Πάτρα: “Έχασε άδικα τη ζωή του” λέει ο Σ. Κεχαγιόγλου για τον Τ. Μπερδέση
Πολλαπλές κακώσεις θώρακος-κεφαλής έφερε σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο 39χρονος πατρινός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης που εκτελέστηκε εν ψυχρώ το πρωί της Τρίτης, έξω από αθλητικό όμιλο στη Βάρη, Αττικής. Κατά πληροφορίες βλήθηκε με σφαίρες των 7.6 mm, από μικρή απόσταση η οποία προσδιορίζεται στα 3 μέτρα. O εκτελεστής που επέβαινε σε πολυτελές μαύρο τζιπ έριξε 14 σφαίρες με καλάσνικοφ.
ΚΗΔΕΙΑ
Χθες, κηδεύτηκε στη Μιτόπολη Δυτικής Αχαΐας, στον τόπο καταγωγής του. Εκεί, στο πλευρό της οικογένειάς του, ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου. Ο συνήγορος υπεράσπισης του σε τρεις σημαντικές δίκες, όπου κατηγορείτο για σοβαρά αδικήματα, για τα οποία αθωώθηκε ομόφωνα. «θα έρθω να αποχαιρετήσω τον Τάσο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Π».
«Ο ΙΔΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ»
Η τελευταία επικοινωνία των δυο ανδρών ήταν μέσω κάποιων μηνυμάτων τον περασμένο Νοέμβριο. Στο ερώτημα εάν ο 39χρονος του είχε γνωστοποιήσει κάτι που τον βασάνιζε ή εάν δεχόταν απειλές ο γνωστός ποινικολόγος ανέφερε: «Ηταν φίλος μου, όχι στενός. Δεν μου είπε κάτι. Δεν μου εκμυστηρεύτηκε ποτέ κάτι περισσότερο, απλώς κάθε φορά που υπήρχε μια ποινική εμπλοκή του και όταν τελείωνε του έλεγα πρόσεχε και να έχεις το μυαλό σου να μην ξαναμπλέξεις. Η δικαιοσύνη απεφάνθη, ότι αδίκως κατηγορήθηκε και ότι ήταν αθώος. Ο ίδιος γνώριζε, εάν είχε εκκρεμότητες και τι είδους εκκρεμότητες είχε, οι οποίες να οδηγήσουν σε τέτοιο τραγικό αποτέλεσμα να απολέσει τη ζωή του» και συνέχισε:
«Ξέρω, ότι έκανε προπονήσεις και ήθελε να μετάσχει σε αγώνες. Γνώριζα μόνο την ενασχόλησή του και το πάθος του με την πυγμαχία και ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήθελε να διατηρείται σε φόρμα γι΄αυτό προπονείτο. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο ούτε για την προσωπική του ζωή και ούτε φυσικά για ενδεχόμενες εμπλοκές του ή βεντέτες, η αντεκδικήσεις ή εκκρεμότητες που είχε ή εάν κάποιοι ήταν ”στεναχωρημένοι” μαζί του. Κάποια αιτία θα υπάρχει, αλλά αυτό ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές».
Ο ίδιος πού απέδιδε το γεγονός, ότι το όνομα του «πρωταγωνιστούσε» σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις;
«Οπως γνωρίζετε, σε πολλές περιπτώσεις, αν κάποιος κατηγορηθεί, όταν έρχεται η ώρα ν΄αναζητηθούν κάποιοι ύποπτοι είναι ο πρώτος υποψήφιος, έστω και εάν έχει αθωωθεί. Η δεύτερη αιτία ήταν η ενασχόληση του με την πυγμαχία. Αυτό ειδικά το άθλημα συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με νύχτα, με κέντρα, με μαγαζιά, με εκβιασμούς, με προστασία έτσι είναι η άποψη στην κοινή γνώμη. Σε άλλες περιπτώσεις είναι σωστή σε άλλες είναι άδικη. Εκεί το αποδίδω».
Το όνομα του φέρεται πως περιλαμβάνεται στη λίστα που παρέδωσε προ ημερών ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις δικαστικές αρχές και αφορά στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα.
«Δεν γνωρίζω ο υπουργός και η ασφάλεια που κατήρτησαν τον σχετικό κατάλογο ποια ήταν τα κριτήρια τους, αλλά και μόνο με το κριτήριο ότι κάποιος κατηγορήθηκε για υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων, εκβιασμών, προστασίας κλπ, μπορεί αυτή να ήταν η αιτία που περιελήφθη σε αυτή τη λίστα, έστω και αν είχε αθωωθεί. Και οι 500 που περιλαμβάνονται δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι. Μπορεί να είναι και κάποια ονόματα τα οποία απλώς, ενεπλάκησαν και εξετάζεται η εμπλοκή τους. Δεν γνωρίζω όμως κάτι αρμοδίως και δεν θα ήθελα να εκφράσω γνώμη».
«ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ»
Ο γνωστός ποινικολόγος που κλήθηκε να διαχειριστεί μαζί με τον Τάσο Μπερδέση τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, μίλησε για έναν έξυπνο και καλόκαρδο άνθρωπο, με αίσθηση του χιούμορ. «Πολύ καλός αθλητής, φιλόδοξος για να πετύχει διακρίσεις στη ζωή του, ορφανός από μικρός, καταγόμενος από φτωχή οικογένεια με αγώνα για τη ζωή και τον βιοπορισμό. Θεωρώ, ότι άδικα έχασε τη ζωή του. Για τον Τάσο που γνώρισα πιστεύω ότι είχε να προσφέρει ακόμα στον αθλητισμό και δεν έζησε την ευτυχισμένη ζωή που ίσως θα του άξιζε, γιατί συνεχώς πάλευε για την επιβίωση», κατέληξε.
ΣΕ ΠΙΕΣΗ Η ΕΛΑΣ
Το αιματηρό μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία για αποτελεσματική διαχείριση του οργανωμένου εγκλήματος και για περισσότερο φως στην έξαρση των ημερών η οποία έχει προκαλέσει δεινές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είχε χαρακτηριστικά κατευνασμού της κοινωνίας αλλά και των ΜΜΕ που ανέδειξαν με επίταση το ζήτημα. Ο απόηχος είναι εμφανές ότι έχει φθάσει μέχρι το Μαξίμου.
Σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της προχωρά η ΕΛΑΣ για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το δίκτυο πληροφοριών και ερευνών της Αστυνομίας, ενώ επικαιροποιείται η χαρτογράφηση των ενεργών εγκληματικών ομάδων, με ονόματα και διευθύνσεις. Σημειώνεται, ότι πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί αστυνομικοί έλεγχοι σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στην εποχή που ξεκινά μετά την πανδημία, ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με αστυνομική παρουσία και περιπολίες, με ευέλικτες ομάδες, ειδικά σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Εντονη είναι η φημολογία που έχει αναπτυχθεί, μετά τη δολοφονία Μπερδέση πως η Πάτρα αποτελεί την αφετηρία των ερευνών για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών της εκτέλεσής του.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», η τοπική ΕΛΑΣ επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν συμμετέχει στις έρευνες και δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή για την παροχή πληροφοριών για άτομα που θα μπορούσαν να μπουν στο κάδρο των υπόπτων, εξαιτίας των σχέσεων τους, με τον δολοφονηθέντα. «Δεν ξεκινάει τίποτα και ούτε καταλήγει κάτι στην Πάτρα», ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Από την άλλη, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μετέφεραν στην «Π», πως τα όσα ακούγονται για πιθανή εμπλοκή πατρινών ποινικών στην υπόθεση Μπερδέση, ανήκουν στη «σφαίρα της φαντασίας». Η θεωρία ότι ο φόνος μπορεί να σχετίζεται με τριβές που είχε ο ίδιος παλιότερα στην πόλη, είναι αυθαίρετη εάν δεν συνδυάζεται με ενδείξεις και στοιχεία.
Της ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
papagian@pelop.gr
(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Πελοπόννησος”)
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News