Ουκρανία: Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου – Κρίσιμες ώρες και διαβουλεύσεις- Τι θα γίνει με ενέργεια και καύσιμα στην Ελλάδα
Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές έχει η Ελλάδα, προσδοκώντας σε μια ειρηνική διευθέτηση στο θέμα της Ουκρανίας. Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε πιθανή εξέλιξη.
Στην Ουκρανία στρέφονται τα βλέμματα του πλανήτη καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης που θα μπορούσαν να επιφέρουν ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας καθιστά τις επόμενες ώρες ιδιαίτερα κρίσιμες με πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις ενώ πιθανή είναι έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Σε μια εξέλιξη όμως που γεννά ελπίδες αποκλιμάκωσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο CNN, εξέφρασε την προθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει χώρο στη διπλωματία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η Ουκρανία είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος ασφαλείας που διακρίνει η Ρωσία στον κόσμο. Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το BBC, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας πιστεύουν ακόμα πως οι ελπίδες για εύρεση λύσης δεν έχουν χαθεί, παρόλο που η απειλή για πόλεμο είναι πιο ορατή από ποτέ. Σε συνομιλία που κράτησε για περίπου 40 λεπτά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον κατέληξαν πως το σενάριο να επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμα και την ύστατη ώρα, είναι ακόμα υπαρκτό, τη στιγμή που ολόκληρη η υφήλιος έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ευρωπαϊκή χώρα.
Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη
Στο περιθώριο των εξελίξεων, Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για πιθανότητα για έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη με θέμα συζήτησης την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις», είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Τι είπε ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του
Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», με τον ύμνο του έθνους να παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και τη σημαία να υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.
«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί για τους στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 30% και θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».
Το διάταγμα προβλέπει επίσης τον ταχύτερο σχηματισμό και την επέκταση του μεγέθους των νεοσύστατων δυνάμεων εδαφικής άμυνας που βασίζονται σε στρατεύσιμους πολίτες. Ο στρατός των 261.000 της Ουκρανίας θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι 1,5 ως 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν σε έναν ήδη εκπαιδευμένο πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.
Τι θα γίνει με ενέργεια και καύσιμα στην Ελλάδα αν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία
Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές έχει η Ελλάδα, προσδοκώντας σε μια ειρηνική διευθέτηση στο θέμα της Ουκρανίας, καθώς τυχόν σύρραξη με τη Ρωσία, ανεξάρτητου έκτασης, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και των καυσίμων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Το plan B της Ελλάδας
Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε πιθανή εξέλιξη. Όλα τα σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.
Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:
-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.
-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.
-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η κλιμάκωση της έντασης ωστόσο προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News