Πάτρα: Η δομή για τα άτομα με αυτισμό παραδίδεται τον Ιούνιο – Επιτέλους αποκτούν στέγη
Η σύγχρονη δομή που θα καλύψει όλες τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό
Απαιτήθηκαν δεκαετείς προσπάθειες, εκατοντάδες αιτήματα και επισκέψεις στα γραφεία των αρμοδίων, διαμαρτυρίες, ρεπορτάζ, για να φτάσουμε στο 2024, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρότυπη δομή εκπαίδευσης και φιλοξενίας των ατόμων με αυτισμό.
Πρωτεργάτες της προσπάθειας ο νυν πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ», γιατρός Θωμάς Γκορίλας και η Τασία Μανωλοπούλου–Νικολοπούλου. Πλαισιωμένοι από άλλους γονείς ξεκίνησαν πριν από χρόνια τον αγώνα να δημιουργηθεί στην περιοχή μας μία δομή που να καλύπτει τις εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, αλλά και αυτόνομης διαβίωσης ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.
Η ανάγκη αυτή τα τελευταία χρόνια έγινε ακόμα πιο έντονη, δεδομένης της αύξησης των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα που περιλάμβανε παιδιά που είναι 3 ετών και άνω, έδειξε ότι ο αυτισμός αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας συνολικά το 2%, κάτι που σημαίνει ότι πλέον το 1 στα 45 παιδιά έχει αυτισμό. Στην πόλη της Πάτρας με 180.000 κατοίκους θα πρέπει να έχουμε 4.000 άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού και στον Δήμο Πατρέων πάνω από 5.000.
Ο κ. Γκορίλας σε παλαιότερη συνέντευξή του μας είχε επισημάνει ότι ο αγώνας τους στοχεύει «να κάνουμε ορατή αυτή την αόρατη αναπηρία!».
Κι αυτό έρχεται να υπηρετήσει η σύγχρονη δομή που ανεγείρεται απέναντι από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» σε οικόπεδο του Σταθακοπουλείου Κληροδοτήματος. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» πέρασε προχθές το κατώφλι του σπιτιού των ατόμων με αυτισμό, όπου οι εργασίες βρίσκονται στην τελική φάση. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
«Υπήρξε μία καθυστέρηση στην παράδοση του κτιρίου, λόγω της αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, αλλά ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα και αρχές καλοκαιριού θα μας παραδοθεί, ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η λειτουργία της δομής» μας είπε ο κ. Γκορίλας που σχεδόν καθημερινά παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των εργασιών, σπεύδοντας να προλάβει νέα εμπόδια και καθυστερήσεις.
Το κτίριο έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και προβλέπει χώρους που θα καλύψουν τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 40 ατόμων, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης–Οικοτροφείο για έξι σε πρώτη φάση ατόμων με αυτισμό, εξατομικευμένη θεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία αισθητηριακή ολοκλήρωση, άθληση με γυμναστήριο και πισίνα και προγράμματα στήριξης και εκπαίδευσης των γονέων.
«Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια. Θα βγαίνουμε στην πόλη και σε διάφορά μέρη που είναι κατάλληλα για τα παιδιά, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και την κοινωνία, ώστε να υπάρχει η αποδοχή και η ένταξη» εξηγεί ο κ. Γορίλας. Στις επείγουσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λειτουργία της δομής είναι η άμεση δημοπράτηση από τον Δήμο Πατρέων του εξοπλισμού, καθώς η σχετική διαδικασία είναι άκρως χρονοβόρα.
Τέλος, αυτό που απομένει είναι η δημοτική αρχή να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Σωματείου και να μην εγκλωβιστεί το κτίριο ανάμεσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Επ’ αυτού ο κ. Γκορίλας εξηγεί: «Στο αίτημά μας έχουμε από τον Δήμο μία συναίνεση προφορική και μία γραπτή απόρριψη. Κι αυτό διότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα την περιοχή που προβλέπει μεγάλη διάνοιξη της οδού Καλαβρύτων στο σημείο που είναι η δική μας δομή κι έναν άλλο δρόμο που θα περνάει μπροστά από τη δομή τη δικιά μας, των “Μαχητών” και τα σχολεία που εδρεύουν στην περιοχή και θα συνδέεται με την Γ. Παπανδρέου. Θα είναι ταχείας κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι χειρότερο και για τις δύο κοινωνικές δομές, τα σχολεία και για την περιοχή γενικότερα. Εμείς αντιπροτείνουμε να δημιουργηθεί ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, ώστε και οι κάτοικοι της περιοχής και τα παιδιά με αναπηρίες να έχουν έναν χώρο πρασίνου για τον περίπατό τους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News