Oυκρανία: Νέες διαπραγματεύσεις με νέα δεδομένα και ζητούμενο την κατάπαυση πυρός

Με νέα δεδομένα ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης

διαπραγματεύσεις

Στη σκιά του ανελέητου σφυροκοπήματος της Ουκρανίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και της κατάληψης της Χερσώνας αναμένεται να ξανακαθήσουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Πρώτος στόχος αν και όχι εύκολα επιτεύξιμος η κατάπαυση του πυρός. Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη και συζητά για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως επίσης και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικής οδού.

Πόλεμος στη Ουκρανία: 8η μέρα πολιορκίας – Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα – Κόλαση εκρήξεων σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί επιτακτικά και από τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το σφυροκόπημα που δέχεται η χώρα του από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τουλάχιστον να βομβαρδίζουμε ανθρώπους, απλώς να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είχε πει την Τρίτη, θέτοντας ουσιαστικά τους όρους για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι δείχνουν, δια της πολεμικής πίεσης και την προσπάθεια να ελέγξουν μεγάλο μέρος του εδάφους και των κύριων πόλεων, μεταξύ αυτών και του Κιέβου, να επιβάλλουν συγκεκριμένους όρους στην Ουκρανία.

Ενθαρρυντικό, πάντως, ήταν και το «άνοιγμα» του Σεργκέι Λαβρόφ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μεν ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος, ωστόσο είπε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ηγέτη της Ουκρανίας και χαιρέτισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.