Ώρα Πατρών: Πολιτιστικά ενδεής ή αδαής η Δημοτική Αρχή;

Κριτική στη δημοτική αρχή, από την παράταξη «Ωρα Πατρών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο.

Ωρα

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρώρο, αναφέρεται:

«Η πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης μας έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Έπαιξε ρόλο αφενός η πανδημία αφετέρου από λανθασμένες επιλογές και τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό της δημοτικής αρχής. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η έλλειψη κατάλληλων χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κλπ.

Αυτό πλέον φάνηκε ξεκάθαρα όταν το Ρωμαϊκό Ωδείο ανέστειλε την φιλοξενία εκδηλώσεων λόγω έργων συντήρησης.

Παράλληλα έργα (διαμόρφωσης χώρων) που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, δεν έχουν περατωθεί, λόγω καθυστερήσεων και λανθασμένων χειρισμών (αποθήκες του ΑΣΟ, Εργοστάσιο Τέχνης “Θάνος Μικρούτσικος”, το ανοιχτό Θέατρο Κρήνης, το ανοιχτό θεατράκι στην συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας). Παρατηρούμε ότι χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική.

Ωστόσο αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι ότι η δημοτική αρχή με τις επιλογές της, δαπανά υπέρογκα χρηματικά ποσά σε πολιτιστικές δραστηριότητες, που για να προσδώσει μια εύηχη διάσταση τα ονοματίζει “συμπόσια” ή “συνέδρια” ή τους προσδίδοντάς τους και το βαρύγδουπο τίτλο “διεθνή”… Προφανώς οι “τίτλοι” δεν είναι ανάλογοι της ποιότητας και των προσδοκιών.

Εγκαινιάστηκε και ονομάστηκε  «Δημοτικό Θερινό Θέατρο Πάτρας» μία προχειροκατασκευή τριτοκοσμικής χώρας, με πλαστικές καρέκλες, δίπλα σε θορυβώδεις δρόμους, που μία “μπαλαντεζα” μπορεί να την οδηγήσει στο σκοτάδι δίνοντας τέλος στην παράσταση…. Να κλάψει κανείς ή να γελάσει; Αλλα πρόκειται για τον πολιτισμό της πόλης μας.

Μια αναζήτηση στις άλλες πόλεις θα μας παρουσιάσει άλλες κατασκευές, που σέβονται το θεατή και τους καλλιτέχνες.

Πρωτοτύπησε όμως η δημοτική αρχή εντάσσοντας πανηγύρια στο Διεθνές Φεστιβάλ. Είναι και αυτά ποιοτικά βήματα.

Αποδεικνύεται περίτρανα η πολιτιστική ένδεια που θέλουν να επιβάλλουν στην πόλη. Αναρωτιόμαστε που θα πάει αυτή η κατάσταση που τελειώνει ο πάτος;

Η Πάτρα με το Διεθνές Φεστιβάλ πρωτοτύπησε και συνέβαλε στην πολιτιστική αξία της πόλης, ιδιαίτερα με την ένταξη διεθνών παραγωγών.

Η δημοτική αρχή έχει θέσει χαμηλά τον πήχη ώστε να περνά από κάτω, ουραγοί από όλες τις πόλεις.

Η παράταξη μας έχει καταθέσει ολοκληρωμένο και καταρτισμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό. Θα επιμείνουμε σε συνεργασία με όλο το πνευματικό δυναμικό στην πολιτιστική ανάταση της πόλης μας  και να μην την αφήσουμε  στην “τριτοκοσμική πολιτιστική μιζέρια” του κ.Πελετίδη».