Παχυσαρκία: Δωδεκάχρονα παιδιά με εξετάσεις γερόντων
Την ημερίδα με θέμα: «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Υπερσιτισμός η αόρατη πανδημία» συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Δυτικής Ελλάδας, το «Ιδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πώς σας φαίνεται ένα παιδί ηλικία 12 ετών του οποίου τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων να είναι ίδια με αυτά ενός ηλικιωμένου 85 ετών;
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα του υπερσιτισμού των παιδιών της χώρας μας.
«Εχουμε γερασμένα παιδιά. Παίρνουμε εξετάσεις στα χέρια μας οι οποίες αφορούν οργανισμούς γερόντων κι όμως είναι παιδιών. Μου έχει τύχει να δω παιδί 12 ετών με λίπος στο συκώτι τρίτου βαθμού. Αυτό και μόνο είναι το πρώτο που πρέπει να ενεργοποιήσει τους γονείς και να σοβαρευτούν μέσα στο σπίτι» ανέφερε η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Ηρώ Κόττικα, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Υπερσιτισμός, η αόρατη πανδημία» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Δυτικής Ελλάδας, το «Ιδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η κ. Κόττικα περιγράφοντας τις εξετάσεις ενός παχύσαρκου παιδιού απαρίθμησε τα εξής: Κακό λιπιδαιμικό προφίλ: Υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια,λίπος στο συκώτι, ινσουλινοαντίσταση – σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή ανάπτυξη, ορμονολογικές διαταραχές, πρόωρη εμμηναρχή, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, μυοσλεκετικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία -καθώς τα παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση- χαμηλές σχολικές επιδόσεις, εκφοβισμός κοινωνικό στίγμα, προβλήματα κοινωνικοποίησης».
– Ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών Νεοκλής Γεωργόπουλος, αναλύοντας το θέμα «Ο Ιανός της Ενέργειας» σημείωσε ότι «η παχυσαρκία είναι αρχέγονη και το πρόβλημα είναι σύνθετο. Είναι η διαταραχή του ισοζυγίου της ενέργειας. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά όντα αυτού του πλανήτη και κουβαλάμε μέσα μας, όχι μόνο τη γενετική προδιάθεση των γονιών μας, αλλά όλων των γενιών των ανθρώπων εκατομμύρια χρόνια πίσω. Ο πιο ενεργοβόρος ιστός του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει το 20-25% των καθημερινών ενεργειακών αναγκών του σώματος».
Για να τονίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας παγκοσμίως ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι «το 2012 πέθαναν περίπου 56 εκατομμύρια άτομα 620.000 από ανθρώπινη βία (120.000 από πόλεμο, 500.000 από έγκλημα, 800.000 αυτοκτόνησαν) και 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από διαβήτη. Αυτό από μόνο δείχνει τι σημαίνει παχυσαρκία».
– Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Καρυδάς, έχει θέσει σε προτεραιότητα τις πολιτικές υγείας για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω του προγράμματος «Health4EUkids» που εφαρμόζει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής σε οικογένειες με παιδιά, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής σε παιδιά και η αναγνώριση και ενίσχυση αυτοεκτίμησης σε παιδιά που τη στερούνται».
– Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου, από το Ιατρείο Παιδιατρικής-Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του νοσοκομείου.
«Από το 2007 με υπεύθυνη ιατρό την κ. Μαρία Ηλιοπούλου λειτουργεί στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο ιατρείο που σε μηνιαία βάση βλέπει 150 παιδιά. Παρακολουθούνται τακτικά 3.000 παιδιά, ηλικίας από 0-18 χρόνων. Από αυτά τα 300 είναι παχύσαρκα ή παιδιά που έχουν αναπτύξει προβλήματα υγείας λόγω της παχυσαρκίας».
– Η επιμελήτρια Β΄του ίδιου νοσοκομείου Δήμητρα Αλεξοπούλου, αναφερόμενη στο τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους είπε: «Αν το παιδί σας χρειάζεται να τρώει κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Δεν τσιμπολογάμε. Να προτιμάμε τροφές όπως τα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγούρι), τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί (πάντα χωρίς ζάχαρη) τα κίτρινα τυριά. Τα παιδιά αποδέχονται ευκολότερα υγιεινές τροφές, αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη».
– Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη στο κέντρο ειδικών θεραπειών «Κίνητρο Λόγου και Ψυχής, Αθηνά Μαστραντωνάκη, αναφερόμενη στους λόγους που ένα παιδί τρώει κρυφά ανέδειξε τους εξής: Αγχος 91%, επιθυμία να φάνε κάτι 84%, μοναξιά 78%, επιθυμία για ειδικές τροφές 77%, η σκέψη του φαγητού 75%, η επιστροφή στο σπίτι 72%, η αίσθηση πλήξης 59% και η πείνα 44%. Ενας τρόπος αντιμετώπισης της επιθυμίας για φαγητό είναι να λέμε στον εαυτό μας: Εντάξει, έχω φάει το φαγητό που υπολόγιζα για γεύμα και πεινάω ακόμα… Αλλά δεν πειράζει… Θα πάρει στο μυαλό μου 20 λεπτά να στείλει το μήνυμα στο σώμα μου ότι είμαι χορτάτος/η. Θα περιμένω να δω πώς θα νιώθω σε 20 λεπτά».
– Η πρωταθλήτρια στίβου Πολυτίμη Μαντά, μιλώντας για τον ρόλο της άθλησης στη πρόληψη και αντιμετώπιση του υπερσιτισμού υπογράμμισε ότι «είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά και ό,τι κάνουμε. Το φαγητό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως καύσιμο για το σώμα και όχι ως πηγή ευχαρίστησης. Αν το σώμα που προσλαμβάνει ενέργεια δεν κινείται και δεν καταναλώνει, δεν μπορεί να διατηρήσει το σωστό βάρος του».
Στην ενότητα αυτή, μιλώντας ο δημοσιογράφος της «Π» Κώστας Λαμπρόπουλος, ανέδειξε πόση μεγάλη σημασία έχει η διοργάνωση μαζικών αθλητικών γεγονότων που κινητοποιούν την κοινωνία όπως ο διεθνής ημιμαραθώνιος που διοργανώθηκε φέτος. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο 2ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2024.
ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει η επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης του υπερσιτισμού των παιδιών. Και προς την κατεύθυνση αυτή δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, το μέλος του ΔΣ του «Ιδρύματος Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» Βασιλική Ντζελβέ και η αντιδήμαρχος Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη.
Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο παίζει η παρέμβαση στις σχολικές κοινότητες οι οποίες ήδη παράγουν πολύ σημαντικό έργο. Μέρος αυτού παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια της ημερίδας με επικεφαλής την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Αρτεμη Παπακωνσταντινοπούλου.
Τέλος, η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την επίδειξη τριών συνταγών υγιεινού πρωινού από σεφ με τη συνεργασία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Βέργη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News