Πάτρα: Αποκαλύπτουμε το «νέο» Ρωμαϊκό Ωδείο ΦΩΤΟ
Η «Π» πέταξε με drone πάνω από το Ωδείο και κατέγραψε τη νέα εικόνα που έχει πλέον το αρχαιολογικό αυτό μνημείο, η οποία απέχει κατά πολύ από αυτή που είχαμε συνηθίσει, πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του.

Στα «αποκαλυπτήρια» του νέου Ρωμαϊκού Ωδείου προχωρά σήμερα η «Π», μέσα από εναέριες λήψεις, που φανερώνουν την εντυπωσιακή πρόοδο των εργασιών και τη μεταμόρφωση του χώρου.
Drone: Κώστας Βικάτος
Η «Π» πέταξε με drone πάνω από το Ωδείο και κατέγραψε τη νέα εικόνα που έχει πλέον το αρχαιολογικό αυτό μνημείο, η οποία απέχει κατά πολύ από αυτή που είχαμε συνηθίσει, πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του.
Ωστόσο, οι αλλαγές στο Αρχαίο Ωδείο φαίνεται ότι «ξενίζουν» πολλούς Πατρινούς που βλέπουν έως τώρα μόνο την πρόσοψη και τον περιβάλλοντα χώρο του, από την οδό Γερμανού. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις τους στο Facebook, πολλοί είναι αυτοί που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους με τις παρεμβάσεις και τις αναστηλώσεις, προτιμώντας την ερειπωμένη κατάσταση που το είχαν συνηθίσει.
Τα περισσότερα «βέλη» των Πατρινών συγκεντρώνει η σύγχρονη κατασκευή που χτίστηκε στο εμπρόσθιο δεξιό μέρος του χώρου, που περιλαμβάνει φυλάκιο, αποχωρητήρια κ.ά. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «παραφωνία» που αλλοιώνει και «βεβηλώνει» την κεντρική φυσιογνωμία του μνημείου.
Επίσης, τις αντιδράσεις των περιοίκων έχει ξεσηκώσει η επέκταση της μάντρας του μνημείου επί της οδού Σωτηριάδου, αφήνοντας μόλις ένα μικρό μονοπάτι μπροστά από τις οικίες τους. Καταγγέλλουν στην «Π» ότι με τον τρόπο αυτό «φυλακίζονται» στα σπίτια τους και δημιουργούνται όχι μόνο λειτουργικά προβλήματα για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους, αλλά και ζητήματα ασφαλείας, σχετικά με τη δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης και την διαφυγή των κατοίκων σε περιπτώσεις φωτιάς ή σεισμού.
Ωστόσο, πολλοί είναι και εκείνοι που θεωρούν τις εργασίες ευεργετικές και απαραίτητες, για την αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου.
Θυμίζουμε ότι οι εργασίες στο μνημείο έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2022, και σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, όταν θα παραδοθεί σε χρήση, θα έχει όλες τις κερκίδες διαθέσιμες για τους θεατές, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας πλήρως επισκέψιμος οργανωμένος χώρος. Υπολογίζεται ότι μετά την αποκατάστασή του το Ωδείο θα μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και 3.000 θεατές!
Είναι αξιοσημείωτο ότι, μετά τις εργασίες αποκατάστασης, η εικόνα του θα πλησιάζει κατά πολύ αυτή που είχε όταν χτίστηκε από τους Ρωμαίους, δηλαδή, το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ.! Ενώ παράλληλα θα διορθωθούν και κάποια «λάθη» της πρώτης αναστήλωσης που είχε γίνει μεταξύ 1959-1961, με φροντίδα και δαπάνη του πατρινού αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει εκτός των άλλων, συντήρηση όλων των μαρμάρων και των πλίθινων στοιχείων που κοσμούν το μνημείο.
Τα τρία ιδιαίτερα επίπεδα των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης, περιλαμβάνουν:
@ Την αναστήλωση του θόλου της σκηνής, ώστε το μνημείο να πάρει τη μορφή που είχε στην αρχική ρωμαϊκή του φάση.
@ Τη διόρθωση των «λαθών» της αναστήλωσης της δεκαετίας του ’60.
@ Την αποκάλυψη των ψηφιδωτών δαπέδων των παρόδων.
Οπως είχε πει στην «Π» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση, όταν αποπερατωθεί η αποκατάσταση, θα λειτουργήσουν όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι του μνημείου, όχι μόνο του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και του ίδιου του Ωδείου.
Ειδικότερα στο Ωδείο θα αποκατασταθούν και τα τρία vomitoria, δηλαδή οι θολοσκέπαστοι διάδρομοι από τις τρεις πλευρές των κερκίδων, σε αντίθεση με τη μία και μοναδική που λειτουργούσε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News