είμαι πραγματικά ευγνώμων και θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη εκείνων που με εμπιστεύτηκαν. Ολοι χαίρονται προφανώς με τις ευκαιρίες που τους δίνονται και δουλεύουν με μεράκι και αποφασιστικότητα για να αποδείξουν ότι τις αξίζουν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News