Όταν η μπάλα ανήκει σε όλους: Ο Στέφανος Καρβέλης μιλά στο pelop.gr για το γυναικείο ποδόσφαιρο που αλλάζει τα δεδομένα

Η μπάλα δεν ρωτάει φύλο, ρωτάει μόνο ποιος θέλει να παίξει. Ο Στέφανος Καρβέλης μιλά για το γυναικείο ποδόσφαιρο, που βγαίνει στην αντεπίθεση και αλλάζει το παιχνίδι.

μπάλα Η γυναικεία ομάδα του Αετού Ρίου

Το ποδόσφαιρο είναι πάθος, αγώνας, ελευθερία. Και αν κάποτε έλεγαν πως «δεν είναι για κορίτσια», τα σημερινά γήπεδα έχουν άλλη απάντηση: Η μπάλα είναι γένους θηλυκού και κυλάει μπροστά, σπάζοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Σε έναν χώρο όπου τα στερεότυπα έστησαν άμυνα για χρόνια, οι γυναίκες παίζουν μπάλα και σπάνε το παιχνίδι ανοιχτό. Με αφορμή τη Ημέρα της Γυναίκας μιλήσαμε με τον Στέφανο Καρβέλη, πρόεδρο της ομάδας του Αετού Ρίου ο οποίος μιλά στο pelop.gr για την γυναικεία ομάδα  του Συλλόγου, για τις γυναίκες που δεν ζήτησαν απλά μια θέση στο γήπεδο—την πήραν.

Μάλιστα, όπως μας είπε, πολύ μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται είναι πως το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου έχει αγκαλιάσει τα τμήματα κοριτσιών και στηρίζει τη προσπάθεια τους.

μπάλα

Στέφανος Καρβέλης

Από τις μικρές αθλήτριες που μαθαίνουν να διεκδικούν και παλεύουν για τη θέση τους στο γήπεδο, μέχρι τις γυναίκες που γίνονται πρότυπα για την επόμενη γενιά, το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλο. Έχει πάθος. Και όσοι το αμφισβητούν, μάλλον δεν ξέρουν μπάλα. Και, όπως λέει ο ίδιος, κάθε κορίτσι που τολμά να φορέσει φανέλα και παπούτσια ποδοσφαίρου, δίνει τη δική του μάχη για την ισότητα – όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στη ζωή.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο αλλά τι γίνεται με το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

Πράγματι είναι και όταν ακούς «ποδόσφαιρο» πάει το μυαλό σου κατευθείαν στους άνδρες. Θεωρώ όμως με όλη αυτή την είναι που διαχέεται γύρω από το ποδόσφαιρο, δεν γινόταν να μην αγγίξει τις γυναίκες και τα κορίτσια. Άλλωστε, δεν θεωρώ ότι υπάρχει άθλημα που να μην απευθύνεται και στα δύο φύλα. Δεν είναι για κάποιον και να αποκλείεις κάποιον άλλον.

Σκεπτόμενοι πως εμείς είμαστε στο γήπεδο, κάνουμε ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε κάποιον. Και ας μην μιλήσουμε μόνο για αγόρια – κορίτσια, άνδρες – γυναίκες. Ας πάμε και σε άτομα ΑμεΑ. Ολοι μπορούν να ακολουθήσουν το άθλημα που αγαπούν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για άνδρες ή μόνο για γυναίκες. Είναι για όλους.

Παρόλα αυτά, αν και μιλάμε για το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει για ορατότητα και στήριξη. Αυτό εσείς πώς το βιώνεται στην ομάδα σας;

Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Γίνονται προσπάθειες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να αλλάξει η νοοτροπία. Βέβαια, αυτό ξεκινά από την ίδια μας την κοινωνία. Οι γονείς δεν είναι έτοιμο να δεχθούν ότι το κορίτσι τους θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Μόλις «σπάσει» αυτό το κατεστημένο, αλλάζει αυτή η νοοτροπία, όλα γίνονται πιο εύκολα. Μου κάνει ακόμα εντύπωση, που έρχονται γονείς οι οποίοι μου λένε ότι η κόρη τους τούς ζητάει χρόνια να παίξει ποδόσφαιρο και δεν την έφερνα. Είναι μέχρι να το πάρει απόφαση και να δώσει την ευκαιρία στην κόρη της να παίξει ποδόσφαιρο. Θετική εντύπωση όμως μου κάνει το ότι οι γονείς αφήνουν πίσω τους αυτή τη νοοτροπία και δίνουν την ευκαιρία στις κόρες τους να ασχοληθούν με το άθλημα που αγαπούν. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι η κοινωνία μας αλλάζει.

μπάλα

Ποιος είπε πως οι γυναίκες δεν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο;

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση “το ποδόσφαιρο δεν είναι για κορίτσια”; Και πώς απαντάτε σε όσους το πιστεύουν ακόμα;

Δυστυχώς την ακούω κάθε μέρα. Αν διαφωνήσεις έντονα με κάποιον, δεν τον πείθεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις -εφόσον υπάρχουν αυτιά ανοικτά- είναι να τον βάλεις σε μια άλλη διαδικασία σκέψης. Να γυρίσει η σκέψη του πίσω, όταν αυτός πρωτογνώρισε το ποδόσφαιρο, όταν πρωτοπήγε στο γήπεδο, να δει την αγάπη των κοριτσιών που σπάνε τα κατεστημένα και σιγά-σιγά βελτιώνονται και παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο. Πρέπει και τον γονέα να τον εκπαιδεύσεις: να δει την αγάπη ενός κοριτσιού για το άθλημα και να την αποδεχθεί.

Στην ομάδα σας αγωνίζονται και μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Τι τους λέτε όταν σας ρωτάνε γιατί οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια προβολή και στήριξη με τους άνδρες ποδοσφαιριστές

Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν απασχολεί τα παιδιά. Έρχονται στο γήπεδο για να παίξουν. Αυτό που τους ενδιαφέρει πραγματικά είναι μόνο το παιχνίδι και όχι η προβολή. Στις πιο μικρές ηλικίες τα παιδιά είναι μαζί στο γήπεδο, αγόρια και κορίτσια. Το σκεπτικό είναι πως από όσο πιο μικρό ξεκινήσει το παιδί, τόσο πιο αποδεκτό είναι πως όλοι, αγόρια και κορίτσια μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Και μεγαλώνοντας αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και αυτό είναι το μεγαλύτερό μας κέρδος.

μπάλα

Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο αγώνα του γυναικείου τμήματος του Αετού Ρίου

 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τις γυναίκες, ποιο θα ήταν; Χρηματοδότηση; Υποδομές; Νοοτροπία;

Νομίζω πως θέλουν όλα αλλαγή. Όσον αφορά την χρηματοδότηση είναι ένα κομμάτι που «πονάει» όλους. Το ποδόσφαιρο πιστεύω πως είναι δημοφιλές επειδή το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια παρέα ανθρώπων, ένα σημάδι για τέρμα και μία μπάλα. Όλα τα υπόλοιπα, χρηματοδότηση κλπ, είναι κάποια πράγματα που εν έτη 2025, οι φορείς -Δήμος, Υπουργεία- να τα λύσουν ώστε όλοι να έχουν τον αθλητισμό που θέλουν και αξίζουν. Η χρηματοδότηση είναι ένα θέμα σύνθετο και πάντα είναι προβληματική. Ποτέ δεν θα είναι δεδομένη, ποτέ δεν θα είναι αρκετή και θα πρέπει όλοι να κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η νοοτροπία θεωρώ ότι σιγά-σιγά αλλάζει. Και αλλάζει όταν οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα μορφώνονται, επιμορφώνονται, όταν μπαίνουν στον χώρο νέοι άνθρωποι. Και αυτό είναι που θα αλλάξει τελικά τη νοοτροπία. Παράλληλα, θα πρέπει και οι προπονητές και οι παράγοντες να προσπαθούν να μορφώνονται. Εγώ είμαι παράγοντας 12 χρόνια. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και όχι μόνο για να είμαι σε αυτό το πόστο.

μπάλα

Από τον πρόσφατο αγώνα του μοναδικού στην Αχαΐα αμιγούς τμήματος κοριτσιών ηλικίας κάτω των 12 που συμμετέχει σε πρωτάθλημα με αντίπαλες ομάδες αγοριών

Η Ημέρα της Γυναίκας αφορά τη διεκδίκηση και την πρόοδο. Πιστεύετε ότι οι γυναίκες στον αθλητισμό πρέπει ακόμα να παλεύουν για τα αυτονόητα;

Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα! Δυστυχώς οι γυναίκες παλεύουν για κάτι που είναι φυσιολογικό, αυτονόητο. Μια μεγάλη νίκη των γυναικών είναι ότι έχουν πετύχει να σπάσουν νοοτροπίες γύρω από το ποδόσφαιρο με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει. Αυτά τα κορίτσια, αυτές οι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο είναι παράδειγμα για την Ημέρα της Γυναίκας αν θέλουμε να μιλήσουμε για ισότητα. Είναι μια φοβερή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η γυναίκα σε ένα περιβάλλον που ήταν και είναι αρκετά δύσκολο για τις γυναίκες. Αν δει κάποιος τις γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο, θα τις θαυμάσει. Και εγώ τις θαυμάζω. Γιατί ξέρω πως για να φτάσουν ως εδώ, να φορέσουν το σορτς και την φανέλα και να βγουν στο γήπεδο, έχουν ξεπεράσει πολλά πράγματα πιο πριν. Και θεωρώ πως οι γυναίκες αντέχουν πολλά και είναι άξιες θαυμασμού. Πιστεύω πως αυτό που έχουν καταφέρει οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα για την ισότητα των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

μπάλα

Το ποδόσφαιρο χτίζει χαρακτήρες, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και διδάσκει τη συνεργασία. Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχετε δει σε ένα κορίτσι μέσα από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο;

Αυτό που μόλις είπατε: Η αυτοπεποίθηση. Έχω δει ένα κορίτσι το οποίο ήταν ντροπαλό και χαμηλών τόνων, σιγά-σιγά με την συναναστροφή του με το άθλημα, που σε «υποχρεώνει» να μπεις σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα, να «ανοίγει». Αυτή η μετάλλαξη ήταν μαγική.

Συχνά λέγεται πως το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν έχει θεατές ή εμπορικό ενδιαφέρον. Τι θα λέγατε σε κάποιον που ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες δεν “τραβάνε κόσμο” στο γήπεδο;

Ένας λόγος που όλα τα μεγάλα brands και όσοι ασχολούνται με το marketing του ποδοσφαίρου, έχουν κάνει μια μεγάλη μεταστροφή στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι το αντίθετο από αυτό που ακούγεται! Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μέλλον, σε μεγάλες κατηγορίες γεμίζει γήπεδα με 90.000 άτομα! Πλέον τα μεγάλα brands έχουν κάνει focus στο γυναικείο ποδόσφαιρο, γιατί το κοινό είναι τεράστιο και πιστεύω πως στο μέλλον έχουμε να δούμε σημαντικά πράγματα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Και στην Ελλάδα θα γίνει αυτό, ίσως λίγο πιο αργά απ’ ότι στο εξωτερικό.

μπάλα

Από τη συμμετοχή των αθλητριών του Αετού Ρίου στη μικτή ομάδα Αχαΐας ηλικιών κάτω των 15

Η ομάδα σας είναι κάτι παραπάνω από αθλητισμός. Είναι μια κοινότητα, ένα μέρος όπου νεαρές αθλήτριες μαθαίνουν ότι η θέση τους δεν καθορίζεται από στερεότυπα. Έχετε κάποια ιστορία από τις αθλήτριές σας που σας έκανε να πείτε “αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να το κάνουμε”;

Έχω δει κορίτσια να «ξεδιπλώνουν» τον χαρακτήρα τους μέσα από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος. Είναι άδικο να έρχεται ένα κορίτσι στο γήπεδο και να σου λέει πως θέλει να παίξει ποδόσφαιρο και ενώ υπάρχουν οι υποδομές, οι προπονητές, τα πάντα, να απαντάς πως δεν μπορεί γιατί είναι κορίτσι! Είναι σημαντικό σε όσους ασχολούνται με το άθλημα να δίνουν την ευκαιρία σε κορίτσια και γυναίκες να παίξουν ποδόσφαιρο. Πριν τρία χρόνια, ήλθαν τέσσερα κορίτσια και μου ζήτησαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Σε συνεργασία με τους προπονητές και τα άλλα παιδιά καταφέραμε και τους δώσαμε την δυνατότητα. Φέτος, τρία χρόνια μετά «κατεβαίνουμε» στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Γυναικών. Μπορεί να μην έχουμε το εξαιρετικό επίπεδο σε τεχνική κατάρτιση, γνώσεις και εμπειρία. Αλλά σκεφτήκαμε πώς θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας, να παίξουν σε παιχνίδια; Η συμμετοχή σε ένα Πρωτάθλημα. Ποιο είναι το πρώτο Πρωτάθλημα στο οποίο μπορούμε να συμμετέχουμε; Το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Και έτσι ζούνε την χαρά του παιχνιδιού!

Αν είχατε απέναντί σας ένα μικρό κορίτσι που αγαπάει το ποδόσφαιρο αλλά φοβάται ότι δεν θα το στηρίξουν, τι θα του λέγατε για να το πείσετε να μην εγκαταλείψει;

Αυτό έχει συμβεί! Αυτό που είπα στο μικρό κορίτσι, ήταν το ότι «ήρθες στο γήπεδο, επειδή σου αρέσει αυτό που βλέπεις, το αγαπάς το ποδόσφαιρο. Εφόσον σου αρέσει, μην ακούσεις κανέναν, συγκεντρώσου, δοκίμασε και να επιμείνει». Και το έκανε. Αυτό δεν ισχύει μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά για τα πάντα στη ζωή. Ακόμα και στα επαγγελματικά. Μπορεί να μιλάμε για ένα χόμπι, αλλά αυτό είναι μάθημα στη ζωή: να μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι μπορείς να κάνεις και τι όχι.

μπάλα