«Ομάδες καταστρέφονται» ο δικηγόρος Γ. Παναγόπουλος για οφειλές από το παρελθόν και την Παναχαϊκή

«Εάν δεν βρεθεί λύση συνολικά για όλες τις ομάδες δεν υπάρχει σωτηρία»

PANAGOPOULOS Πολύ θολό το τοπίο στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

«Εχει διαμορφωθεί μια κατάσταση και επιβάλλεται όλες οι πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Πρέπει να βρεθεί ρεαλιστική λύση. Τα χειρότερα είναι μπροστά για τις ομάδες που οφείλουν. Τα χρέη συνεχώς διογκώνονται. Εάν δεν βρεθεί λύση συνολικά για όλες τις ομάδες δεν υπάρχει σωτηρία. Ακόμη και εάν μια ομάδα λόγω οφειλών υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα τα χρέη θα την ακολουθούν.Οταν επιστρέψει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα της ζητηθούν και θα τοκίζονται για πάντα».
Αυτά τόνισε ο δικηγόρος και στέλεχος της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Παναγόπουλος, στη συζήτηση που κάναμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε για την εφημερίδα Πελοπόννησος με αφορμή τις προσφυγές σε βάρος της Παναχαϊκής, που «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια από παίκτες οι οποίοι στο μακρινό παρελθόν αγωνίστηκαν στην ή απλώς ήταν στο ρόστερ των «κοκκινόμαυρων».Αρκετούς τέτοιους παίκτες εκπροσωπεί ο κ. Παναγόπουλος.Η συζήτησή μας ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω…

-Πόσοι πρώην ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής έχουν κατατέσει προσφυγή σε βάρος της;
«Εκτός των Ρόκα, Παπανικολάου, Μητρόπουλου που έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις τους και δικαιώθηκαν, υπάρχει ο Πινδώνης, του οποίου η υπόθεση έχει εκδικαστεί και είναι θέμα χρόνου η έκδοση απόφασης. Ακόμη είναι ο Γιώργος Λαμπρόπουλος και ο Χούσα, των οποίων οι προσφυγές θα εκδικαστούν στις 28 Ιουνίου.  Αυτούς τους εκπροσωπώ εγώ. Υπάρχουν γνωρίζω και δύο που έχουν προσφύγει μέσω του ΠΣΑΤ. Ο Ιωσήφ Λαμπρόπουλος και ο Μουκίδης. Αυτοί είναι προς το παρόν, αλλά προφανώς θα προκύψουν και άλλοι, που δεν τους ξέρουμε. Προσωπικά έχουν επικοινωνήσει μαζί του άλλοι τρεις που ακόμη δεν έχω κάνει ακόμη κάποιες ενέργειες».
-Βλέπετε στο ορίζοντα να μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα και δεν μιλάω μόνο για την Παναχαϊκή, γιατί οφειλές από το παρελθόν ταλαιπωρούν πολλές ομάδες…
«Εγώ έχω δώσει πολλές ευκαιρίες αλλά δυστυχώς και το κράτος προσπαθεί να σώσει φωτογραφικά ομάδες ή να κάνει ρυθμίσεις. Τώρα για παράδειγμα είναι ο Πανιώνιος. Η ΕΠΟ και ο Ζαγοράκης δεν ανταποκρίνονται για να αλλάξουν τους κανονισμούς. Το Διαιτητικό συνεχίζει τη νομολογία, το CAS συνεχίζει με χειρότερη νομολογία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Εχω προτείνει λύσεις, να αντλούνται χρήματα από το Στοίχημα, να γίνει μία διαπραγμάτευση και να καθιερωθεί στους κανονισμούς. Να μην τιμωρούνται οι ομάδες, αλλά να εξασφαλιστούν τα χρήματα των ποδοσφαιριστών. Επαναλαμβάνω προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια κίνηση. Πρόσφατα με δικές μου ενέργειες μπλόκαραν τις βαθμολογίες και στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξε ρόλο ότι εξακολουθεί να είναι απλήρωτος ο Ρόκας και οι υποθέσεις της Παναχαϊκής. Και οι Δικαστές ρώτησαν ‘’πώς γίνεται να έχουμε εκδώσει απόφαση με 5 ημέρες προθεσμία και να μην έχει γίνει πληρωμή;’’.Η ποινή βέβαια μετράει κανονικά από τον Σεπτέμβριο».

«ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΣΑΠ ΣΕ 1.200 ΣΤΗΝ

ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ»! 

-Πόσοι συνολικά είναι οι ποδοσφαιριστές, στους οποίους οφείλονται ή τέλος πάντων υποστηρίζουν ότι τους οφείλονται χρήματα;
«Κατά τον ΠΣΑΠ οι παίκτες στους οποίους οφείλονται χρήματα από το χώρο του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι  περίπου 1.200. Εγώ πιστεύω ότι είναι πολλοί περισσότεροι».
Μιλάτε για βάθος 5-6 χρόνων;
«Οχι, υπάρχουν και παλαιότερες. Του Ουάγκα είναι από το 2006. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Εγώ θα έλεγα ότι επειδή οι δικαστικές αποφάσεις για να παραγραφούν πρέπει να περάσουν 20 χρόνια, επιβάλλεται η καταμέτρηση να γίνει σε βάθος 20ετίας. Γιατί υπάρχουν τα άρθρα 44, 99, προκύπτουν άλλα θέματα μετά με τους ξένους. Η FIFA έχει δικαιώσει παίκτες από το 2009 και το 2010».
-Τι θα απαντούσατε στον κόσμο που λέει πώς γίνεται να εκδίδονται διαφορετικές αποφάσεις σε ίδιες περιπτώσεις; Γιατί μια ομάδα τιμωρείται και άλλη όχι;
«Ο Ιωνικός δεν τιμωρήθηκε και για αυτό ο Σιστόν έχει προσφύγει στη FIFA. Οι δικαστές ενώ έχουν τα ίδια και χειρότερα σε κάποιες περιπτώσεις δεδομένα συγκριτικά με αυτά της Παναχαϊκής, έκριναν διαφορετικά. Απλώς της Παναχαϊκής ήταν μεταγενέστερες περιπτώσεις, του 2016 και του Ιωνικού το 2011. Ηταν θέμα του Δικαστηρίου, το οποίο έκανε κακή εκτίμηση, προσπαθεί λοιπόν να βρει μια Σολομώντεια λύση. Ομως σε αυτό δεν υπάρχει λογική. Βέβαια σε όλες δέχτηκε το Δικαστήριο ότι υπάρχει διαδοχή και υποχρέωση ομάδων να πληρώσουν. Απλώς δεν επέβαλλε ποινή. Εκεί είναι η διαφορά».
-Δηλαδή;
«Αναγνώρισε τη  οφειλή, τη διαδοχή, τα πάντα, αλλά έναν παίκτη τον έβγαλε καταχρηστικό και τον άλλο όχι. Μπορούσε να συμβεί και στην Παναχαϊκή. Για ίδια υπόθεση να δικαιώσει έναν παίκτη και έναν άλλο όχι. Στον Αρη που εκπροσώπησα 7 παίκτες, οι δύο δικαιώθηκαν και πήραν τα χρήματα τους και οι 5 όχι».
-Και εκεί τελείωσε η υπόθεση για τους 5;
«Οχι, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν γίνει προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια και στη FIFA. Ομως υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή στην Εκτελεστική Επιτροπής της Ομοσπονδίας με αίτημα να πληρωθούν οι παίκτες, αλλά η ΕΠΟ από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν εκδικάζει τις υποθέσεις».
-Η δική σας πρόταση ποια είναι;
«Ο ΠΣΑΠ το έχει πνίξει το θέμα τελείως. Δεν ήθελε να το ανακινήσει, έκανε επιλεκτικές κινήσεις μόνο για νέες περιπτώσεις. Τα παλιά τα έχει θάψει. Για αυτό οι ποδοσφαιριστές αποχωρούν από τον ΠΣΑΠ και έρχονται στην Κίνηση Ελευθέρων Ποδοσφαιριστών. Την ξεκίνησα εγώ με την υπόθεση Ντουρμισάι. Από εκεί κατάλαβαν πολλοί ότι τους κοροϊδεύουν. Οτι έχουν αλλάξει οι νόμοι και μπορούν να διεκδικήσουν τουλάχιστον το 50% συν τους τόκους. Η λύση είναι να αλλάξει ο κανονισμός και ο νόμος και οι ποδοσφαιριστές να πάρουν τα χρήματα τους από το ποσοστό του Στοιχήματος ή από κάποια εξασφαλισμένη πηγή εισροής χρημάτων. Να υπάρξουν εγγυήσεις έτσι ώστε και οι ομάδες να μην έχουν κυρώσεις. Να ρυθμιστούν οι οφειλές και να τελειώσει η ιστορία».
-Πιστεύετε ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε ομάδες να καταστρέφονται από παλαιές οφειλές;
«Ασφαλώς. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό. Ομως και με τον νέο νόμο Αυγενάκη με τις εγγυητικές και τις αυστηρές προϋποθέσεις πολλές ομάδες δεν θα αντέξουν. Ειδικά ομάδες της Football League.  Αν συνυπολογίσουμε και τα χρέη δύσκολα θα αντέξουν. Ποιοι θα πάνε να αναλάβουν ομάδες με τέτοια βάρη; Εννοείται ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο της Παναχαϊκής».
-Τί γνωρίζετε για άλλες ομάδες;
«Τα Τρίκαλα φρόντισαν αμέσως να τακτοποιήσουν όλες τις υποθέσεις τους, ακόμη και ποδοσφαιριστών που δεν έχουν προσφύγει. Αυτή είναι η σωστή λύση για μια ομάδα για να προχωρήσει. Τώρα που υπάρχουν τα ανταλλάγματα από τα τηλεοπτικά και το ποσοστό από το Στοίχημα, είναι προς το συμφέρον της να κλείσει και να διακανονίσει τις υποθέσεις της. Μαθαίνω ότι το κάνει και ο Πιερικός. Βέβαια τα ποσά ποικίλουν, αν και στην Παναχαϊκή δεν έχω δει κάποιο πολύ μεγάλο ποσό όπως στον Ιωνικό».

«Ο ΟΦΗ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ 70 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ»

-Ποιες ομάδες έχουν τις μεγαλύτερες οφειλές σε πρώην παίκτες τους;
«Ο Αρης και η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ έχει ιλιγγιώδη ποσά».
-Και πώς παίζουν χωρίς προβλήματα;
«Ε αυτά είναι άλλα θέματα. Προσωπικά εκπροσωπώντας τον Παντελή Καφέ συνεχίζω τον δικαστικό του αγώνα, όπως και με τους Βερόν, Περογαμβράκη για τον ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ χρωστάει σε 70 ποδοσφαιριστές. Ομως δεν έχουν κινηθεί, δεν ξέρω τι κάνει ο ΠΣΑΤ αλλά και κάθε παίκτης ξεχωριστά».
-Λέτε ότι παίκτες μπορούν να διεκδικήσουν το 50% των οφειλών, το άλλο 50%;
«Ετσι είναι ο νόμος στην Ελλάδα. Το 50% από τη νέα και το άλλο 50% από την παλιά ΠΑΕ. Από την παλιά πώς να διεκδικήσεις όταν είναι ανενεργή; Δεν μπορείς να πιέσεις τις παλιές ΠΑΕ, ειδικά όσες είναι υπό εκκαθάριση».
-Με τον Πανιώνιο πώς έχουν τα δεδομένα;
«Δεν έχει κάνει καν εκκαθάριση και πάει να ανέβει. Του κάνουν νόμο χαριστικό. Ο Ηρακλής θέλει να ανέβει αγοράζοντας ΑΦΜ, το οποίο η FIFA δεν το δέχεται».
-Ο Πανιώνιος εφόσον αγωνιστικά ανέβει δεν θα οφείλει σεντς;
«Οχι, γιατί οι πρώην ποδοσφαιριστές του μπορούν να διεκδικήσουν το 50% των οφειλόμενων. Ομως θα έχει ευμενή μεταχείριση, θα κερδίσει χρόνο και ένα μέρος από τα οφειλόμενα και θα προχωρήσει. Αυτή είναι φωτογραφική λύση, που πιάνει τον Πανιώνιο μόνο».
-Αρα άλλες ΠΑΕ θα μπορούν να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό;
«Με όλα αυτά που κατά καιρούς έχει συμβεί θα έπρεπε να το έχουν κάνει εδώ και χρόνια. Για την Παναχαϊκή φτιάχτηκε ειδικά ο νόμος, για τον Αρη άλλος και υπήρξε ένα γαϊτανάκι».
-Πώς αφού η Παναχαϊκή παραδόθηκε χωρίς χρέη στην Παναχαϊκή Συμμαχία βρέθηκε τώρα με οφειλές σε ποδοσφαιριστές πριν από τη Συμμαχία;
«Αυτή ήταν η ερμηνεία τότε. Ομως αυτή η διάταξη που πέρασε εκείνη την εποχή για την Παναχαϊκή δεν γίνεται δεκτή από τη FIFA και το Διαιτητικό Δικαστήριο. Στη FIFA και στο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν έχει καμία αξία».
-Επίσης λέγεται ότι παίκτες ζητούν από την Παναχαϊκή όλο το ποσό των συμβολαίων τους, ενώ είχαν εισπράξει ένα μέρος…
«Μπορεί και να είναι έτσι εάν δεν έχει κάνει ενέργειες η άλλη πλευρά. Γενικά θα απαντήσω ότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που ο καθένας ζητάει ότι θέλει. Γιατί βγήκαν αποφάσεις ερήμην με προσαυξήσεις και τόκους. Αν είχε γίνει μια σοβαρή πολιτική παίκτες θα την είχαν κάνει δεκτή με 20%-30% των οφειλόμενων και θα είχαν κλείσει πολλές υποθέσεις. Βέβαια ομάδες δεν θέλουν να πληρώνουν δεκάρα και λένε όχι. Πήραν στη Super League από 1,5 εκατ. ευρώ από το Στοίχημα, στην Super League 2 από 250.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τους παίκτες. Δεν έγινε καμία κίνηση από καμία ομάδα. Ούτε από το κράτος ενδιαφέρονται, τους τα έδωσε ακατάσχετα και αφορολόγητα.

«ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ο ΜΠΑΡΛΟΣ  ΔΕΝ

ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ»

-Ο κ. Μπάρλος δεν ήταν στην Παναχαϊκή το 2015 ή το 2016, πώς καλείται να πληρώσει;
«Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Μπάρλος δεν ευθύνεται, αλλά η διοίκηση της σημερινής Παναχαϊκή πρέπει να πληρώσει. Δυστυχώς αυτή είναι η αδικία ή μάλλον καλύτερα η ατυχία των προέδρων που ανέλαβαν ομάδες με προηγούμενες οφειλές».