Πάτρα – Κορονοϊός: Στα αζήτητα τα αντιικά από ιδιώτες γιατρούς

Ενας πολύ μικρός αριθμός γιατρών που παρακολουθεί πάσχοντες από κορονοϊό μπαίνουν στη διαδικασία συνταγογράφησης των αντιικών.

Πάτρα Η μη χρήση του φαρμακευτικού όπλου που είναι διαθέσιμο στη μάχη κατά της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται με βαριά συμπτώματα και πολλές φορές να φτάνουν στη νοσηλεία

Απροθυμία καταγράφεται από την πλευρά ιδιωτών γιατρών της περιοχής μας που παρακολουθούν ασθενείς με κορονοϊό να προχωρήσουν στη συνταγογράφηση αντιικών φαρμάκων.

Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται με σοβαρά συμπτώματα και σε πολλές περιπτώσεις να νοσηλεύονται.

Τη σοβαρή αυτή παράμετρο της πανδημίας ανέδειξε η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη των Κλινικών Κορονοϊού του «Αγίου Ανδρέα» Ντέπυ Δημητροπούλου στο πλαίσιο του εργασιών του ογκολογικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Ογκολογική Μονάδα του νοσοκομείου.

«Από τις καταγραφές που έχουμε κάνει σε σχέση με τους ασθενείς που φτάνουν στο νοσοκομείο μας προκύπτει ότι υπάρχουν γιατροί που δεν αξιοποιούν τα αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών τους. Το ποσοστό που προχωράει στη συνταγογράφηση είναι πάρα πολύ χαμηλό. Ετσι στερούνται οι ασθενείς τη διαθέσιμη θεραπεία που έχουμε αυτή τη στιγμή κατά του κορονοϊού με άμεσες, πολλές φορές, παρενέργειες για την υγείας τους που μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμα και στη νοσηλεία» ανέφερε η κ. Δημητροπούλου.

Η ίδια εξέφρασε τον προβληματισμό γιατί υπάρχει αυτή η δυστοκία από τη στιγμή μάλιστα που έχει απλουστευτή η διαδικασία της συνταγογράφησης.

Πάτρα

 

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και η προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου η οποία συμμετείχε στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό όπλο στη διαχείριση της πανδημίας. Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαδικασία της συνταγογράφησης ακολούθως στην έγκριση από την αρμόδια επιτροπή. Τώρα όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν υπάρχουν οι δυσκολίες που είχε το σύστημα παλαιότερα. Επίσης υπάρχουν πολύ αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο για τη διαδικασία που ακολουθείται και επομένως δεν υπάρχουν ζητήματα που να αιτιολογούν αυτή την απροθυμία».

Η ίδια υπενθύμισε ότι «Ως Ιατρικός Σύλλογος είχαμε κάνει μία καμπάνια για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συναδέλφους, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν απέδωσε στον βαθμό που θα περιμέναμε και που έχουν ανάγκη οι ασθενείς. Μετά τις επισημάνσεις που έκανε και η κ. Δημητροπούλου Θα ξεκινήσει ο Σύλλογός μας νέο κύκλο ενημέρωσης με στόχο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους γιατρούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν ασθενείς με κορονοϊό».