Πάνος Αμυράς: «Επιδιώκω ο αναγνώστης να ξαναζεί την ιστορική εποχή»
Η αγάπη του για το αστυνομικό μυθιστόρημα ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα μετρά συνολικά τέσσερα βιβλία, με πιο «φρέσκο», τη «Λέσχη του Κακού» (εκδ. Διόπτρα). Ακόμα μία περιπέτεια του αγαπημένου ήρωά του Νίκου Αγραφιώτη, που σαγηνεύει τόσο με την πλοκή της όσο και με τη λεπτομερή αποτύπωση της εποχής. Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πάνος Αμυράς μιλάει για το βιβλίο του, με αφορμή την παρουσίασή του την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (19:30) στο βιβλιοπωλείο Discover της Πάτρας.
-Τι σας έκανε, καταρχάς, να καταπιαστείτε με την αστυνομική λογοτεχνία, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα και σασπένς;
Πάντα αγαπούσα το αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς θεωρώ ότι η πλοκή του κρατά σε ενδιαφέρον τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Θέλησα να χρησιμοποιήσω την αστυνομική μυθοπλασία ως ένα όχημα για να παρουσιάσω ιστορικά γεγονότα, ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει γνώσεις συνολικά για την εποχή.
-Την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου την επιλέξατε ως φόντο επειδή…
Είναι μια δραματική περίοδος που κρύβει πολλά μυστικά και έχει αφανείς πρωταγωνιστές που έδρασαν, βάζοντας το γενικό καλό πάνω ακόμα και από τη ζωή τους.
–Αφού ολοκληρώσατε την «Τριλογία της Κατοχής» (’41,’43, ’44), τώρα γυρίζετε στο 1939 (τέλη Ιουλίου-αρχές Σεπτεμβρίου), με τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη, «πεταμένο στα αζήτητα» παρά τα προσόντα του, να αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση. Γιατί θελήσατε να κάνετε αυτή την επιστροφή στον χρόνο;
Είναι μια έκπληξη για τους αναγνώστες να μεταφέρω τον ήρωά μου από την περίοδο της κατοχής στον Αύγουστο του 1939, τον τελευταίο ξέγνοιαστο μήνα της ανθρωπότητας πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιστροφή στον χρόνο έγινε αφενός γιατί η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον δρόμο που θα επιλέξει η Ελλάδα απέναντι στον ναζισμό και επιπλέον γιατί προσφέρουμε μια ευκαιρία σε νέους αναγνώστες να γνωρίσουν τον Νίκο Αγραφιώτη.
-Βάζετε ιστορικά πρόσωπα να συναντιούνται με φανταστικά, ενώ αποτυπώνετε λεπτομερώς την προπολεμική εποχή -από τα γεγονότα και την ατμόσφαιρα έως τη μόδα- κάτι που φανερώνει ενδελεχή έρευνα. Στη διάρκειά της ανακαλύψατε κάτι που σας εντυπωσίασε ιδιαίτερα;
Πράγματι πριν ξεκινήσω τη συγγραφή του βιβλίου έχει προηγηθεί έρευνα τουλάχιστον δύο ετών με σκοπό να αποτυπώσω την εποχή και να ταξιδέψω τον αναγνώστη στο καλοκαίρι του 1939. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα είναι, δυστυχώς, ότι βρήκα πάρα πολλά κοινά σημεία εκείνης της περιόδου με το σήμερα. Ελπίζω, όμως, ότι η ανθρωπότητα έχει βγει σοφότερη έστω και με οδυνηρό τρόπο από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε τέτοιους εφιάλτες.
-Σήμερα, μετά από 4 βιβλία, ποια η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία θα λέγατε ότι αναμετράστε, κάθε φορά;
Κάθε σελίδα είναι μια πρόκληση. Αυτό όμως που πραγματικά επιδιώκω είναι ο αναγνώστης να συμμετέχει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, να δένεται με τους ήρωες και να ξαναζεί την εποχή από τα μεγάλα γεγονότα ως την πιο μικρή τους λεπτομέρεια.
-Κυνικός, πιστός στις ηθικές του αρχές και συνεπαρμένος από τη Μίρα, εν προκειμένω, ο Αγραφιώτης. Ποια τα κοινά σας στοιχεία και τι θα τον ρωτούσατε σε μια φανταστική σας συνάντηση;
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, πολλές φορές ο Αγραφιώτης με παρασύρει στους δικούς του δρόμους. Χαίρομαι που παραμένει ένας ήρωας αγαπητός στους αναγνώστες και κυρίως προσηλωμένους στους δικούς του ηθικούς κανόνες. Αυτό που θα τον ρωτούσα είναι εάν θα ήθελε να ζει στη σημερινή εποχή.
-Θα ξανακούσουμε νέα του; Και αν ναι, σε ποιο χρονικό πλαίσιο θα κινείται;
Αν και είναι νωρίς, καθώς η «Λέσχη του Κακού» μόλις κυκλοφόρησε, θα έλεγα ότι θα χρειαστεί να ασχοληθεί και με νέα υπόθεση, αυτή τη φορά μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
-Κλείνοντας, πώς βλέπετε το μέλλον των εφημερίδων;
Οι εφημερίδες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη δημοσιογραφία και παρά το γεγονός ότι ο χάρτινος Τύπος υποχωρεί έναντι του διαδικτύου πάντα έχει θέση στις καθημερινές συνήθειες των αναγνωστών. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι το περιεχόμενο σε κάθε μέσο ενημέρωσης. Οι εφημερίδες ποντάρουν στην ποιότητα και αξιοπιστία του τίτλου τους και ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό, ώστε να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των αναγνωστών, ιδίως της νέας γενιάς. Η δημοσιογραφία πάντα θα υπάρχει γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της δημοκρατίας. Και οι εφημερίδες έχουν τον δικό τους διακριτό ρόλο που θα βασίζεται και στην παράδοσή τους αλλά και στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News