Πανελλήνιες 2024: «Με 8 μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο» – Τρεις Αχαιοί που έκοψαν το νήμα της αριστείας

Πανελλήνιες 2022

Αρκεί το 8 για να εισαχθεί κάποιος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων έδειξε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) σταθεροποιείται πλέον στις δύο μονάδες κάτω του 10.

Με τα νέα δεδομένα, μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών των φετινών Πανελλαδικών, σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση του αριθμού των υποψηφίων, πλέον είναι εφικτή μία εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2024-25.

Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35 χαμηλότερη από την περυσινή που ήταν 11,73. «Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94» σημειώνει ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής. Ο ίδιος προσθέτει «η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300».
  •  Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10 – λίγο χαμηλότερη από την περυσινή που ήταν 12,30 και σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, της τάξεως των 200 έως 300 μορίων.
  •  Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Σπουδών Υγείας, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή. «Οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία» σημείωσε ο κ. Χατζητέγας, προσθέτοντας ότι η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρυσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Για τον λόγο αυτό, όπως εκτίμησε, στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρυσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού αυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και έτσι, ούτε στο 4ο πεδίο αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα.
    Τέλος, όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η μέση επίδοση των υποψηφίων σημείωσε αύξηση, από 9,21 πέρυσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. «Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα» σημείωσε ο κ. Χατζητέγας.

Πανελλήνιες 2024: Οι άριστοι των Αχαιών που έκοψαν το νήμα
Ακολούθως, η «Π» φιλοξενεί τρεις ακόμα αριστούχους της Αχαΐας που έφτασαν στα γραφεία της.

ΠανελλήνιεςΒασίλης Παν. Μπαράκος (1ο ΓΕΛ) 19.550 μόρια

«Προσήλωση και μελέτη»

Από τους ελάχιστους άριστους πανελλαδικά είναι ο Βασίλης Μπαράκος. Πέτυχε να συγκεντρώσει 19.550 μόρια και να σπουδάσει στο Τμήμα Φιλολογίας Πάτρας που είναι η πρώτη του επιλογή.

«Πάντα ήθελα να ακολουθήσω τις κλασικές σπουδές και πιστεύω ότι η αρχαιογνωσία αποτελεί κεφάλαιο για όλο τον κόσμο. Επίσης μου αρέσει πολύ η διδασκαλία είτε σε σχολείο είτε σε πανεπιστήμιο. Η χρονιά που πέρασε είχε πολύ άγχος και ήταν ψυχοφθόρος. Εκ του αποτελέσματος πιστεύω ότι θα πρέπει το όλο σύστημα να λειτουργεί με άλλο τρόπο και να μη φορτώνει τους υποψηφίους με τόσο άγχος. Αλλωστε, εάν έχεις γνωστικό υπόβαθρο, εστιάζεις στον στόχο σου και μελετάς με σύστημα, τον επιτυγχάνεις. Εμένα μου έδινε κίνητρο και η στήριξη των καθηγητών μου και των γονιών μου. Σεβόμενος τον κόπο τους για να μου εξασφαλίσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να υλοποιήσω το όνειρό μου ήθελα να τους δείξω ότι δεν πήγε χαμένος».

Κωνσταντίνα Χαρ. Τζακώστα (7ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ) 19.760 μόριαΠανελλήνιες

«Ανταμείφθηκαν οι κόποι μου»

Η Κωνσταντίνα Τζακώστα κατέκτησε θέση μεταξύ των αρίστων, εξασφαλίζοντας το πολύτιμο εισιτήριο των 19.760 μορίων.

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ανταμείβει πλήρως τον κόπο μου. Είχα πολύ άγχος όλη τη χρονιά. Ιδιαίτερα προς το τέλος αισθανόμουν να έχω εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση που καλείται να βιώσει κάθε υποψήφιος. Μάλιστα όταν μου έλεγαν όλοι “μην έχεις άγχος δεν είναι το τέλος του κόσμου” δεν καταλάβαινα τι έλεγαν, όταν τελείωσα τότε το αντιλήφθηκα.

Πράγματι είχαν δίκιο. Οταν είσαι όμως μέσα στην προσπάθεια δεν μπορείς να το καταλάβεις. Από μικρή επιθυμούσα να γίνω γιατρός κι όταν στο σχολείο επέλεξα τη νοσηλευτική ως κατεύθυνση η επιθυμία αυτή γιγαντώθηκε. Πρώτη μου επιλογή είναι η Ιατρική Πατρών και θα αγωνιστώ να ανταποκριθώ, διότι η επιθυμία μου είναι να προσφέρω στον άνθρωπο».

ΠανελλήνιεςΜάριος-Κανέλλος Περ. Καραγεωργόπουλος (Πειραματικό Πανεπιστημίου) 18.500 μόρια

«Κατάλαβα την αξία της γνώσης»

Θέση στα έδρανα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε ο Μάριος-Κανέλλος Καραγεωργόπουλος, συγκεντρώνοντας 18.500 μόρια. «Ηταν μία χρόνια δύσκολη και κουραστική, αλλά το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Ο στόχος μου με κρατούσε σε εγρήγορση. Η Νομική Αθήνας που αποτελεί την πρώτη μου επιλογή απαιτεί σκληρή προετοιμασία, γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Μέσα από τη διαδικασία των Πανελληνίων αποκόμισα πολλές καινούριες εμπειρίες, κατάλαβα την αξία της γνώσης και έμαθα ότι κάποιος με πίστη στον στόχο του, πρόγραμμα, οργάνωση και προσπάθεια έχει τη δυνατότητα υλοποιήσει τα όνειρά του. Ευχαριστώ τόσο τους καθηγητές μου που πίστεψαν σε μένα και μου έδωσαν υψηλού επιπέδου μόρφωση και με προετοίμασαν άριστα, όσο και τους γονείς μου για τη στήριξή τους».