Παράταξη Κατσιφάρα: Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για νέο επικεφαλής;
Επειδή το όνομα του Διονύση Καλοκαιρινού παίζει, όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η «Π», για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, τον ρώτησα. «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση ως τώρα για τέτοιο ενδεχόμενο», απάντησε
Ο Απόστολος Κατσιφάρας αποχώρησε από την παράταξη «Δικαίωμα στην Πρόοδο» και αναζητά, αν δεν τον έχει ήδη βρει, τον επόμενο πολιτικό σταθμό του.
Η παράταξη, όμως, μπαίνει πλέον σε διαδικασία αναζήτησης του επόμενου επικεφαλής. Αυτού που θα μπει μπροστά στη μάχη διεκδίκησης της πρωτιάς και της νίκης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις επόμενες Περιφερειακές Εκλογές, το φθινόπωρο του 2023.
Η «ΠτΚ» ζήτησε από 8 στελέχη, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, να τοποθετηθούν στο ερώτημα:
-Ποιο πρόσωπο πιστεύετε ότι πρέπει να ηγηθεί της παράταξης στην τελική μάχη για να ελπίζει σε νίκη στις προσεχείς εκλογές;
-Πρέπει να είναι πρόσωπο που θα τύχει επίσημης στήριξης από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή όχι; Βλέπετε πιθανό ένα τέτοιο σενάριο;
Καλαματιανός: «Ευρύτερη συνεργασία, εντός του προοδευτικού χώρου»
Ο Διονύσης Καλαματιανός, νυν βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει νύξη για πρόσωπο από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά από συνεννόηση και συνεργασία με κόμματα του προοδευτικού χώρου.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε ότι αφορά το Β βαθμό Αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων, κρίσιμης σημασίας ζητούμενο είναι να μπορέσουν να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφερειακής ενότητας.
Επομένως και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκουμε ν’ αναδειχθεί το όραμά μας, βασισμένο στη δημοκρατική λειτουργία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αναπτυξιακή δυναμική και τη διαφάνεια. Αντίπαλος σε αυτό είναι οτιδήποτε αναχρονιστικό και συντηρητικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη, που, σε συνδυασμό με την κοινωνική συμμετοχή, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας, εντός του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Φούρας: «Ούτε πρόσωπο βλέπω, ούτε συνεργασία…»
Ο πρώην δήμαρχος Πατρέων και πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας, έστειλε διπλό μήνυμα!
«Εάν δεν υπάρξει συνεργασία των δυνάμεων της νυν αντιπολίτευσης σε ένα πρόσωπο που θα έχει ελκυστικότητα, αποδοχή και που θα γεννάει προσδοκίες για κάτι καλύτερο και διαφορετικό, τότε θα κερδίσει ξανά ο κ. Φαρμάκης. Προς το παρόν, δεν έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα ούτε το ζητούμενο πρόσωπο αλλά ούτε, κι αυτό είναι πιο σημαντικό, κάποια διάθεση συνεργασίας της αντιπολίτευσης.
Απλώς, θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα για μερικούς που ασχολούνται με τα κοινά πολλά χρόνια: Να υπενθυμίσω ότι το 2010, όταν έγινα 65 χρονών, είπα ότι αποσύρομαι από την ενεργό πολιτική δράση και μένω ενεργός πολίτης».
Καρπής: «Σοβαρές επιφυλάξεις για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Θάνος Καρπής, με πλούσια αυτοδιοικητική θητεία ως δήμαρχος Ερυμάνθου, δήμαρχος Φαρρών και με παρουσία σε Νομαρχία και Περιφέρεια, απ’ τα παλιά παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπει με καλό μάτι οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνταγή που ακολουθήθηκε στις εκλογές του 2019 δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική. Βασικός λόγος δεν ήταν το πρόσωπο, ο κ. Κατσιφάρας δηλαδή, αλλά η συνεργασία και ο τρόπος που αυτή έγινε. Αρα, πρέπει πλέον να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Δεν είναι άσπρο-μαύρο, βεβαίως, αυτά τα θέματα. Αλλού, στην Κρήτη πχ, απέδωσε η συνεργασία, αλλά έγινε με διαφορετικό τρόπο. Εδώ όχι. Προσωπικά έχω σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις σε τέτοιες συνεργασίες, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, και όπως αποδεικνύεται έχει και ο κόσμος. Εχω επιφύλαξη για οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε επίπεδο».
Κατσικόπουλος: «Μετά τις βουλευτικές θα ξεκαθαρίσει το τοπίο»
Ο πρώην βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, εκτιμά ότι καταλυτικό ρόλο σε πρόσωπα και σχήματα για τις περιφερειακές εκλογές θα παίξουν οι εθνικές εκλογές!
«Από τη στιγμή που θα προηγηθούν εθνικές εκλογές, οι υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες θα ανατραπούν. Στην Περιφέρεια Δυτικής η Κεντροαριστερά έχει την πλειοψηφία, καθαρά μάλιστα, ανεξάρτητα αν στις προηγούμενες εκλογές επικράτησε η παράταξη της ΝΔ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνει, ίσως και αδύνατο.
Αρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα συζητήσουν για το κατάλληλο πρόσωπο. Θεωρώ δύσκολο να προηγηθεί η αναζήτηση σχημάτων που θα ηγηθούν στις περιφερειακές κι δημοτικές εκλογές.
Ονόματα μην περιμένετε ν’ ακούσετε από μένα. Αλλωστε, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ανδρουλάκη που έχει ταχθεί κατά της απονομής χρισμάτων».
Φιλιππάτος: «Κάλλιστα μπορεί ο Δημ. Κατσικόπουλος»
Ο Δημήτρης Φιλιππάτος, πρώην αντινομάρχης Αχαϊας και αντιδήμαρχος Αιγιάλειας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει Δημήτρη Κατσικόπουλο για τη θέση! «Θεωρώ ότι για να διεκδικήσει η παράταξη τη νίκη στις επόμενες εκλογές από την παράταξη Φαρμάκη, πρέπει να τεθεί επικεφαλής άνθρωπος από το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, και θα το πω ευθέως, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, καταξιωμένος, με εμπειρία, αποδοχή. Δεν ξέρω αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να συνεργαστούν επίσημα και να κατεβάσουν επίσημα κοινό υποψήφιο. Αυτά δεν έχουν συζητηθεί ακόμα… Γι’ αυτό προτείνω τον Δημήτρη Κατσικόπουλο. Γιατί μπορεί να τραβήξει ψήφους από όλους τους χώρους. Οταν έβγαινε νομάρχης Αχαΐας, ακόμα και Νεοδημοκράτες τον ψήφιζαν, αλλά και κεντροαριστεροί και αριστεροί».
Γεωργόπουλος: «Αφθαρτο πρόσωπο, χωρίς εμπλοκή σε άλλο πόστο…»
Ο Νεοκλής Γεωργόπουλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, εκτιμά πως πρέπει να βρεθεί πρόσωπο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Κρήτη έχουν βαρύνουσα σημασία για αυτό που λέμε ευρεία προοδευτική σύγκλιση, γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις αποτελούν συντριπτική πλειοψηφία σε αυτές τις περιοχές. Συνεπώς, έχουν και αυξημένη ευθύνη για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρεία σύγκλιση. Αν δεν είμαστε ικανοί να συγκλίνουμε σε επίπεδο Περιφερειών, τότε πώς θα συγκλίνουμε σε κεντρικό επίπεδο;
Αυτή η σύγκλιση θα διευκολυνθεί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υποψηφίων: να είναι ένα πρόσωπο άφθαρτο, που να μην έχει ως τώρα σημαντική εμπλοκή στα κοινά σε άλλο πολιτικό πόστο, ει δυνατόν να μην έχει ισχυρή κομματική ταυτότητα, αλλά εάν έχει, τουλάχιστον να μην έχει ήδη εκτεθεί στο δημόσιο βίο.
Και βεβαίως να έχει την τεχνοκρατική υποδομή και αντίληψη να ανταποκριθεί στις μεγάλες ιδιαιτερότητες της Δυτικής Ελλάδας».
Σκαρμέας: «Η Περιφέρεια χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα όνομα»
Ο Αλέξης Σκαρμέας, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Η ονοματολογία αυτή την στιγμή μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί την ενότητα του χώρου που θα κληθεί να σταθεί απέναντι στην σημερινή περιφερειακή και δημοτική αρχή. Οι “τυχαίες” διαρροές λοιπόν είναι ανώφελες και βλαπτικές. Χρειάζεται σύνεση, συνεννόηση και ενότητα.
Αλλωστε πριν από τα ονόματα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τι Περιφέρεια και τι Δήμο θέλουμε. Εχουμε όλοι την ίδια άποψη στην λεγόμενη κεντροαριστερά; Η Περιφέρεια, και περισσότερο η Πάτρα, πιστεύω πως χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα όνομα. Εάν ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πού πρέπει να στοχεύει μια δημοκρατική και προοδευτική Περιφέρεια και ένας δημοκρατικός και προοδευτικός δήμος, τότε θα έρθει εύκολα και το όνομα που θα ηγηθεί της προσπάθειας, μακριά από συμφέροντα, παρασκηνιακές συναλλαγές και ίντριγκες. Στόχο, ενότητα και καθαρότητα χρειάζεται ο εναλλακτικός πόλος για να συγκροτηθεί».
Γιάννης Λύτρας: «Το χρίσμα είναι ξεπερασμένο πια»
Ο Γιάννης Λύτρας, νυν περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας με την παράταξη Κατσιφάρα, πρώην αντιπεριφερειάρχης και παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει:
«Δεν θεωρώ ότι η Περιφέρεια είναι ή ο Φαρμάκης ή να βρεθεί ο αντι-Φαρμάκης. Η αυτοδιοίκηση, και ειδικά η περιφερειακή, είναι μια συλλογικότητα. Δεν είναι μοναχικό σπορ. Είναι ομάδα. Οπότε μ’ έναν καλό προπονητή κερδίζει και τον αγώνα. Εφόσον η ομάδα επικοινωνήσει τις αρχές της στην κοινωνία, μπορούν ν’ αναδειχθούν τα κατάλληλα πρόσωπα που θα φέρουν και τη νίκη.
Πρέπει να υπάρχει σύγκλιση σε συγκεκριμένες προτάσεις για την Περιφέρεια, οι οποίες θα έχουν ζυμωθεί εκ των προτέρων. Υπάρχουν πρόσωπα, και από αρκετούς χώρους, που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το μοντέλο. Το βάπτισμα του χρίσματος δεν υπηρετεί τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Αρα, αφού με ρωτάτε ποιος θα μπορούσε να λάβει το χρίσμα, σας απαντώ ότι δεν πιστεύω στο χρίσμα».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News