Πάτρα: Αλλάζουν χέρια «φιλέτα» της πόλης – Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί τις επόμενες μέρες

Στη Δυτική Ελλάδα 2.500 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση για να ρυθμίσουν χρέη που ξεπερνούν το 1,3 δις ευρώ

Μαύρος Το νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου βγαίνει σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή 2,6 εκατ. ευρώ

Σπεύδουν επειγόντως να μπουν στην «ομπρέλα» του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών χιλιάδες δανειολήπτες τραπεζών και οφειλέτες του Δημοσίου για να αποφύγουν το τσουνάμι πλειστηριασμών που σαρώνει τα πάντα από τις αρχές του χρόνου.

Πλειστηριασμοί ακινήτων: «Βροχή» διαδικασιών στην Αχαΐα μέχρι το τέλος του 2023

Σε όλη τη χώρα έχουν προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου 7.813 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 466 αφορούν ακίνητα στη Δυτική Ελλάδα και 152 στον Δήμο Πατρέων.

Το πιο εμβληματικό ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό στην Πάτρα, είναι το Ολύμπιο Θεραπευτήριο, στις 20 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 5,9 εκατ. ευρώ. Τον πλειστηριασμό διενεργεί η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Special Finacial Solutions, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Como Isuuer Designated Activity Company με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας για κατάσχεση 3.000.000 ευρώ.

Επίσης, στο κέντρο της Πάτρας, βγαίνουν σε πλειστηριασμό μεγάλα εμπορικά ακίνητα, όπως το νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου που στεγάζει σήμερα την πολυεθνική λιανεμπορίου Marks&Spencer με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,6 εκατ. ευρώ. Τον πλειστηριασμό διενεργεί η Intrum για λογαριασμό του fund Sunrise NPL Finance που και αυτό έχει έδρα το Δουβλίνο.

Ενα ακόμα γνωστό εμπορικό ακίνητο στην καρδιά της Πάτρας βγαίνει και αυτό σε πλειστηριασμό. Πρόκειται για το κατάστημα στην Ερμού που στεγάζει σήμερα την αλυσίδα ηλεκτρονικών Public με τιμή πρώτης προσφοράς ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ημιτελές κτίσμα της Πετρογκάζ, που βρίσκεται στη οδό Κορίνθου 380 και Σωσιπάτρου, βγαίνει και αυτό «στο σφυρί» με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή άλλαξε «χέρια» και το βιομηχανοστάσιο της πτωχευμένης ΑΒΕΞ στη ΒΙΠΕ Πατρών σε μια έκταση 100 στρεμμάτων, έναντι ποσού 2 εκατ. ευρώ.

Η λίστα των εμπορικών ακινήτων, πλήθος κατοικιών και βιοτεχνιών συνεχίζει να εμπλουτίζεται καθημερινά, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των οφειλετών που καταθέτουν αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό ως μόνη λύση διάσωσης. Στη Δυτική Ελλάδα, 2.500 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση για να ρυθμίσουν χρέη που ξεπερνούν το 1,3 δις. ευρώ.

Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.821. Συνολικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 10.023 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Oπως τόνισε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 o έγκριτος νομικός και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Θανάσης Διαμαντόπουλος, η ιδιοκτησία στην Ελλάδα αλλάζει χέρια. Τα μεν εμπορικά «φιλέτα» στο κέντρο της Πάτρας και τουριστικά ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές ή ξενοδοχεία, περνάνε στα χέρια ξένων αγοραστών, ενώ λιγότερο αξιόλογα ακίνητα περνούν στην κατοχή καιροσκόπων που επιχειρούν στη συνέχεια να τα μεταπωλήσουν με ευκαιριακό κέρδος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, για την πλήρη απουσία πρόνοιας για τους οφειλέτες, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που αποτελεί παραδοχή πτώχευσης, να αποτελεί την μοναδική διέξοδο. Βέβαια, και με αυτό το εργαλείο δεν είναι εξασφαλισμένη η έγκριση ρύθμισης, καθώς οι τράπεζες και τα funds στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαντούν καν στα σχέδια ρύθμισης που προτείνουν οι οφειλέτες. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις, τα κατασχεμένα ακίνητα βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό χωρίς οι οφειλέτες να το αντιλαμβάνονται.

Το πρόβλημα των πλειστηριασμών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε ότι οι διαχειριστές απαιτήσεων έχουν το ελεύθερο να κινούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds με έδρα το εξωτερικό.