Πάτρα: Ακίνητα «μπελάς» χωρίς ιδιοκτήτη – Συμπολίτης χρεώθηκε 13.500€ για ακίνητο που δεν του ανήκει

Ακίνητο στην Κανακάρη έφερε στο «φως» ένα κομμάτι του παζλ του χάους του Δημοσίου

Πάτρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Πατρέων με αφορμή υπόθεση διαγραφής οφειλής ιδιώτη, που όμως οδήγησε σε άλλα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα.

Για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε ότι οι Κρατικές Υπηρεσίες αδυνατούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στις Δημοτικές, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη, να καθυστερούν οι εισπράξεις χρημάτων, αλλά και μην γνωρίζει εν τέλει το δημόσιο ποια είναι η περιουσία του.

Οπως αποκαλύφθηκε, ένας Πατρινός είχε κληθεί να πληρώσει οφειλή που έφτανε τα 13.576 ευρώ για ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κανακάρη. Η οφειλή προερχόταν πίσω στα βάθη των χρόνων και όπως αποδείχθηκε, ο συμπολίτης δεν είχε καμία σχέση με το ακίνητο. Δηλαδή δεν ήταν ποτέ δικό του ώστε να πρέπει να επιβαρυνθεί ο ίδιος με την οφειλή.

Η προϊσταμένη Εσόδων του Δήμου Ειρήνη Βασιλοπούλου εξήγησε ότι το ακίνητο είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και δεν ανήκει στον εν λόγω συμπολίτη που του είχε βεβαιωθεί η οφειλή.

Γι’ αυτό τον λόγο χθες η Δημοτική Επιτροπή προχώρησε στη διαγραφή της οφειλής και ο συμπολίτης δεν θα χρειαστεί να πληρώσει.
Σε αυτό το σημείο ωστόσο, προέκυψαν ερωτήματα, που τέθηκαν από επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο Βασίλης Αϊβαλής, ,ζήτησε να μάθει αν ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί το ποσό και αν «χρεώνεται κάπως στο ακίνητο», ώστε αν βρεθεί ο ιδιοκτήτης, να του χρεώνεται και το ποσό.

Ο Πέτρος Ψωμάς είπε στους αντιδημάρχους: «Σωστά διαγράφουμε την οφειλή από τον άνθρωπο που δεν του ανήκει το ακίνητο. Ομως ο Δήμος από πού θα εισπράξει; Τι έχει κάνει ο Δήμος για να μάθει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης;». Ο κ.Ψωμάς επέμεινε ότι «χάνονται χρήματα από μια παλιά οφειλή», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί ένα ακίνητο να είναι ανώνυμο. Πρέπει να μπορούν οι υπηρεσίες να βρίσκουν τον ιδιοκτήτη».

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παναγιώτης Μελάς τού εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια ακίνητα στην πόλη όπου δεν γνωρίζουν οι υπηρεσίες σε ποιον ανήκουν. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης ή επειδή έχουν φύγει στο εξωτερικό οι ιδιοκτήτες ή επειδή έχει γίνει αποποίηση κληρονομιάς. Με την πάροδο κάποιων ετών, αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου. Ομως σήμερα, δεν μπορεί να ονοματιστεί ο ιδιοκτήτης τους. Ωστόσο οι υπηρεσίες του Δήμου, εγγράφουν την οφειλή που θα έπρεπε να πληρώσει ο όποιος ιδιοκτήτης στο ακίνητο ώστε να μη χάνονται τα χρήματα.

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Αναστασία Τογιοπούλου, κι ως νομικός, βοήθησε να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Σημείωσε ότι έχει καταχωρισθεί στο φύλλο του ακινήτου της Κανακάρη η πράξη αναλογισμού, επομένως όποια πράξη χρειαστεί στο μέλλον, θα φανεί ότι υπάρχει μια οφειλή που συνοδεύει το ακίνητο.

Ο αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος, σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση, θεωρώντας ότι ο Π. Ψωμάς αφήνει υπονοούμενα διαρκώς κατά της δημοτικής Αρχής «σε αντίθεση με τον κ. Αϊβαλή που ασκεί έλεγχο», με τον πρώτο να υπεραμύνεται της θέσης του και να υπερτονίζει ότι «13.000 ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό και δεν νοείται το 2025 να μιλάμε για άγνωστη ιδιοκτησία. Θα πρέπει να εισπράξουμε από κάποιον. Φτάσαμε στο 2025 και δεν έχει διεκδικηθεί το ποσό. Αυτό το μεγάλο ποσό θα μπορούσα να το μεταφράσω σε πολλά έργα. Το χάνουμε γιατί δεν μπορούμε να τα διεκδικήσουμε; Αν το βλέπετε ως υπονοούμενο, έχετε τη μύγα» είπε.

Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχουν οφειλές στον Δήμο, που δεν αποδίδονται επειδή ουδείς γνωρίζει σε ποιον ανήκουν πολλά ακίνητα. Μάλιστα για την ώρα, φαίνεται πως δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή αυτών των ακινήτων.

Επιπλέον, αν κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον, τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου, παραμένει ερωτηματικό τι θα συμβεί με τις οφειλές που ακολουθούν τα ακίνητα.

Τογιοπούλου: Τέλος του χρόνου θα περάσουν στο Δημόσιο

Η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, θέλοντας να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, τοποθετήθηκε στο θέμα. Εξήγησε ότι στην Πάτρα υπάρχουν πολλά ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτης και το να ακούγεται πως «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το 2025» είναι μια εσφαλμένη αντίληψη των πραγμάτων. Είπε μεταξύ άλλων: «Οταν υπάρχει ένα ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη, τι εργαλεία έχουμε για να εντοπίσουμε σε ποιον ανήκει; Η απάντηση είναι πως δεν έχουμε. Ως Δήμος δεν έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης οπουδήποτε αλλού για να δούμε ποιος άλλος έχει δικαιώματα επί των ακινήτων. Μάλιστα τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσουν στο Δημόσιο. Εμείς κάνουμε ό,τι έχουμε δυνατότητα με τα υφιστάμενα εργαλεία για να ενημερώνουμε».

2.000 στην Αχαΐα, μέσα στο 2025 η καταγραφή

Στην Πάτρα, το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι το πόσα είναι τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Μέχρι την άνοιξη του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των «ορφανών» ακινήτων από το Κτηματολόγιο. Ενώ στη συνέχεια θα αξιολογηθεί αν τα ακίνητα αυτά είναι αξιοποιήσιμα, όπως κτίρια ή οικόπεδα με δυνατότητα χρήσης. Στόχος είναι να αποφασιστεί η μελλοντική τους διαχείριση.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων που θα περιέλθουν στο Δημόσιο, έχει προταθεί να δημοπρατηθούν, αλλά ακόμα δεν υπάρχει γνωστοποιημένη απάντηση.

Στην Αχαΐα εκτιμάται πως παραμένουν περίπου 2.000 ακίνητα που δεν είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης τους καθώς δεν έχουν δηλωθεί. Μάλιστα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, ήδη περιήλθαν στο Δημόσιο περίπου 1.500 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, όταν το 2018 οριστικοποιήθηκε οι κτηματολογικές εγγραφές.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Άγνωστο ναρκωτικό κατάσχεσε η Δίωξη, ο 48χρονος διακινητής και ο…«Χημικός»

Καιρός: Ψύχος μακράς διαρκείας θα «σαρώσει» την Ελλάδα, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα 20/1

Τον Νικήτα Κακλαμάνη προτείνει για την προεδρία της βουλής η ΝΔ

Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά: Yπό την επήρεια αντιψυχωτικών φαρμάκων ο 45χρονος, νέα δίωξη

Από την Ηλεία ο «κεντρικός εισπράκτορας» στο μεγάλο κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής και λεσχών